Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Euro 2012: Poláci se na chuligány vyzbrojili zákony

Varšava – Polské úřady se připravují na fotbalové mistrovství Evropy, které vypukne začátkem června příštího roku. Prezident Bronislaw Komorowski podepsal zákony z "protichuligánského balíčku". Ten má zlepšit bezpečnost velkých sportovních akcí a policie a soudy tak budou moci tvrději zakročit proti výtržnostem na stadionech. Nejvíce problémů se přitom očekává od domácích chuligánů. Fotbalový šampionát Polsko pořádá společně s Ukrajinci.

Zákrok proti fotbalovým výtržníkům
zdroj: isifa/SME autor: Tibor Somogyi

Výtržníky a násilníky čeká soud přímo na fotbalových stadionech, kde jsou pro to vyčleněné zvláštní místnosti. Procesy se budou konat prostřednictvím videokonference. Chuligáni, kteří dostali zákaz vstupu na stadiony, budou moci zápasy sledovat jenom z domova. Zda to dodržují, budou hlídat "elektronická pouta" na zápěstí nebo kotníku, která jsou propojena s monitorovacím zařízením.  

S trestem musí počítat také lidé, u kterých třeba cestou na zápas policisté najdou nebezpečné předměty jako mačety nebo nože. Polsko se chce také vyhnout situacím, kdy by strážci pořádku museli kvůli falešnému alarmu evakuovat desítky tisíc lidí ze stadionu. Nově za to bude hrozit až osm let vězení.  

Pivo se na stadionech zřejmě pít nebude

Mnohým se nelíbilo, že do balíčku novel zákonů se dostala i možnost prodávat na stadionech nápoje s obsahem nejvýše 3,5 procenta alkoholu. V současnosti to povolené není. Kritici této novinky varovali, že alkohol je vždy prvkem zvětšujícím riziko, a žádali prezidenta, aby "protichuligánský balíček" vetoval. To se však nestalo. Milovníci fotbalu se během fotbalového mistrovství Evropy na stadionech ale pivem zřejmě i tak neosvěží. UEFA s jeho prodejem nepočítá. Stejně tomu bylo i při minulých dvou šampionátech, připomněl mluvčí společnosti Euro 2012 Polska.

Mistrovství Evropy se bude konat příští rok od 8. června do 1. července ve čtyřech polských a čtyřech ukrajinských městech. Polsko chce před Eurem 2012 ukázat, že si dokáže s násilím na stadionech poradit. Letos na jaře jeho pověst poškodilo řádění fanoušků při zápasech doma i v zahraničí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články