Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Europol odhalil stovky zmanipulovaných fotbalových zápasů

Haag - Evropská policejní agentura Europol odhalila při vyšetřování po celém kontinentu zhruba 380 fotbalových zápasů, které byly s největší pravděpodobností zmanipulovány. Na sázkách tyto duely vynesly nejméně osm milionů eur (205 milionů korun), které se vyšetřovatelům povedlo doložit. Dalších minimálně 300 podezřelých utkání se v uplynulých třech letech odehrálo v Africe, Asii a Jižní a Střední Americe.

Sázkové kurzy
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Podvádělo se v letech 2008 až 2011. Šéf Europolu Rob Wainright uvedl, že mezi ovlivněnými zápasy byla i utkání Ligy mistrů a kvalifikace o postup na mistrovství světa. "Je to smutný den pro evropský fotbal. Vyšetřování odhalilo manipulaci zápasů v takovém měřítku, jaké jsme dosud neviděli," řekl Wainwright. "Identita utkání ale nemůže být odhalena kvůli probíhajícímu vyšetřování," dodal.

Wainright rovněž uvedl, že ovlivňování má na svědomí sázkařský syndikát se sídlem v Singapuru, který spolupracuje s kriminálními gangy po celé Evropě. "Myslím, že to je velký problém pro integritu evropského fotbalu," uvedl šéf evropské policejní organizace.

Kurýři rozváželi po světě milionové úplatky. Jisté je, že 50 lidí už skončilo za mřížemi, zatýkalo se v Německu, Finsku, Maďarsku, Slovinsku a Rakousku.

Díky společnému vyšetřování bylo v 15 zemích identifikováno 425 úplatných rozhodčích, fotbalistů a kriminálníků. Jejich jména ani detaily o podezřelých zápasech Europol kvůli probíhajícímu vyšetřování nezveřejnil.

Není proto jasné, kolik z oznámeného počtu zápasů už vyšlo najevo při odhalování korupčních skandálů například v Itálii či Německu. "Obáváme se, že tohle je jen špička ledovce," uvedl Wainwright.

Maďarský vyšetřovatel Lászlo Angeli uvedl příklad, jak celá síť fungovala. "Jeden její maďarský člen, jenž byl přímo podřízen singapurskému šéfovi, byl ve styku s maďarskými rozhodčími. Mohl tak s jejich pomocí ovlivnit zápasy, které po celém světě řídili," řekl.

Další společníci pak na internetu či telefonicky vsadili u bookmakerů v Asii, kde přijímají i sázky, jež jsou nezákonné v Evropě. "Jeden takto zmanipulovaný zápas mohl zahrnovat 50 podezřelých lidí v deseti zemích na různých kontinentech," dodal německý vyšetřovatel Friedhelm Althans.

FIFA volá po přísnějších trestech

Podle Mezinárodní fotbalové federace FIFA rozsah korupce ukázal, jak je nutná spolupráce sportu s příslušnými úřady. "Potřebujeme právní i policejní podporu. Hlavně je však nutné zavést přísnější tresty, protože v tuto chvíli je ovlivňování zápasů velmi lukrativní záležitostí za cenu minimálního rizika," uvedl bezpečnostní ředitel FIFA Ralf Mutschke.

Zda sázkařská mafie uplácela a ovlivňovala zápasy českých týmů či reprezentace, také není jasné. Fotbalová asociace ani protikorupční policie takové informace zatím nemají. "Čekáme na informace Europolu, který nám pak sdělí konkrétní informace, které by bylo možno využít v rámci našeho disciplinárního řízení," uvedl bezpečnostní manažer Fotbalové asociace ČR Martin Synecký.

Česká protikorupční policie v jiné kauze několik týdnů prověřuje 15 případů nelegálních sázek - jde například o duel ve třetí lize Chomutov - Karlovy Vary anebo prvoligový zápas Plzeň - České Budějovice. V obou případech bezpečnostní systém Sportradar upozornil na podezřelé sázky. Obvykle jde o tzv. totals – sázky například na počet vstřelených gólů. "Pokud konkrétní osoba, budeme se bavit o organizátorovi těch ilegálních sázek, má v určitým klubu komplice nebo případně rozhodčího, tak je schopen přes tyto osoby třeba ovlivnit, že utkání skončí určitým počtem vstřelených branek," uvedl Synecký.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články