Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Dzjuba má příbuzné na Ukrajině a ze srazu se omluvil. Ale není to z politických důvodů, tvrdí

Přesný důvod teď nikdo netuší, ale kapitán ruských fotbalistů Arťom Dzjuba se omluvil z reprezentačního srazu. Ačkoli bylo Rusko kvůli invazi na Ukrajinu vyloučeno z kvalifikace o postup na mistrovství světa, kouč Valerij Karpin tým svolal a plánuje, že doma v Moskvě odehraje přípravné utkání. Dzjuba ale jeho součástí nebude, omluvil se z rodinných důvodů.

Rus Arťom Dzjuba slaví gól
zdroj: REUTERS autor: Giannis Kourtoglou

Karpin nejprve novinářům řekl, že třiatřicetiletý útočník Petrohradu požádal, aby tentokrát nebyl nominován kvůli situaci na Ukrajině, neboť tam má příbuzné. Samotný Dzjuba to ale pro sport-express.ru dementoval.

"Nepřipojím se k národnímu týmu ne z politických, ale z rodinných důvodů. Ale nechci zacházet do podrobností. Raději teď budu s rodinou. Zdá se, že došlo k nedorozumění," řekl Dzjuba. Veřejně se k válce vyjádřil už začátkem března, nazval ji děsivou a zároveň kritizoval diskriminaci ruských sportovců, kteří čelí sankcím a jsou vylučováni ze soutěží po celém světě.

Ruská reprezentace nyní nemůže hrát mezistátní zápasy. V play-off o MS v Kataru měla nastoupit proti Polsku, které po vyřazení soupeře postoupilo do finále a narazí na vítěze utkání Švédsko - Česko. Ruský svaz napadl rozhodnutí FIFA u sportovní arbitráže CAS. Karpin své svěřence svolal do Moskvy v termínu od 21. do 27. března.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články