Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Evropská liga otevírá své brány, ve hře je trojlístek českých mužstev

Southampton/Plzeň/Baku – Druhá nejprestižnější fotbalová soutěž starého kontinentu začíná. Pražská Sparta, čtvrtfinalista loňského ročníku, vstoupí do základní skupiny na půdě anglického Southamptonu. Mistrovská Plzeň se doma pokusí zaskočit favorizovaný AS Řím a Slovan Liberec zahájí evropskou pouť v dalekém Ázerbájdžánu, kde změří síly s FK Karabach. Přímý přenos utkání Southampton – Sparta sledujte na ČT sport a našem webu od 21:05. Předzápasové studio začne ve 20:40.

Radující se sparťanští fotbalisté a fanoušci
zdroj: AP autor: Alessandra Tarantino

Svěřence Zdeňka Ščasného čeká náročný duel, jenž bude hostit St. Mary's Stadium, domov fotbalistů Southamptonu. Letenský celek se bude mimo jiné snažit prolomit negativní historickou bilanci, neboť v Anglii nedokázal zvítězit dlouhých 33 let. Naposledy triumfoval na hřišti Watfordu 3:2 a jako hráč u toho byl i její současný kouč, který dokonce památné utkání rozhodl.

Českým týmům v Evropské lize se věnoval Fotbal fokus podcast:

Hráči současného mužstva nastoupí proti "Svatým" stoprocentně bez navrátilce Tomáše Rosického. Bývalý hráč londýnského Arsenalu bude v Praze dle předem daného plánu dohánět fyzickou kondici. "Cestujeme všichni kromě Tomáše Rosického. Bylo to dopředu domluvené i po konzultaci s profesorem Kolářem. Postupujeme přesně podle jeho rad a chceme, aby byl připravený na příští ligový zápas," řekl trenér Zdeněk Ščasný.

Po zranění by naopak měla být k dispozici dvojice reprezentantů Frýdek-Dočkal. Sparta v generálce před čtvrtečním utkáním doma remizovala 2:2 s Mladou Boleslaví a přepustila samostatné vedení nejvyšší soutěže Zlínu. Vítězství nezaznamenal ani Southampton, který však odehrál vyrovnanou partii na Emirates Stadium, kde domácímu Arsenalu podlehl 1:2 až diskutabilní penaltou z nastaveného času 1:2.

Svěřenci Clauda Puela ani ve čtvrtém ligovém kole nedokázali získat tři body a patří jim osmnáctá příčka. "Tohle je jiná soutěž, těžko porovnávat. Můžou hrát jiným stylem, jinak takticky. Já však doufám, že jim to znepříjemníme a jejich sérii natáhneme," přeje si záložník Lukáš Mareček.

Útočník Václav Kadlec očekává, že duel proti Southamptonu bude náročnější než proti Chelsea, s níž Pražané změřili síly před třemi lety. "Myslím si, že to bude paradoxně těžší než na Stamford Bridge. Nechci říct, že nás Chelsea tehdy podcenila, ale pravděpodobně se nepřipravovala tak důkladně, jako to teď udělá Southampton."

Předpokládané sestavy:

Southampton: Forster - Cédric, Fonte, Van Dijk, Bertrand - Romeu - Clasie, Davis - Tadič - Redmond, Rodriguez.

Sparta: Koubek - Karavajev, Holek, M. Kadlec, Costa - Čermák, Vácha, Mareček - V. Kadlec, Lafata, Šural.

Plzeň přivítá favorizovaný AS Řím, kotel domácích fanoušků bude prázdný

Viktoria bude mít uzavřenou část hlediště kvůli trestu od UEFA, která Západočechy potrestala za výtržnosti fanoušků včetně projevů rasismu během domácího utkání 4. předkola Ligy mistrů s Ludogorcem Razgrad. Prázdných zůstane 910 míst.

Úřadující šampioni české ligy se na utkání s italským velkoklubem navnadili sobotní výhrou 2:1 v Liberci, římský celek o den později kontroval obratem proti Sampdorii Janov. "Giallorossi" odcházeli za vydatného deště do kabin za stavu 1:2, po takřka hodinové poločasové přestávce však utkání dokázali zvrátit ve svůj prospěch. Rozhodující trefu zaznamenal Francesco Totti, hrající legenda týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Plzeň se chystá na slavný AS Řím

Trenér Luciano Spalletti má velký výběr v ofenzivě, kde mohou kromě Tottiho hrát Perotti, Salah, El Shaarawy, Iturbe nebo bývalý hráč Teplic Džeko. "Totti je pan fotbalista a dokazuje to i v devětatřiceti letech. Je v podstatě jedno, kdo v dresu AS Řím nastoupí, protože jsou to všichni skvělí hráči. Džeko i El Shaarawy umí dát gól snad z každé pozice a my budeme muset být stále stoprocentně koncentrovaní," upozornil obránce domácích Lukáš Hejda.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Kozáčik - Matějů, Hejda, Hubník, Limberský - Hromada, Hořava - Petržela, Ďuriš, Kopic - Bakoš.

AS Řím: Alisson - Florenzi, Manolas, Fazio, Bruno Peres - Nainggolan, Paredes, Strootman - Iturbe, Džeko, El Shaarawy.

Liberec rozehraje základní skupinu proti Karabachu

Fotbalisté Slovanu Liberec budou v dalekém Ázerbájdžánu usilovat o úspěšný vstup do letošní sezony EL. Soupeřem jim bude českým fanouškům dobře známý celek FK Karabach, s nímž se během předkola Ligy mistrů střetla plzeňská Viktoria.

"Myslím si, že Karabach je dost silný tým, takže na rozjezd ve skupině by byl bod skvělý. Budeme chtít hlavně vyhrávat doma, a když uhrajeme něco venku, bude to skvělé," řekl záložník Egon Vůch, který se vrací po doléčeném zranění kyčle.

Je nám líto, video expirovalo.
Trpišovský: Teď nám to teprve začíná

Liberec bude postrádat kapitána Lukáše Pokorného. Český reprezentant utrpěl v sobotním šlágru s Plzní zranění kolene. Na stoperu by ho měl zastoupit Martin Latka, letní posila ze Slavie.

"Zásahy do defenzivy vždy nejvíc bolí. Lukáš je náš kapitán, elitní obránce, jediný vysoký hráč základní sestavy. To vše směřuje pro Martina, že by ho měl nahradit," naznačil očekávanou změnu trenér Trpišovský.

Předpokládané sestavy:

Karabach: Šehič - Medveděv, Junuszade, Sadygov, Agolli - Garajev - Míchel, Richard Almeida - Dani Quintana, Reynaldo, Muarem.

Liberec: Dúbravka - Coufal, Hovorka, Latka, Bartošák - Breite, Folprecht - Bartl, Sýkora, Vůch - Baroš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články