Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Dynamo načíná sedmou sezonu v lize, chce klid

Dynamo se v loňské sezoně často potácelo na kraji sestupu, klíčové období hned po skončení zimní pauzy však zvládlo. Tým, který pravidelně pendloval mezi první a druhou ligou, tak letos načíná sedmou sezonu po sobě v nejvyšší soutěži.

Tomáš Řepka
zdroj: ČTK autor: Veis David

V uplynulé prvoligové sezoně se fotbalisté Dynama České Budějovice i díky defenzivě dokázali vyhnout sestupu. Letos ale právě obrana může být hlavním problémem Jihočechů. Z mužstva odešli zkušení beci Krajčík a Brezinský a stoperskou dvojici Řepka - Lengyel rozdělilo zranění Romana Lengyela, který se po operaci kolena ještě nedostal do formy.

Lengyel se na přípravném turnaji objevil po pauze poprvé v sestavě Dynama. "Možná má trochu tréninkové manko, ale to během jednoho týdne dožene," soudí jeho parťák Řepka. "Trénuji, ale sám na sobě cítím, že koleno ještě není v pořádku, zvlášť po zátěži to pořád bolí," dodává Lengyel.

Názor experta

Mark Smith: "I přes oporu Řepku v defenzivě si České Budějovice nevědí směrem dozadu rady a nadcházející sezona tak pro ně bude dlouhá a útrpná. Nedávný výprask 4:0 od Kluže na sebevědomí taky příliš nepřidal."
Vycházející hvězdy: "Mladí hráči Funda, Němec a Linhart, kteří přišli z B-týmu, budou v nové sezoně chtít udělat dojem."
Tip na umístění: 15.

Trenéra Františka Cipra Lengyelovy výkony v přípravě zatím nepřesvědčily. "Stoprocentně v pořádku není, ale lepší se to. Ta výkonnost ale ještě není taková jako loni na podzim," myslí si Cipro. Ten se kromě veterána Řepky a Lengyela bude spoléhat také na osmatřicetiletého špílmachra Rudolfa Otepku. Příbramská legenda bude tvořit hru Dynama, které v nejdůležitějších chvílích v dubnu doslova vyválčilo výsledek 1:0 dokonce třikrát po sobě.

Zkušenosti jsou v takovýchto fázích ligy naprosto neocenitelné a České Budějovice na ně vsází znovu - mají nejstarší kádr v lize. Dynamo se však loni permanentně stávalo obětním beránkem silných týmů. Proti týmům z první čtyřky získalo pouhé čtyři body (z toho tři v jednom z posledních bezvýznamných zápasů proti Mladé Boleslavi) a v osmi vzájemných zápasech obdrželo 22 gólů.

Přestupy

Příchody:
Jan Halama (Jihlava, z hostování), Aleš Hanzlík (Sokolov), Miroslav Markovič (Dukla, na hostování), Emir Zeba (Slavija Sarajevo), Michal Rakovan (Čáslav ZH).

Odchody:
Miloš Brezinský (Plzeň ZH), Matej Krajčík (Jablonec ZH), Matej Delač (Chelsea ZH). 

To však Budějovické příliš nepálí, vedení doufá v klidnou sezonu kolem desátého místa, kádr doplnilo jen minimálně - a podle poznatků z minulých sezon se není čemu divit, podobná přestupová taktika v boji o záchranu funguje zdatně. "Měla by to být relativně klidná sezona, v níž bychom se rádi vyhnuli bojům o záchranu," uvedl předseda představenstva Karel Poborský.

"Doufám, že to nezakřiknu. S doplněním kádru jsme spokojeni, prakticky se nám povedlo získat ty hráče, které jsme si naplánovali," dodal Poborský. Letos by to mělo tak tak vyjít znovu, nicméně po sedmi stálých sezonách mezi elitou by ambice klubu možná měly směřovat trochu výš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články