Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

El Clásico je tady. Může ho ozdobit Messiho rekord či premiéra Suáreze

Madrid – Naprosto vyprodaný stadion Santiaga Bernabéua, stovky milionů fanoušků po celém světě u televizních obrazovek, nejlepší fotbalisté na obou stranách. Co tyto fakty spojuje? Hádáte správně, slavné El Clásico. Real Madrid hostí tradičního rivala Barcelonu a všechno napovídá tomu, že by mohlo jít o výjimečný zážitek. Jak "bílý balet", tak i Katalánci totiž hrají ve skvělé formě a atraktivitu celého duelu zvyšuje i návrat Luise Suáreze po trestu. Textový on-line přenos sledujte od 18:00 na našem webu.

Cristiano Ronaldo (vlevo) z Realu Madrid a Lionel Messi z Barcelony během vzájemného duelu
zdroj: ČTK/AP autor: Andres Kudacki

Barcelona v La Lize vyhrála sedm duelů a jen v Málaze remizovala. Také díky rekordním 720 minutám neprůstřelnosti brankáře Claudia Brava si na Real vypracovala čtyřbodový náskok. V tabulce třetí Madrid se po dvou prohrách z úvodních tří kol vrátil na vítěznou vlnu a opanoval posledních osm střetnutí, při čemž v nich nasázel 35 gólů.

"Oba týmy jdou do utkání ve výborné formě. Bude to určitě velká show a já jsem šťastný, že na ni mám lístek," řekl kouč Realu Carlo Ancelotti. Jeho protějšek Luis Enrique nepovažuje 228. oficiální souboj španělských gigantů za klíčový v boji o titul. "Stále je před námi dlouhá cesta, takže tento zápas nebude rozhodující," upozornil Enrique, který strávil část hráčské kariéry v Realu. 

Beznadějně vyprodaný stadion Santiaga Bernabéua nabídne také souboj mimořádně produktivních útoků. Domácí Cristiano Ronaldo suverénně vede ligovou tabulku střelců s patnácti góly, stejný počet společně zaznamenalo i barcelonské duo Lionel Messi - Neymar. 

Argentinec Messi už dal ve španělské lize 250 gólů a pouze jedna branka ho dělí od nejlepšího střelce v historii soutěže Telma Zarry, jenž zářil v letech 1940 až 1955 v dresu Athleticu Bilbao. "Zarrův rekord je ta nejméně důležitá věc. Záleží na tom, abychom tam hráli dobře a zvítězili," upozornil Messi.

Enrique: Suáreze čeká premiéra

Suárez po uplynutí čtyřměsíčního disciplinárního trestu může za Barcelonu debutovat v soutěžním utkání. Uruguayský střelec po částečném omilostnění sportovní arbitráže CAS mohl od srpna hrát alespoň v přípravách za klub i za reprezentaci a v říjnu proti Ománu dvakrát skóroval. 

"Jsem připraven na El Clásico? Kdybyste se zeptali před reprezentační přestávkou, možná bych řekl, že ne. Tyto zápasy mi ale pomohly a myslím, že po nich jsem stoprocentní," utvrdil Suárez. Jeho start potvrdil na tiskové konferenci také Enrique. "Je to pro něj důležitý den. Určitě dostane nějaké minuty, ale kolik, to nedokážu říct," uvedl barcelonský kouč. 

Luiz Suárez (v popředí) a trenér Luis Enrique během tréninku Barcelony
zdroj: ČTK/EFE autor: Andreu Dalmau

Madridským se příliš nelíbí skutečnost, že šlágr má výkop už v sobotu. Hosté totiž hráli v Lize mistrů s Ajaxem v úterý, zatímco Real v Liverpoolu až o den později. "Špičkový fotbalista ví, že dvoudenní odpočinek není stejný jako třídenní. Měli se o tyto detaily víc starat, protože den navíc je hodně. Ale není to žádná výmluva, protože v sobotu nastoupíme a vyhrajeme," prohlásil Portugalec Ronaldo.

Chybět mu bude zraněný ofenzivní kolega Gareth Bale, naopak připraveni budou stopeři Pepe se Sergiem Ramosem. Za "Barcu" by po nedávných problémech už mohl nastoupit záložník Sergio Busquets. 

Soupeři se naposledy utkali v dubnovém finále Španělského poháru, které ovládl "Bílý balet" 2:1. Poslední dvě ligová Clásica však vyhrála Barcelona. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články