Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Dočkal: Kdyby to bylo na mně, fotbal hraju zpátky v Evropě. Nejlépe ve Spartě

Záložník Bořek Dočkal bude na minulý rok vzpomínat jistě v dobrém. Narodil se mu druhý syn, stal se novým reprezentačním kapitánem a sezonu zakončil v zámořské MLS. Ve Philadelphii byl s osmnácti asistencemi nejlepším nahrávačem základní části soutěže. Co ale dál? Svůj osud nemá ve svých rukou. Kdyby ovšem mohl, volí prý jednoznačně návrat domů. Jak vidí třicetiletý Dočkal pro ČT sport zpětně svůj rok 2018?

O hře národního mužstva pod vedením Karla Jarolíma:

"Souvisí to se spoustou věcí. Když výsledky delší dobu nepřicházejí a hra není taková, jakou by si všichni představovali, tak je těžší být dobře naladění a užívat si sraz, jako jsme si ho užívali v poslední době. Teď to vyzní skoro nespravedlivě vůči minulému realizačnímu týmu, to si vyhodnotí sami, co šlo dělat líp. Na druhou stranu nemám moc rád, když dojde k výměně trenéra, ono to trochu zafunguje... Udělalo se pár změn a najednou si to nějak sedlo, měli jsme i trochu štěstí. Atmosféra se začala obracet do pozitivna. Ale takový je fotbal, musíme být rádi, že se to začlo otáčet k pozitivnímu. Bohužel to přináší i to, že na některé lidi to hodí negativní stín."

O prvním kontaktu s trenérem Jaroslavem Šilhavým:

"Důležité bylo to, že začal ještě před srazem. Byl v kontaktu s hráčema, já s ním mluvil dvakrát třikrát, ještě než jsem na sraz dorazil. Což nejen za Karla Jarolíma, ale i dalších trenérů, které jsem v reprezentaci zažil, nebylo úplně běžné. Pro mě je to důležitá věc, abych byl v kontaktu s realizačním týmem, abych věděl, co se ode mně očekává a jaká role by mi v týmu mohla připadnout."

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbal 2018

O zářijových změnách v reprezentaci:

"Změna na trenérském postu vyzněla pozitivně, ale na celém týmu jsem cítil, že jsme to vzali jako nový začátek. Že si spousta lidí uvědomila, že je pro to potřeba udělat víc, že už není čas se schovávat a říkat si, jaké hráče jsme měli předtím. A říct si, že nám záleží na tom, jak bude obraz českého fotbalu vypadat. A že je potřeba vrátit zájem o český nároďák mezi lidi, protože to se poslední dobou myslím vytrácelo."

O svém frontmanství v týmu:

"Už když jsem tu nominaci dostal a mluvil s trenérem, vnímal jsem to tak, že ať se ve volbě kapitána rozhodne jakkoliv, sám bych se měl do nějaké role posunout. Že jsem si už uvědomil, že zkušenostmi a roky bych měl být v nějaké skupince hráčů, kteří by měli vzít zodpovědnost na sebe a zasadit se, aby se výsledky, výkony a atmosféra v týmu začaly lepšit. Od začátku srazu, kde se řešilo, kdo by měl být lídr týmu, jsem říkal, že by to nemělo být extra přeceňovaný. Tým nemáme takový, že bychom měli hvězdný hráče, světový top hráče, ale máme kvalitní hráče, kteří mohou poskládat dobrý tým. Od toho by se to mělo odvíjet."

O vzdorovitosti nároďáku:

"Tohle z nás bylo cítit. Řekli jsme si, jak chceme, abychom se prezentovali a s jakým pcitem chceme ze zápasů odcházet. Zatím to fungovalo. Co se týká vzdorovistoti, ona má samozřejmě nějaký limit. Kvalitou na papíře se těžko můžeme srovnávat s Anglií, Francií a Německem. Pokud zápas nemá dopadnout dobře výsledkově, je potřeba, aby byl výkon takový, že si soupeř vítězství zaslouží."

O změně taktiky a spontánním rozhodování na hřišti:

"V posledních zápasech pocit z předvedené hry a výsledků nebyl vůbec dobrý, bylo potřeba začít od základních věcí, abychom nepropadali, abychom soupeře nepouštěli do rychlých potitútoků. Aby obrana byla kompaktní a tým působil celkově kompaktně. To byly základní body. Ale tým dobře reagoval i na průběh zápasů, bylo to vidět v domácím utkání se Slovenskem, kdy prvních 20 minut něco nefungovalo, ale byli jsme schopni zareagovat na hřišti. Čekat do poločasu je pozdě."

O svém postu na trávníku:

"Nevím, jestli mám větší volnost než ostatní spoluhráči, ale dá se říct, že cítím svým způsobem důvěru a jakousi volnost na hřišti. Asi ne v plnění defenzivní práce, tam je potřeba fungovat v nastaveném systému, ale co se týká části, kdy držíme balon a tvoříme, tam určitou volnost mám."

O nadcházející sezoně:

"Ne vždy je to ve fotbale na přání hráče, jak by si chtěl nalajnovat budoucnost. Mám v Číně pořád smlouvu (v únoru 2017 podepsal tříletý kontrakt, pozn. red.) a čínský klub (Che-nan Ťien-jie, v němž se mění vedení, pozn. red.) bude rozhodovat o mé budoucnosti. Já byl rád, že mě před rokem nechali odejít do Ameriky. Nejen fotbalové zkušenosti, které jsem měl možnost nasbírat, na sobě cítím. Za poslední dva roky jsem prošel výraznějším vývojem."

O tom, kam by si přál skutečně zamířit:

"Asi bych zvolil návrat domů, kdyby to bylo čistě jen na mně. Fotbal bych hrál zpátky v Evropě. A klub, ve kterém jsem strávil nejlepší roky, na němž mi nejvíc záleží a není mi jedno jeho osud, je Sparta samozřejmě ("Bořek Dočkal je zajímavé jméno, to si nebudeme lhát, ale momentálně s jeho čínským týmem nevyjednáváme," poznamenal ve čtvrtek nový sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický, pozn. red.)."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články