Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Dohodnuto. Lukaku patří United, Everton shrábne přes dvě miliardy

Manchester – Rekordní přestup v Anglii je na světě. Vedení Manchesteru United dotáhlo do konce očekávaný transfer a belgický útočník Romelu Lukaku přichází z Evertonu na Old Trafford, kde podepsal smlouvu na pět let. Podle britských médií stál 75 milionů liber (2,2 miliardy Kč).

Romelu Lukaku
zdroj: ZUMA autor: Dirk Waem

Dohoda mezi kluby o přestupu čtyřiadvacetiletého belgického reprezentanta podle BBC zahrnuje také dodatečné bonusy ve výši 15 milionů liber.

O hráče měla zájem i Chelsea, ale ta nabídla jen částku bez bonusů, a tak nakonec svého bývalého hráče nezískala. "Romelu je pro Manchester United důležitý, je to velká osobnost a velký hráč," řekl kouč United José Mourinho. Dodal, že je přirozené, že Lukaku chce rozvíjet kariéru v největším klubu. "Je to velká posila. Moc se těším na spolupráci s ním,“ řekl Mourinho. Ten přitom vedl Chelsea, když v červenci 2014 prodala Lukakua za 28 milionů liber Evertonu.

Lukaku má ve smlouvě možnost prodloužení o další, šestý, rok, k tomu řekl: "Když Manchester United a José Mourinho zaklepou na dveře, je to příležitost na celý život a ta se nedá odmítnout. Nemohu se dočkat, až nastoupím na Old Trafford před 75 000 fanoušků."

Je nám líto, video expirovalo.
Lukaku stvrdil přestup do United, do Evertonu se vrací Rooney

Poté Belgičan poděkoval Evertonu a řekl, že byla čest hrát před jeho fanoušky. Klub mu umožnil odchod, když útočník v březnu odmítl nabídku na nejvyšší plat v historii Evertonu, která byla odhadovaná na 140 000 liber týdně, a později řekl: "Nechci zůstat na stejné úrovni. Chci se zlepšit a vím, kde to chci udělat."

Hráč je nyní na dovolené ve Spojených státech a tam se připojí ke svému novému týmu, který zde absolvuje předsezonní turné. Že se umí i bujaře bavit dokázal právě v USA, kde jej minulý týden zadržela policie kvůli nadměrnému hluku a 2. října jej kvůli tomu čeká soud.

Návrat Waynea Rooneyho po třinácti letech z United do Evertonu, který byl o víkendu potvrzen, údajně neměl žádnou spojitost s příchodem Lukakua na Old Trafford.

Belgický střelec je po Michaelu Owenovi, Robbiem Fowlerovi a Rooneyem teprve čtvrtým hráčem, který vstřelil v Premier League víc než 80 gólů před dosažením čtyřiadvaceti let. Je také jedním z pouhých tří hráčů, kteří zaznamenali víc než 10 gólů v každé z posledních pěti sezon v Premier League (také Olivier Giroud a Sergio Agüero).

A jeho přestup je společně s Luisem Suárezem, za něhož  Liverpoolu v roce 2014 zaplatila stejnou částku Barcelona, pátým nejdražším v historii fotbalu. Nejdražší je dosud Paul Pogba, který přišel z Juventusu do Manchesteru United loni za 9 milionů liber (dálší pořadí: 86 milionů Gareth Bale, z Tottenhamu do Realu Madrid; 80 milionů Cristiano Ronaldo, z Manchesteru U. do Realu; Gonzalo Higuaín, z Nepole do Juventusu za 75,3 milionu liber). V rámci Premier League je ale Lukakův přestup nejdražší (2. Torres z Liverpoolu do Chelsea za 50 milionů).

Zdroj
BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články