Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dočkal při své rozlučce penaltu kopat nechtěl. Raději se rozloučit dříve než příliš pozdě, řekl o konci kariéry

Má za sebou poslední zápas na Letné. Bořek Dočkal se mohl se stadionem rozloučit proměněnou penaltou, tu však nakonec kopal tradiční exekutor Dávid Hancko. Sparta sice díky tomu vedla, nakonec však prohrála 1:2. Dočkal se po utkáních rozhovořil i o důvodech svého konce.

Bořek Dočkal
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Už přes den mi ta varianta (s pokutovým kopem) bleskla hlavou. Říkal jsem si, že jsme jich zase tolik nekopali, že by dneska mohla přijít. Říkal jsem si, že bychom neměli nic měnit, že to funguje. Hanci penalty spolehlivě proměňuje, je to další ligový zápas a nebylo by dobré to stavět do nějaké exhibice nebo rozlučkového zápasu. Dávid na mě kouknul, ptal se mě, jestli ji budu chtít, ale hned jsem mu říkal, ať si vezme balon a kopne ji tak, jak je kopal doteď," řekl Dočkal.

Při odchodu ze hřiště v 60. minutě mu hlavou proběhlo několik věcí. "Celý den a potom i v zápase samotném tam bylo víc takových momentů, kdy člověk, i když se chce soustředit na hru a zápas brát jako každý jiný, tak mu to okolnosti úplně nedovolí. Byl to jeden z těch večerů, na které určitě nikdy nezapomenu. Chtěl bych poděkovat všem, kteří přišli, a klubu a spoluhráčům, že mi ten večer připravili tak, abych na něj mohl vzpomínat. Jsem rád, že jsem měl možnost rozloučit se na domácím stadionu s lidmi," uvedl Dočkal.

Derniéra na Letné mu navzdory prohře příliš nezhořkla. "Bylo by příjemnější, kdybychom zápas vyhráli 3:0, od začátku dominovali, chytli lidi a byla by atmosféra jenom pozitivní. Zažil jsem ale ten večer momenty, které, až na ně budu vzpomínat, tak určitě přebijou to, jak zápas skončil," prohlásil bývalý kapitán české reprezentace.

Ukončení kariéry oznámil v pondělí. "Nebylo to rozhodnutí posledních dnů nebo týdnů nebo rozhodnutí na základě jednoho dvou zápasů. Bylo to dlouhodobé rozhodnutí. Měl jsem dost času o tom přemýšlet. Argumentů pro to, proč skončit, bylo výrazně víc, než proč pokračovat," konstatoval Dočkal.

Sport
zdroj: ČT4

"Sám jsem čekal, co to se mnou bude v jednotlivých fázích dělat, až to budu definitivně oznamovat lidem v klubu a klukům v kabině a pak i veřejně. Jestli uvidím, že začínám váhat, nebo z toho začínám být nervózní. To nepřišlo ani v jedné fázi, takže tím se potvrdilo, že rozhodnutí ve mně bylo definitivní a podložené jasnými argumenty v mé hlavě," mínil Dočkal.

"Jedním z klíčových bodů bylo to, že v určitou fázi rozmýšlení jsem si uvědomil, že mnohem líp se mi bude žít s tím pocitem, že si budu říkat, že to možná bylo o rok o dva dřív, než abych žil s pocitem, že to bylo o rok pozdě," podotkl někdejší hráč Slavie, Kladna, Liberce, Konyasporu, Rosenborgu, Philadelphie a čínského klubu Che-nan Ťien-jie.

Sparta v ten samý den Dočkalova oznámení o konci kariéry odvolala kouče Pavla Vrbu, jehož do konce sezony nahradil Michal Horňák. Ani trenérská změna však nepomohla, Pražané po prohře se Slováckem nevyhráli třetí kolo po sobě a čtvrté z posledních pěti. Za týden je proti stejnému soupeři čeká finále domácího poháru, mezitím zakončí ligovou sezonu nedělním derby se Slavií.

"Se Slováckem to bude (za týden) dost výrazně jiný zápas než dneska. Nebojím se o to, že bychom v sobě síly nenašli. Budeme hrát o trofej a jsem přesvědčený, že všichni dají do zápasu sto procent. Toho se nebojím, i když samozřejmě by bylo příjemnější jít do finále s vědomím, že jsme v laufu a vyhráváme zápas za zápasem. Víme, že finálový zápas je trochu specifický. Aktuální forma v tom až takovou roli nehraje," dodal Dočkal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články