Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Egypt truchlí za mrtvé, celá akce mohla být naplánována

Káhira – Egyptská armáda vyhlásila třídenní smutek za oběti řádění fotbalových fanoušků. Zatím podal demisi guvernér provincie. Demonstranti ale obvinili ministerstvo vnitra z nečinnosti. Při včerejším zápasu v přístavním městě Port Saíd 74 lidí zemřelo a stovky byly zraněny. Většina lidí podle zdravotníků zemřela na zranění hlavy nebo se udusili a byli ušlapaní v tlačenici. Vláda a parlament kvůli násilnostem svolaly mimořádné zasedání. Premiér země Kamál Ganzúrí na něm odvolal kompletní vedení domácího fotbalového svazu. Ozývají se hlasy, že akce byla naplánována, a to se souhlasem policie i vojenské rady, a měl by proto být odvolán i ministr vnitra. Policie v souvislosti s incidentem zadržela 47 lidí. Největší katastrofa v dějinách egyptského fotbalu zemi šokovala. Evropská unie dnes vyzvala k nezávislému vyšetřování příčin násilí.

Akce mohla být naplánována předem. Takové domněnky padají i na mimořádném zasedání vlády a parlamentu. Zaprvé není jasné, proč fotbalový svaz dovolil, aby se konaly dva velké fotbalové zápasy v jeden den, a zadruhé, proč nebyla při zápasech zaručena dostatečná ochrana. Jeden z poslanců dokonce prohlásil, že podle svědků přijely na místo autobusy plné mladých lidí s tričky Al Masrí, kteří přitom nebyli z Port Saídu. Prohlídky nebyly navíc dostatečné – na místo se dostaly mačety a zřejmě i střelné zbraně.

Egypt zřejmě čekají další demonstrace

Fotbaloví fanoušci chtějí dnes uspořádat pochod k ministerstvu vnitra, které viní z nečinnosti. Stoupenci populárního klubu Al Ahlí se dnes shromáždili na káhirském náměstí Tahrír, středisku loňských protestů proti tehdejšímu režimu prezidenta Husního Mubaraka, aby demonstrovali proti středečním násilnostem v Port Saídu. Demonstranti zablokovali přístup na náměstí a podle státních médií blokovali dopravu. "Ať je spravedlnosti učiněno zadost, zemřeme jako oni," skandovali.

Požár na stadionu v Egyptě
zdroj: ČT24

Největší katastrofa v dějinách egyptského fotbalu zemi šokovala. Nynější vůdce Egypta, polní maršál Muhammad Husajn Tantáví, se uchýlil k neobvyklému kroku a v telefonickém rozhovoru s televizní stanicí vlastněnou klubem Al Ahlí slíbil dopadení viníků. Premiér Ganzúrí dnes kromě demise guvernéra oznámil také rozpuštění výboru egyptské fotbalové asociace. "Smrt Tantávímu," volali dnes lidé na káhirském nádraží, kam byla převezena
těla obětí. V Port Saídu byla v noci rozmístěna armáda a ve městě dnes podle agentury AFP panoval klid. 
   
Saad Katátní, novopečený předseda poslanecké sněmovny, v níž má skoro polovinu křesel islamistické hnutí Muslimské bratrstvo, obvinil úřady, že se zdráhaly zakročit; podle některých zákonodárců se tak stalo úmyslně, aby se zvýšila nestabilita v zemi, kde se rok od svržení Mubaraka nepřestalo demonstrovat. Egyptu od té doby vládne armáda, mnoho lidí ale žádá rychlejší přesun vlády do rukou zvolených úřadů.

Klub s fotbalem končí 

Fotbalisti klubu Al Ahlí, který je 36násobným mistrem egyptské ligy, už nikdy nechtějí nastoupit do hry. "Je to pryč. Sami jsme se rozhodli, že už nikdy nechceme hrát fotbal," prohlásil brankář káhirského týmu Šaríf Ikrámí. "Před našima očima tu zemřeli lidé. Vůbec na to nemůžeme myslet," dodal brankář.   

Předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter apeloval na zavedení pravidel, aby se podobná katastrofa neopakovala. Egyptskou fotbalovou asociaci pak požádal o prošetření tragédie a odhalení jejích příčin.

Ochozy na stadionu v Port Saíd
zdroj: ČTK/AP

Po prohře hostujícího týmu Al Ahlí s domácím Al Masrí vypukl na stadionu v severoegyptském přístavním městě chaos. Rozlícený dav zahnal hostující hráče na útěk. V tu chvíli se objevili první zranění a mrtví. Po několika hodinách se příbuzní zraněných fanoušků schází před místní nemocnicí. Ve městě je ale zmatek, situace je nepřehledná a lidem chybí informace. Incident vyostřil už tak napjatou atmosféru, která na egyptských stadionech často panuje.

Nemocnice v celé oblasti Suezského průplavu vyhlásily pohotovost a vítaly pomoc od dobrovolných dárců krve. "Všichni z Port Saídu sem přišli hned po utkání. Ti, co byli na stadionu, i ti, co byli doma, muži, ženy, všichni přišli darovat krev, protože nemocnice jí nemají dost," konstatoval Abdulláh Mohamed, obyvatel města Port Saíd.

Mohamed Melleghí, bratr oběti:

"Pro celou zemi je to obrovské neštěstí. Mohou za to bezpečnostní síly. Za tento incident nesou zodpovědnost od A až do Z, protože fanouškům nezabránily v poločase vpadnout na hřiště. Příslušníci bezpečnostních sil všechno viděli, nikdo ale nehnul prstem."

V Káhiře o sobě dali výtržníci vědět, jakmile se k nim zpráva z Port Saídu donesla - poté, co rozhodčí přerušil hru, zapálili stadion. Egyptská fotbalová federace reagovala vzápětí a dočasně zastavila všechny zápasy první ligy. "Tohle je černý den pro fotbal. Je to nepředstavitelná katastrofa, která se vůbec neměla stát," uvedl předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter.

Na mistrovství Afriky se za oběti masakru bude o víkendu držet minuta ticha. Klid k uctění památky zavládne na všech čtyřech stadionech před čtvrtfinálovými zápasy v Gabonu i Rovníkové Guineji. "Celý africký fotbal truchlí," prohlásil předseda tamní konfederace Kamerunec Issa Hayatou.

Policisté sledují výtržníky
zdroj: ISIFA/EPA

Na káhirském hlavním nádraží vítaly zraněné a fanoušky vracející se z Port Saídu stovky lidí. Hněv obrátily především proti armádě, která zemi vládne od svržení prezidenta Mubaraka a nedokáže prý zajistit bezpečnost. "Pokud tady někdo plánuje destabilizovat Egypt, neuspěje. Každý, kdo byl zapletený do tohoto incidentu, bude předán soudu," prohlásil Mohamed Tantáwí, předseda egyptské Nejvyšší rady ozbrojených sil.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články