Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Dočká se Vrba prvního vítězství? Češi hrají s USA

Praha - Fotbalovou reprezentaci čeká generálka před vstupem do kvalifikace mistrovství Evropy. Čeští hráči změří v posledním testu před klíčovým duelem proti Nizozemsku síly s omlazeným týmem osmifinalisty světového šampionátu Spojenými státy americkými a ve čtvrtém utkání pod vedením Pavla Vrby chtějí konečně vybojovat vítězství. Přímý přenos vysílá ČT sport a náš web od 20:00.

Český celek pod Vrbou nejprve na jaře uhrál dvě remízy 2:2 s Norskem a ve Finsku a pak prohrál 1:2 s Rakouskem. Čekání na první letošní vítězství by rád zlomil proti Američanům, které porazil ve všech třech vzájemných zápasech včetně úvodního utkání na světovém šampionátu v roce 2006.

"Věřím, že přijde hodně fanoušků a konečně se i já dočkám vítězství," řekl Vrba, který převzal tým vloni na konci roku. "Měli jsme první půlrok na to, abychom se poznali a hráči poznali, co po nich chci. Teď už budou důležité výsledky," uvedl Vrba.

Zatímco v prvních třech zápasech Vrba testoval hráče, proti USA už by měla nastoupit podobná sestava, kterou nasadí za týden proti Nizozemcům. Situaci mu ale komplikuje fakt, že většina krajánků spíš vysedává na lavičce. Platí to i o Rosickém a brankáři Petru Čechovi.

Prim bude hrát disciplína v defenzivě

"Samozřejmě nějakou představu o sestavě mám. Ale sám čekám, jak hráči, kteří neměli takovou zátěž na začátku sezony, budou vypadat na trénincích a v zápase s USA," prohlásil Vrba. "Na druhou stranu hráči jsou odpočatí. Máme aspoň výhodu v tom, že nemusíme brát ohled na to, že by zahraniční hráči hráli těžké utkání. Tohle se spíš bude týkat hráčů z české ligy, hlavně sparťané měli velkou zátěž, možná jim upravíme minutáž," dodal.

Proti Američanům chce zlepšit defenzivu, nehodlá ale před Nizozemskem odkrýt všechny karty. "Určitě některé věci ukazovat nebudeme. Víme, že v defenzivních činnostech jsme dělali chyby, za které nás soupeř trestal. Ve všech třech zápasech jsme dostali dva góly, takže to bude spíš o disciplíně dozadu," nastínil Vrba.

Test pro talentované Američany

Američané do Prahy přicestovali s velmi mladým kádrem. V nominaci je jen devět hráčů, kteří startovali na světovém šampionátu v Brazílii, a chybí většina opor. "Bereme zápas v Praze jako skvělou možnost otestovat talentované hráče, kteří hrají v Evropě. Jsou připraveni bojovat o místo v seniorské reprezentaci," uvedl německý trenér USA Jürgen Klinsmann.

"Ze základní sestavy Američanů na MS přijelo asi jen čtyři nebo pět hráčů. Chtěli zkusit mladší, jsou tam hráči z Anglie, Německa, takže věřím, že to bude dobrá prověrka," řekl Vrba.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté trénovali před otevřenými tribunami bez Lafaty a Jiráčka

Předpokládané sestavy:

ČR: Čech - Kadeřábek, Suchý, M. Kadlec, Limberský - Darida, Jiráček - Petržela, Rosický, Pilař - Vydra.

USA: Guzan - Chandler, Brooks, Orozco, Johnson - Bedoya, Diskerud, Morales, Corona, Green - Altidore.

Zajímavosti:

- Češi vyhráli všechny 3 vzájemné zápasy při skóre 12:3

- Češi v každém ze 3 duelů s USA dali minimálně 3 góly

- Češi čekají na první letošní výhru i premiérové vítězství pod trenérem Pavlem Vrbou, v předchozích 3 duelech uhráli remízy 2:2 s Norskem a ve Finsku a prohráli 1:2 s Rakouskem

- Češi vyhráli jediný z posledních 6 domácích duelů

- Češi skórovali v každém z posledních 9 zápasů

- pro USA půjde o první zápas od mistrovství světa, kde došly do osmifinále

- ve výběru USA je pouze 9 hráčů z mistrovství světa v Brazílii

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články