Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Evropská liga pokračuje třetím kolem

Praha - Polovinu bojů v základních skupinách uzavřou ve čtvrtek účastníci fotbalové Evropské ligy. Pět klubů, které vyhrály obě dosavadní utkání, si může výrazně přiblížit postup do další fáze. Naopak osm účastníků je bez bodu a bude hrát o naději. Tahákem večera jsou duely Tottenhamu s Kazaní a Udine s Atlétikem Madrid, dojde i na vyřizování účtů ze čtvrtfinále PVP z roku 1998 mezi Lokomotivem Moskva s AEK Atény. Utkání AZ Alkmaar - Austria Vídeň sledujte od 18:50 na ČT4 a webu sportživě.cz, ve 21:05 program pokračuje zápasem Slovan Bratislava - Paris Saint-Germain.

Radost hráčů Slovanu
zdroj: EPA autor: Ettore Ferrari

Tottenham i Kazaň jsou největšími favority skupiny A, přičemž oba už ztratily po dvou bodech. Další zaváhání by mohlo dát šanci PAOK Soluň, útočícímu z třetí pozice. Duely Udine - Atlético i Rennes - Celtic ponesou pachuť soudního výroku, na jehož základě by se do skupiny I měl vrátit švýcarský klub ze Sionu. Celé kvarteto se rozhodlo připojit k názoru UEFA, že návrat pátého klubu do programu rozehrané skupiny je nežádoucí.

Souboje Lokomotivu Moskva s aténským AEK si před třinácti lety pořádně pohrály s nervy fanoušků. V prvním bezbrankovém zápase řecký klub dohrával v devíti, moskevskou odvetu rozhodl gól domácích na 2:1 v nastaveném čase. Jednu z branek vítězů vstřelil nynější trenér Lokomotivu Igor Čerevčenko, na druhé straně tehdy hrál jeho protějšek Nikos Kostenoglu. "Vsadili jsme vše na totální ofenzivu, protože nic jiného nezbývalo, a měli tak trochu i štěstí," zalovil v paměti Čerevčenko, zatímco Kostenoglu dodnes cítí hořkost.

"Pamatuju si, že jsem se ptal rozhodčího, jestli už bude konec a on řekl, že brzy. Ale pak jsme inkasovali a cesta domů byla neuvěřitelně smutná," zavzpomínal trenér, který povede tým v poháru poprvé po nedávné inauguraci. Citelně bude postrádat Eidura Gudjohnsena, jenž si o víkendu zlomil nohu.

Obdobné zranění vyřadilo nejméně do konce roku také Erika Peterse z PSV Eindhoven a trenéři nizozemského klubu budou muset hledat řešení, jak nahradí levého obránce na hřišti Tel Avivu, kde by hosté měli potvrdit roli lídra skupiny C.

Soubojem starých známých bude i utkání Dynamo Kyjev - Besiktas Istanbul, v jehož dresu se může představit Tomáš Sivok. Letos na jaře v osmifinále stejné soutěže ukrajinský klub vstřelil soupeři dvakrát po čtyřech gólech a vrátil mu tak i s úroky devět let staré vyřazení z Poháru UEFA. Nyní je v lepším rozpoložení Dynamo, které bojuje o čelo v domácí lize, zatímco Besiktas je po víkendové prohře s Kayserisporem v polovině tabulky.

K jedinému vzájemnému souboji českých fotbalistů může dojít ve skupině K v Krakově, kde Wisla s Tomášem Jirsákem přivítá Fulham, jehož barvy hájí Zdeněk Grygera s Marcelem Gecovem. Polský klub je se Shamrockem Rovers zatím nejslabším týmem Evropské ligy, Fulhem si může v případě výhry výrazně přiblížit postupový cíl. Otázkou je, zda se v dresu anglického klubu oba Češi objeví, o víkendu v lize šanci nedostali.

Čeští fanoušci mohou na ČT4 sledovat, jak si proti Alkmaaru povede v dresu Austrie Vídeň útočník Tomáš Jun. Jeho tým to ale bude mít složité, protože Alkmaar je doma takřka neporazitelný: za posledních 34 let odehrál na svém stadionu 44 zápasů, ale prohrál pouze dvakrát. Ve druhém televizním utkání se představí česká legionářská enkláva ve Slovanu Bratislava v duelu proti Paris St. Germain.

Program 3. kola základních skupin fotbalové Evropské ligy:

Skupina A: 21:05 Tottenham - Rubin Kazaň, PAOK Soluň - Shamrock Rovers.

Skupina B: 21:05 Hannover - FC Kodaň, Standard Lutych - Vorskla Poltava.

Skupina C: 21:05 Hapoel Tel Aviv - PSV Eindhoven, Rapid Bukurešť - Legia Varšava (Hubník).

Skupina D: 21:05 FC Curych - Lazio Řím (Kozák), Sporting Lisabon - Vaslui.

Skupina E: 21:05 Dynamo Kyjev - Besiktas Istanbul (Sivok), Stoke - Maccabi Tel Aviv.

Skupina F: 21:05 Slovan Bratislava (Dosoudil, Kladrubský, Táborský, Hartig) - Paris St. Germain (ČT4), Athletic Bilbao - Salcburk.

Skupina G: 19:00 AZ Alkmaar - Austria Vídeň (Jun; ČT4), Malmö (Melichárek) - Metalist Charkov.

Skupina H: 19:00 FC Bruggy (Vydra) - Birmingham, Maribor - Sporting Braga.

Skupina I: 19:00 Rennes - Celtic Glasgow, Udine - Atlético Madrid.

Skupina J: 19:00 Maccabi Haifa - Steaua Bukurešť, AEK Larnaka - Schalke 04 (Morávek).

Skupina K: 19:00 Odense - Twente Enschede, Wisla Krakov (Jirsák) - Fulham (Grygera, Gecov).

Skupina L: 18:00 Lokomotiv Moskva - AEK Atény, 19:00 Sturm Štýrský Hradec - Anderlecht (Mazuch, Mareček).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články