Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dříve zaskakoval za Horvátha. Teď by Darida penaltu zkusil i v reprezentaci

Praha – Třikrát se v letošní sezoně zapsal mezi střelce a třikrát to bylo z penalty. Z Vladimíra Daridy se stal ve Freiburgu specialista na pokutové kopy a sám český reprezentant věří, že by stejnou pozici mohl zastávat i v reprezentaci. "Záleželo by ale na tom, jak by se zápas vyvíjel, jestli by se mi dařilo," řekl Darida, jenž zároveň doufá, že konečně zamíří do černého i ze hry.

Vladimír Darida
zdroj: ČTK/APA autor: Eibner

Darida kopal penalty už jako junior, v Plzni občas zaskočil jako střelec při absenci kapitána Pavla Horvátha, ale jinak nijak vyhlášeným exekutorem penalt nebyl, i když si na ně sám věřil. I proto se ve Freiburgu sám přihlásil, že v duelu s Hoffenheimem půjde na penaltu.

"Dřív je u nás kopal Admir Mehmedi, ale proti Mönchengladbachu nedal. Když se pak v dalším utkání kopala penalta znovu, tak jsem mu řekl, že to vezmu na sebe. Proměnil jsem, tak už si je nechávám pro sebe," vyprávěl Darida. "Ale snad mi to začne padat i ze hry a ne jen z penalt," dodal.

Penaltové sebevědomí by mohl uplatnit i v reprezentaci, pokud by k této standardní situaci došlo v nedělním utkání s Islandem. "Na penaltu bych si troufl i v reprezentaci, ale záleželo by na tom, jak by se zápas vyvíjel, jestli by se mi dařilo. A také na tom, jak by se chtělo ostatním hráčům. Když někdo řekne, že to kopne, tak bych se mu do toho necpal," prohlásil Darida, který je v reprezentaci mezi určenými exekutory podobně jako Michal Kadlec či Bořek Dočkal.

Ve Freiburgu si bere penalty i proto, že cítí, že by měl být lídrem týmu. "Cítím, že kluci na mě spoléhají a hodně mě hledají svými přihrávkami. Sám jsem se chtěl v této sezoně stát lídrem týmu, což se mi snad i daří. Snažím se týmu pomoct, abychom sbírali body, ale není to jen o mně," řekl čtyřiadvacetiletý rodák z Plzně.

Zlepšenou náladu z klubu, se kterým poslední tři utkání vyhrál, se pokusí Darida přenést i do národního týmu, aby pomohl porazit nepříjemný Island. "Hrají hodně týmově a poctivě, čekají na chybu soupeře a snaží se z dobré defenzivy chodit do brejků. Jsou hodně dlouho spolu, jsou sehraní, důrazní a nebezpeční. Bude to těžký zápas," řekl Darida.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace se na Island připravuje i s debutantem Novákem

Očekává, že Island bude spíše bránit a na Češích bude, aby tvořili hru. "Měli bychom být ten tým, který bude více hrát a bude více na balonu. Island by měl být zataženější. Hrají hodně kompaktně, ale každá defenziva se dá přelstít," řekl Darida, který dnes na tréninku se spoluhráči piloval rozehrávku a právě systémy na to, jak rozebrat defenzivu Islandu.

To, že Island podobně jako třeba Severní Irsko či Slovensko vede kvalifikační skupinu, Daridu ani příliš nepřekvapuje. "Je to asi tím, že velcí favorité měli v létě mistrovství světa a hráči si nestačili odpočinout. Proto se favorité rozjíždějí pomalu. I můj spoluhráč Mehmedi byl se Švýcarskem v Brazílii a měl pauzu jen 14 dní. Bylo pak na něm vidět, že neměl šťávu," konstatoval Darida.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články