Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dvakrát byl vyloučen, ale VAR pokaždé zakročil. Nic špatného jsem neudělal, řekl Alisson

Velmi netradiční průběh mělo utkání jihoamerické kvalifikace mistrovství světa, ve kterém fotbalisté Brazílie remizovali 1:1 v Ekvádoru. Mužstva totiž dostala během úvodních dvaceti minut červenou kartu a další dvě viděl hostující brankář Alisson. Pod sprchu ale hvězdný gólman nemusel, protože v obou případech zrušil původní verdikt rozhodčího systém VAR.

Brazilský brankář Alisson boxuje míč v utkání s Ekvádorem
zdroj: AP autor: Santiago Arcos

"Něco takového se pravděpodobně stalo poprvé v historii fotbalu," prohlásil po závěrečném hvizdu Alisson. "Ani jednou jsem neudělal nic špatného. Musím bezesporu ocenit pomoc spoluhráčů, kteří si stěžovali u rozhodčího. A také se ukázalo, jak je video důležité. Bez něj bychom byli nespravedlivě potrestáni," doplnil brankář Liverpoolu.

Brazílii, která už si postup na šampionát v Kataru zajistila v předstihu, poslal do vedení v 6. minutě Casemiro. První červenou kartu viděl v 15. minutě domácí gólman Alexander Domínguez a krátce nato byl po druhé žluté vyloučen Emerson Royal.

Červenou kartu dostal ve 25. minutě i Alisson, ale po konzultaci s videem rozhodčí Wilmar Roldán změnil vyloučení na žlutou. Systém VAR následně favorizovaný tým zachránil i po hodině hry, kdy sudí nejprve nařídil penaltu ve prospěch Ekvádoru, po zhlédnutí videozáznamu však usoudil, že Pervis Estupiňán pád nafilmoval.

Ekvádor se vyrovnání přece jen dočkal patnáct minut před koncem, kdy se hlavou po rohovém kopu prosadil útočník Félix Torres, a v nastavení mohl dokonce pomýšlet na vítězství. Video bylo ovšem opět proti němu.

Hlavní rozhodčí sice zákrok Alissona na Ayrtona Preciada posoudil jako penaltový a navíc dal brazilskému gólmanovi červenou kartu, když ale situaci překontroloval na monitoru, odvolal vyloučení i pokutový kop.

"Množstvím podivných verdiktů jsme šokováni. Nechceme žádné laskavosti, chceme spravedlnost," soptil domácí trenér Gustavo Alfaro. "Byli jsme okradeni o historickou výhru," dodal.

Ekvádor si však i díky remíze upevnil třetí místo v tabulce s náskokem pěti bodů před Uruguayí, jež se prostřednictvím skalpu Paraguaye posunula na čtvrtou příčku, která jako poslední zaručuje přímý postup. Páté místo zajišťující baráž drží Kolumbie o skóre před Peru.

Kvalifikace MS 2022 ve fotbale - jihoamerická zóna CONMEBOL:

Ekvádor - Brazílie 1:1 (0:1)
Branky: 75. Torres - 6. Casemiro. ČK: 15. Domínguez - 20. Royal.

Paraguay - Uruguay 0:1 (0:0)
Branka: 50. Suárez. ČK: 90.+4 Gómez (Par.).

Chile - Argentina 1:2 (1:2)
Branky: 21. Brereton - 10. Di María, 34. Martínez.

Zdroj
BBC, Daily Mirror

Hlavní zprávy

Nejčtenější články