Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Dostanou české týmy v EL i MMA Oktagon výjimku? Agentura jedná s ministerstvem zdravotnictví

Národní sportovní agentura (NSA) řeší s ministerstvem zdravotnictví výjimky pro mezinárodní sportovní akce, které by se v Česku měly uskutečnit v nejbližší době. Týká se to tenisového turnaje WTA v Ostravě, zápasů fotbalové Evropské ligy za účasti Slavie, Sparty a Liberce a galavečeru MMA Oktagon 17. Jisté je, že profesionální sportovci mohou od středy trénovat maximálně po šesti a v přípravě se musí rozdělovat do skupinek.

zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Výjimky, o jejichž udělování ve čtvrtek při zastavování sportu v Česku hovořil ministr zdravotnictví Roman Prymula, jsou nejakutnější záležitostí.

Tenis a bojová umění mají začít za několik dnů, první kolo Evropské ligy je naplánované na 22. října a druhé o týden později. "Pořadatelé potřebují oficiální potvrzení," uvedl šéf agentury Milan Hnilička.

Pořád není úplně jasné, jak od středy nařízené omezení shromažďování na maximálně šest lidí ovlivní tréninky sportovců. Jde zejména o fotbalisty, kteří trénují venku.

U profesionálů připadá v úvahu uplatnění ustanovení, že se omezení netýká osob v zaměstnání nebo společně vykonávajících podnikatelskou činnost. Přesný výklad ministerstva zdravotnictví ale zatím Národní sportovní agentura k dispozici nemá a specificky sportovcům nařízení výjimku neuděluje.

Zmraženy zůstávají tréninky uvnitř, což se týká ledního hokeje, halových míčových sportů a řady individuálních sportovních odvětví. Vnitřní sportoviště zůstávají uzavřena i pro profesionály, v hektické době posledních dní zatím výjimku nedostali.

Někteří se přesunuli na kempy do zahraničí, jako to udělali například plavci nebo judisté. Mezinárodní squashové turnaje se už rozeběhly a i čeští reprezentanti na nich chtějí hrát.

Třeba za tři týdny má řada z nich naplánovaný podnik do Salcburku, takže byť jen avizovaný dvoutýdenní tréninkový výpadek je pro jejich formu devastující. V kritické situaci jsou i badmintonisté, kteří svůj sport venku provozovat nemohou. 

Od pondělka jsou v Česku zastaveny veškeré amatérské i profesionální sportovní soutěže. Toto opatření je zatím platné do 25. října. Ministr Prymula v minulém týdnu prohlásil, že pak se minimálně profesionální soutěže uvolní, ale vzhledem k pondělnímu přijetí ještě přísnějších restrikcí se to může změnit.

I profesionální sportovci mohou trénovat maximálně po šesti

Vláda v pondělí s platností od středy omezila shromažďování na maximálně šest lidí. To platí prakticky plošně, přičemž sportovci výjimku nemají ani s ohledem na to, že je tato činnost jejich zaměstnáním. "Platí to, že i profesionálové stejně jako normální lidi mohou trénovat v maximálním počtu šesti osob venku. Tohle je výklad, který nyní máme," řekl mluvčí NSA Jakub Večerka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články