Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Eden uvidí fotbalový svátek. Zaskočí reprezentace hvězdnou Anglii v čele s Kanem a Sterlingem?

Jeden z nejtěžších soupeřů na starém kontinentu čeká národní tým ve slávistickém svatostánku v Edenu. V šestém střetnutí kvalifikace o postup na evropský šampionát totiž nastoupí proti Anglii s cílem odčinit březnový debakl 0:5 z Wembley a získat "bonusové" body v tabulce. Semifinalisté loňského mistrovství světa v Rusku si naopak chtějí s předstihem zajistit místenku na Euru. Přímý přenos sledujte od 20:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Utkání Anglie - Česko
zdroj: AP autor: Tim Ireland

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého mají na druhém místě skupiny A náskok jediného bodu před třetím Kosovem, které v pondělí změří síly s Černou Horou a v duelu je favoritem. Čechům by i proto přišel před listopadovým vyvrcholením kvalifikace případný bodový zisk z náročného souboje s Anglií velmi vhod.

Utkání Česko - Anglie se obsáhle věnoval i Fotbal fokus podcast (01:05:03 - 01:23:00):

Tabulku vede Albion, i když odehrál o zápas méně, Černá Hora a Bulharsko už ztrácejí na druhou příčku propastných sedm bodů. Na Euro projdou první dva týmy z každé skupiny, o další čtyři místa se utká 16 nepostupujících celků podle umístění v Lize národů. V samostatné historii nechyběla reprezentace na žádném z šesti mistrovství Evropy.

"Myslím si, že zásadní souboj nás čeká až v listopadu s Kosovem v Plzni, kde půjde o to kdo s koho. Tam se bude rozhodovat. Body s Anglií by byly krásným bonusem," řekl s nadhledem Šilhavý. "Víme, že je to speciální zápas, Anglie u nás nehraje každý den. Určitě budeme chtít odčinit výsledek z Wembley. Kdyby se nám povedlo remizovat, nebo dokonce vyhrát, změní to celou tabulku," dodal záložník Jakub Jankto.

Český, potažmo československý tým neporazil Anglii sedmkrát za sebou od roku 1975. V březnu utrpěl nejvyšší porážku v samostatné historii. "Už jsme si to probrali. Udělali jsme ve Wembley hodně chyb, vůbec se nám to tam nepovedlo. Musíme toho hodně změnit. Je obrovskou motivací uhrát něco s Anglií, nebo ji zvládnout porazit. Určitě si zápas nepůjdeme jen užít," prohlásil záložník Tomáš Souček.

Angličané? Úřadující semifinalisté mistrovství světa

Albion patří k nejlepším týmům současnosti. Na loňském světovém šampionátu obsadil čtvrté místo a stejná příčka mu patří v žebříčku reprezentací. V Lize národů skončil třetí. V kvalifikacích už 43 zápasů neprohrál a v aktuálních bojích o Euro dal pokaždé alespoň čtyři góly. Při poslední výhře 5:3 nad Kosovem však také třikrát inkasoval.

"Kosovo tam hrálo hodně odvážně. Bezesporu existuje cesta, jak můžeme Angličany také nachytat. Můžeme si vzít mustr z toho, jak to Kosovo řešilo (ve hře) dopředu," uvedl Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Anglie - Česko

K největším anglickým hvězdám patří útočník Harry Kane a záložník Raheem Sterling, který dal v březnu Čechům hattrick. "Anglie má skvělé individuality, ale zaměřovat se na jednotlivé hráče nejde. Musíme se pokusit eliminovat jejich hru jako celek. Doma musíme být mnohem odvážnější s míčem než ve Wembley," konstatoval Šilhavého asistent Jiří Chytrý.

Angličané si chtějí v Praze zajistit postup, ale očekávají mnohem náročnější klání než v březnu. "Byli bychom naivní, kdybychom si mysleli, že pokaždé dáme čtyři pět branek. Víme, že Česká republika bojuje o postup, a navíc jistě budou raněni výsledkem z Wembley. Určitě nám to co nejvíc ztíží," upozornil kouč Gareth Southgate.

Zápas v Edenu začne ve 20:45. Před ním se asociace rozloučí s bývalými reprezentanty Petrem Čechem, Jaroslavem Plašilem, Davidem Lafatou a Danielem Kolářem, kteří nedávno ukončili kariéru. V pondělí se národní tým střetne v přípravě na Letné se Severním Irskem.

Předpokládané sestavy:

Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil - Masopust, Souček, Král, Darida, Jankto - Schick.

Anglie: Pickford - Alexander-Arnold, Keane, Maguire, Chilwell - Rice, Henderson - Sancho, Barkley, Sterling - Kane.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články