Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Druhé zápasy čekají Nizozemce, Angličany i domácí Katar

Nizozemsko, Anglie, domácí katarská reprezentace či třeba výběr Íránu čekají druhé zápasy na mistrovství světa. Nizozemsko se utká s Ekvádorem a vítěz duelu by za určitých okolností již mohl slavit postup. Kvalifikovat do play-off se mohou také Angličané, které čeká souboj s USA. Přímý přenos utkání Wales - Írán sledujte od 10:40, Katar - Senegal od 13:35 a Anglie - USA od 19:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Senegal - Nizozemsko

Nizozemsko a Ekvádor zvládly své úvodní zápasy ve skupině. "Oranjes" díky gólům v závěru udolali Senegal 2:0 a jihoamerický tým stejným poměrem porazil v zahajovacím duelu šampionátu domácí Katar. Dvěma brankami se blýskl útočník Enner Valencia.

Před vzájemným soubojem jsou favoritem Nizozemci, kteří od loňské porážky v osmifinále mistrovství Evropy s českým týmem 16 zápasů po sobě neprohráli. Případný vítěz souboje by k jistotě postupu už po dvou kolech potřeboval i příznivý výsledek druhého utkání skupiny.

"První zápas jsme vyhráli, za to jsme rádi, ale také víme, že můžeme a musíme být lepší. Příliš často jsme nechávali soupeře podnikat protiútoky, což je činnost, ve které je Ekvádor velmi dobrý. Jsem optimista, cítím, že se zlepšíme," uvedl nizozemský kapitán Virgil van Dijk.

Sport
zdroj: ČT4

Také Ekvádor má výbornou formu. Z posledních 16 utkání jen jednou prohrál a sedmkrát po sobě neinkasoval. V dosavadních dvou vzájemných duelech jihoamerický tým Nizozemce neporazil, na velké akci se ale potkají soupeři poprvé. Ekvádorci budou znovu spoléhat na svého nejlepšího střelce Valenciu, který sice proti Kataru kvůli lehkému zranění střídal, ale na souboj s Nizozemskem bude připraven.

"Budeme čelit velmi silnému soupeři, ale očekávám, že k nám Nizozemci přistoupí s respektem. I když v prvním zápase Senegal porazili, bylo to vyrovnané. Určitě existují způsoby, jak Nizozemcům ublížit," řekl ekvádorský brankář Hernán Galíndez.

Domácí Katařané chtějí vylepšit dojem po rozpačitém výkonu z úvodního duelu s Ekvádorem, favoritem jsou ale Senegalci. Půjde o první vzájemný souboj. "V zahajovacím utkání jsme možná až příliš cítili zodpovědnost, byli jsem nervózní. Věřím, že proti Senegalu budeme pod menším tlakem a předvedeme konkurenceschopnější výkon. Máme obrovský prostor pro zlepšení," uvedl španělský trenér Katařanů Félix Sánchez.

Únorovým vítězům afrického šampionátu na turnaji v Kataru kvůli zranění chybí nejlepší střelec Sadio Mané, a možná i proto Senegalci ve vyrovnaném utkání s Nizozemskem nebodovali. "Fotbal je o efektivitě. Ne vše, co jsme udělali, bylo špatné. Fakt, že jsme prohráli první zápas, nás bude motivovat," řekl senegalský trenér Aliou Cissé.

Radost fotbalistů Anglie
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Anglii čeká souboj s USA

Angličané mají jako jediní ve skupině tři body po úvodní výhře 6:2 nad Íránem. Kouč Gareth Southgate nebyl navzdory vysoké výhře stoprocentně spokojený. "Je to dobrý základ, ale nelíbil se mi závěr zápasu. Polevili jsme a inkasovali dvě laciné branky. Musíme být lepší," řekl trenér, jehož tým v pondělí zvítězil po šesti soutěžních zápasech. Vicemistři Evropy budou znovu spoléhat i na záložníka Bukaya Saku, který v úvodním duelu dvakrát skóroval.

Američané uspěli proti Anglii v 11 vzájemných zápasech pouze dvakrát, osmkrát odešli poraženi. Svěřenci kouče Gregga Berhaltera při úvodní remíze 1:1 s Walesem předvedli vynikající první poločas, po změně stran ale neudrželi vysoké tempo a ostrovní celek vytěžil z tlaku vyrovnání. "Čeká nás jeden z favoritů celého turnaje, to je velká motivace," podotkl Berhalter.

Wales srovnal díky penaltě kapitána Garetha Balea a proti Íránu se pokusí přiblížit postupu do play-off. "V první půli proti USA jsme dostali lekci. Ukázalo se ale, že máme široký kádr a hráči ze střídačky dokážou změnit průběh zápasu. Bylo důležité, že jsme úvodní zápas neprohráli," uvedl velšský kouč Rob Page, jehož tým nevyhrál šestkrát za sebou.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Anglie - Írán

Íránci potřebují ve druhém zápase bodovat, aby se udrželi ve hře o postup, kromě výkonu na hřišti ale řeší i mimofotbalové záležitosti. Během protivládních demonstrací v jejich zemi, které si vyžádaly už stovky obětí, jsou pod velkým tlakem veřejnosti i médií. Hráči jako projev solidarity s protivládními protesty nezpívali před úvodním utkáním státní hymnu.

Trenér Carlos Queiroz ale vyzval, aby se jeho tým soustředil jen na hru. "Nechte moje kluky hrát fotbal. To je důvod, proč jsou tady. Není správné během šampionátu požadovat po hráčích odpovědi na věci, za které nejsou zodpovědní. Jsou to jenom fotbalisté," řekl zkušený portugalský trenér. V zápase s Walesem se možná bude muset obejít bez brankářské jedničky Alírezy Baíranvánda, který kvůli zranění nedochytal první zápas.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články