Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Etická komise zastavila řízení se šéfem Chrudimi, naopak ho zahájila s masérem Vyšehradu

Etická komise Fotbalové asociace ČR v souvislosti s aférou okolo bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra a osob s ním spojených zastavila řízení se statutárním ředitelem druholigové Chrudimi Tomášem Linhartem. Naopak zahájila řízení s bývalým masérem Vyšehradu Davidem Bejdákem, kterého podezřívá z úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže.

S Linhartem etická komise zahájila řízení na konci minulého roku. Člen ligového výboru Ligové fotbalové asociace, která řídí profesionální soutěže, čelil podezření, že se nechal ovlivnit bývalým sportovním ředitelem Vyšehradu Romanem Rogozem, aby Chrudimští v druholigovém duelu v červnu 2020 nenasadili nejlepší hráče. Východočeši ale na půdě Vyšehradu zvítězili 3:1.

"Mělo jít o to, že pan Rogoz naléhal na pana Linharta, aby za Chrudim nenasadili nejlepší hráče a Chrudim s Vyšehradem prohrála. I vzhledem k tomu, že Chrudim vyhrála, nemáme za to, že pan Linhart nátlaku podlehl," řekl předseda etické komise Jan Eisenreich.

Komise už v aféře okolo Berbra a Rogoze vynesla několik verdiktů. Potrestala některé rozhodčí či funkcionáře, vyšehradský klub vyloučila z třetí ligy a přeřadila ho do pražského přeboru. Další řízení, která komise vede, zatím nejsou ukončena. "Získáváme další důkazy tak, abychom mohli tato řízení bez průtahů rozhodnout," prohlásil Eisenreich.

V aféře, která odstartovala vloni v říjnu, policie obvinila 20 lidí. Většina z nich včetně Berbra a Rogoze už ale z asociace vystoupila a etická komise s nimi nemůže vést řízení. FAČR má v kauze jako poškozená strana přístup k policejnímu spisu, etická komise může rozhodovat bez ohledu na probíhající trestní řízení.

"Celá řada osob ukončila své členství ve FAČR. Když někdo pár dní před zahájením řízení v etické komisi vystoupí z FAČR, nechceme to nechat jen tak. Dnes jsme se touto situací zabývali, je to citlivá právní otázka, jak k tomu přistoupit. Každopádně budeme hledat způsoby, jak se vypořádat s tím, že se někdo vystoupením z FAČR vzdálí z dosahu ramene spravedlnosti našich orgánů," řekl předseda FAČR Petr Fousek. Asociaci by k tomu mohla pomoci úprava stanov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články