Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Euro v Česku nemá podporu. Výstavba nového stadionu se politikům nelíbí

Praha - Fotbalová asociace ČR bude muset ustoupit od své kandidatury na spolupořádání mistrovství Evropy 2020, pro kterou je výstavba nového národního fotbalového stadionu nutností. Koaliční vláda sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců je totiž zatím spíše proti. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se o výstavbě takového stadionu dá jednat až v momentě, kdy bude připraven plán na investice vlády do sportu. ANO i lidovci pak zatím úvahy o výstavbě národního fotbalového stadionu odmítají zcela.

Stadion Evžena Rošického na Strahově
zdroj: ČT sport

"Jakákoli rozhodnutí o investicích typu národního fotbalového stadionu musí být zasazena do konkrétního rozpočtového rámce a mít podporu celého sportovního prostředí. Nechci, aby se opakovaly kauzy typu hala Sazky nebo MS v Liberci," uvedl Sobotka po setkání se šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou.

"Požádal jsem proto zástupce sportovních organizací, aby s ministrem školství připravili plán hlavních investic, které by ve sportu měla vláda podpořit, a pana ministra školství, aby dopracoval víceletý rámec pro financování českého sportu. Teprve až bude v těchto oblastech zcela jasno, je možno seriózně jednat o investičních záměrech tohoto typu," doplnil premiér, který prý odmítá jednat pod časovým tlakem.

FAČR tlačí čas

Čas je to, co nemá FAČR, neboť musí do 25. dubna dodat detailní kandidaturu, aby byla Praha jedním ze 13 hostitelských měst mistrovství Evropy 2020. K tomu by však potřebovala mít již připravený plán na výstavbu stadionu.

Podle Pelty z dnešní schůzky nelze dělat větší závěry, jelikož byla hlavně informativní. "Šlo o vstupní schůzku s premiérem, ze které zatím není žádný konkrétní závěr. Obecně jsme diskutovali o podpoře sportu ze strany státu a s ní spojenou uvažovanou výstavbou národních sportovních center včetně revitalizace Strahova," řekl Pelta v prohlášení. "V jednáních s panem premiérem budeme pokračovat a tyto záležitosti zůstávají dál zcela otevřené," dodal.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že dobu, v níž se všude šetří, nepovažuje za vhodnou pro stavbu národního fotbalového stadionu. S financováním sportu je to podle něj jako se zdravotnictvím, kde nikdo neví, jak se to financuje. Peníze do sportu by podle Babiše měly směřovat hlavně na mládežnické kluby a sportovce.

Pro stavbu národního stadionu zatím nejsou ani lidovci. Jejich ministr zemědělství Marian Jurečka považuje za nereálné dát z veřejných zdrojů tři miliardy korun do stavby stadionu pro 30 tisíc fanoušků. "Pokud mám dobré informace, tak snad za posledních pět let byla poptávka lístků na zápasy nad 25 tisíc lidí asi jen pětkrát," podotkl.

Chládek: Náklady lze rozdělit

Podle ministra školství Marcela Chládka by však stadion v budoucnu mohl přece jen vyrůst. Zvláště pokud by se finanční podpora státu na výstavbu rozdělila do více let. "Nebyla by to jednorázová podpora, ale částka by byla rozdělena v čase, to znamená ve více letech. Odhadujeme, že by částka mohla být ročně ve výši 300 milionů korun," citoval Chládka Radiožurnál.

Stadion na Strahově v místě současného stadionu Evžena Rošického by měl být multifunkční a měl by se dát využívat i pro jiné sporty, jako například atletiku. V plánu se počítá také s tím, že by stadion sloužil jako sídlo pro FAČR, Český olympijský výbor či Českou sportovní unii.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články