Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Dohoda o programu kvalifikace může ztroskotat na sporech se Skoty

Praha - Tříčlenná česká delegace dnes vyrazí do Madridu na jednání o termínech skupiny I kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012. Reprezentační manažer Vladimír Šmicer, trenér Michal Bílek i vedoucí týmu Jaroslav Dudl se budou snažit vyjednat termínovou listinu na schůzce, kterou si funkcionáři domluvili při losování 7. února ve Varšavě. Není však jisté, že dojde ve Španělsku k dohodě, protože se očekávají složitá jednání především se Skoty.

Schůzka bude oficiálně zahájena ve čtvrtek večer, ale skutečně jednat se bude až v pátek. "Ve čtvrtek je společná večeře, kde si vyměníme první
návrhy k promyšlení, ale až v pátek se to rozjede naplno," řekl Šmicer. 

Směrem k možné dohodě o termínové listině je ale česká výprava zatím skeptická. "Tuším, že dohoda bude hodně vzdálena. Zkusili jsme se totiž s některými soupeři už spojit s předběžnými návrhy a především u Skotska to bude problém. Španělé dokonce ani nereagovali," prozradil Šmicer.


Právě na zápasy se Skotskem přitom bude česká strana klást velký důraz, stejně jako soupeř. Při očekávaném prvenství favorizovaného Španělska by se totiž obě země měly podle papírových předpokladů poprat o druhé místo. "Nejde nám tam ani tak o pořadí zápasů, ale nechceme hrát na jejich půdě v závěru kvalifikace, což je samozřejmě naopak jejich představa," poukázal Šmicer na největší zádrhel, který je ale pro českou delegaci zásadní.

Pokud k dohodě u kulatého stolu za přítomnosti funkcionářů Španělska, České republiky, Skotska, Litvy a Lichtenštejnska nedojde, rozhodne o termínové listině los, možná už přímo v Madridu. "Možnosti bychom pak měli dvě: Buď na místě vylosovat, komu budou patřit pozice A, B, C, D, E, a dosadit dle předem stanového klíče do termínového kalendáře, nebo celé losování nechat na UEFA," vysvětlil Šmicer, že program může být znám už v pátek i za předpokladu, že účastníci jednání nenajdou kompromis.


Postup na šampionát si zajistí vítězové každé z devíti skupin a nejlepší tým na druhém místě. Automatickou účast mají zajištěnu pořadatelské země Polsko a Ukrajina, o zbývající čtyři místa se utkají v baráži týmy z druhých míst v osmi skupinách. Kvalifikační boje začnou letos 3. září a skončí 11. října příštího roku. V listopadu téhož roku se uskuteční baráž.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články