Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Dvojice stoperů má zdravotní problémy, Bílek řeší, koho postavit do útoku

Praha - Hned dvojice stoperů, Roman Hubník a Marek Suchý, dorazila na reprezentační sraz se zdravotními problémy. Před nadcházejícími kvalifikačními zápasy s Maltou a Bulharskem však trenér Michal Bílek zatím neuvažuje o tom, že by povolal náhradníky. Suchý má potíže s naraženým kolenem, Hubník zase s třísly. Oba hráči kvůli tomu také vynechali víkendové ligové zápasy za Spartak Moskva, respektive Herthu Berlín. Trenér Bílek zároveň řeší, koho postavit na hrot. Jeho preferované složení s Pekhartem zatím příliš nefunguje, norimberský útočník se za 16 zápasů v národním týmu ještě nestačil gólově prosadit.

Reprezentace na tréninku
zdroj: EPA autor: Maciej Kulczynski

Bílek si nicméně počká na odpolední vyšetření, které by teoreticky mohlo poodhalit vážnější komplikace. "Oba jsou teď v péči lékařů, ale snad to nebude rázu, aby nás museli opustit. Ale víc uvidíme až po podrobnější prohlídce," řekl Bílek. "Zatím to ale není ve stavu, že bychom museli obvolávat někoho dalšího," dodal trenér národního týmu.

Bílek dnes také vyloučil, že by dodatečně do národního týmu přizval některého z ofenzivních hráčů, kteří jsou v širším reprezentačním kádru - jihlavského střelce 9 ligových gólů v 10 zápasech Stanislava Tecla, momentálně přizvaného do jednadvacítky, či ofenzivního záložníka Bořka Dočkala z Rosenborgu Trondheim.

"Pokud bychom někoho donominovali, byli by to jen hráči do defenzivy při případném výpadku Hubníka nebo Suchého. Teď neuvažujeme o tom, že bychom brali někoho do ofenzivy," uvedl Bílek.

Pekhart v zápase s Finskem
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Bílek řeší, koho postavit na hrot

Útok přitom trpí nedostatkem gólů. Za reprezentaci se naposledy trefil Petr Jiráček 16. června v zápase na Euru s Polskem, od té doby Češi nikomu nedokázali vstřelit branku. Trenér Bílek vsází na Tomáše Pekharta, ten však v dosavadních 16 zápasech nedal jediný gól a kouč tak uvažuje i o jiných variantách. "Ještě nemám jasno. Týká se to i obsazení míst v útoku," poznamenal Bílek. "Ale pořád v Pekharta mám důvěru," dodal.

Mezi dalšími variantami figuruje i útočník Famagusty Jan Rezek, který se prosadil v každém z posledních třech zápasů a o jeho vysokém sebevědomí svědčí i nádherný lob, kterým překonal brankáře Larnaky.

Nominace českého národního týmu:

Brankáři: Čech - Drobný - Laštůvka
Obránci: Rajtoral - Sivok - Gebre Selassie - Kadlec - Hubník - Suchý - Limberský
Záložníci: Jiráček - Hübschmann - Hušbauer - Plašil - Rezek - Darida - Petržela
Útočníci: Lafata - Vydra - Pekhart

S ohledem na systém hry na jednoho hrotového útočníka, kterým reprezentace hraje, je logické, že Bílek do reprezentace povolal pouze tři forvardy. Chybí však ve výborné formě hrající sparťan Kadlec či nejlepší ligový střelec, autor 9 branek v 10 zápasech Stanislav Tecl. Oba jsou přitom povoláni na baráž o postup na ME jedenadvacítek proti Rusku. Naopak nechybí mladý útočník druholigového anglického Watfordu Matěj Vydra. Tomu sice vyšel začátek sezony, od konce srpna se však trefil jen dvakrát v ligovém poháru.

Vydra hlavně věří, že národní tým konečně zlomí čekání na vstřelený gól. "I kdyby to někdo trefil zadkem, hlavně ať to tam padne. Musíme ten první zápas s Maltou vyhrát. Ať je to třeba 8:7, ale musíme prostě udělat tři body. A nejlepší by bylo, kdyby se trefili všichni útočníci," dodal.

Lafata, který třetí sezonu po sobě září v jabloneckém dresu (od začátku sezony 2010/11 vstřelil za 67 zápasů 53 gólů), je v reprezentačním dresu spíše opomíjenou figurou. Jablonecký kanonýr však svou roli bere s rezervou. "Vždycky sem rád přijedu, takže nehraje roli, že jsme první nebo že jsem dal dva góly. Cítím to tak, že (trenér) věří někomu jinému. Já to respektuji, každý trenér má svou filozofii. Až třeba řekne, že se tam teď hodím já, tak budu rád a budu se snažit hrát," řekl Lafata.

Atmosféra v národním týmu po prohře s Finskem stále není ideální

Bílek prý vnímá i to, že atmosféra kolem národního týmu po poslední porážce s Finskem znovu "zhoustla". "Ještě se k tomu utkání vrátíme, protože jsme především první poločas hrubě podcenili. Ale zase to neznamená, že bych z toho měl vyvozovat důsledky pro nejbližší zápas. Maltu každopádně musíme porazit. A budeme potřebovat i podporu fanoušků," přál si Bílek.

I plzeňský bek František Rajtoral věří, že fanoušci přijdou povzbudit i reprezentaci a pomohou jí k potřebné výhře nad Maltou. "Jsem rád, že se to hraje v Plzni, protože se tam za tři roky udělalo strašně moc práce. Věřím, že přijdou lidi a podpoří nás. I když samozřejmě záleží na tom, jak se budeme prezentovat," řekl Rajtoral. Že se bude hrát na stadionu, kde je téměř každý den, ale jako velkou výhodu nebere. "Jen v tom, že znám prostředí. Ale nic víc bych v tom nehledal," dodal.

Program reprezentačních zápasů včetně U21:

Pá 12.10. Česko U21 - Rusko U21 (15:55, ČT sport)
Pá 12.10. Česko - Malta (16:55, ČT sport)
Út 16.10. Česko - Bulharsko (19:30, ČT sport) 

Na srazu Michal Bílek přivítal všechny pozvané hráče, chyběl pouze sparťanský záložník Josef Hušbauer, kterého ještě večer čeká ligová dohrávka proti Baníku Ostrava. Reprezentanti už také dnes začali s přípravou na blížící se duely světové kvalifikace. Odpoledne vyrazili na stadion Evžena Rošického na pražském Strahově, kde budou trénovat i během úterka a středy.

Ve čtvrtek se už odeberou do Plzně, kde v pátek přivítají Maltu. Příští úterý pak Bílkův tým bude hostit v Praze na Letné Bulharsko. Češi v kvalifikaci zatím odehráli jeden zápas, za bezbrankovou remízu v Dánsku si před měsícem připsali jeden bod.

Je nám líto, video expirovalo.
Příprava reprezentace před zápasem s Maltou
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články