Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Ekeng měl zvětšené srdce, ukázala pitva po úmrtí kamerunského fotbalisty

Bukurešť - Kamerunský fotbalista Patrick Ekeng z Dinama Bukurešť, jenž zemřel v pátek po kolapsu během zápasu, měl zvětšené srdce. Ukázala to pitva. K určení příčiny smrti šestadvacetiletého záložníka je však podle rumunských lékařů potřeba provést ještě další testy.

Patrick Ekeng (vlevo) na archivním snímku z MS do 20 let v roce 2009
zdroj: REUTERS autor: Goran Tomaševič

"Viděl jsem zvětšené srdce a pro sportovce taková hypertrofie znamená predispozice k turbulentnímu srdečnímu rytmu a infarktu," řekl lékař Abdo Salem, jenž upozornil, že čeká na výsledky laboratorních vyšetření. Dan Dermengiu, šéf ústavu soudního lékařství, kde pitva probíhala, uvedl, že zvětšené srdce má mnoho sportovců.

V případě úmrtí Ekenga to podle něj nebyl rozhodující faktor. Dnes také rumunské úřady dočasně odebraly licenci soukromé záchranné službě, která v pátek fotbalistu převážela do nemocnice. Ekeng navzdory oživovacím pokusům zemřel a podle lékařů se mu před přijetím na pohotovosti nedostalo řádné první pomoci.

Klubový lékař už o víkendu odmítl, že by cokoliv zanedbal, a prohlásil, že hráči vytáhl zapadlý jazyk a zahájil masáž srdce. Pak Ekenga převzali zdravotníci a převezli ho do nemocnice. Její zástupci ale uvedli, že fotbalistu převzali se zástavou srdce a navzdory déle než hodinu trvající resuscitaci se ho nepodařilo zachránit.

Kontrola úřadů v neděli odhalila v několika sanitkách soukromé záchranné služby Puls defibrilátory s prošlými bateriemi, prošlou dobu použitelnosti měly i některé léky užívané při resuscitaci. Šestadvacetiletý Ekeng zkolaboval v pátečním duelu s Viitorulem Constanta jen několik minut po příchodu na hřiště coby střídající hráč. Rumunský svaz po jeho úmrtí zrušil všechny na víkend plánované zápasy tří nejvyšších soutěží, juniorské i ženské ligy a futsalu. Odloženo bylo i finále poháru mezi Dinamem Bukurešť a CFR Kluž.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články