Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dobrodruh Rezek. Doma vyhrál titul, venku okusil Evropskou ligu či čínskou exotiku

Praha – Někteří fotbalisté stráví celou kariéru v jednom klubu. Jiní zase během ní vystřídají velký počet dresů. Jedním takovým je Jan Rezek. Bývalý český reprezentant si vyzkoušel hned jedenáct týmů. Během svých angažmá vybojoval mimo jiné český titul a pohár, na Kypru postoupil do Evropské ligy či pomohl k záchraně v Číně.

Jan Rezek z Apollonu Limassol (vpravo) slaví gól v síti Lokomotivu Moskva
zdroj: ISIFA/AFP PHOTO/ autor: KIRILL KUDRYAVTSEV

Ve spojitosti s Janem Rezkem si velká část fanoušků vybaví jeho slavný nafilmovaný pád ve vápně v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2012. Po něm Češi na půdě Skotska dostali výhodu pokutového kopu, z něhož vyrovnali na konečných 2:2, a díky tomu nakonec obsadili ve skupině druhé místo, jež jim zajistilo baráž. Naopak Skotové o šanci bojovat o Euro přišli.

Třiatřicetiletý útočník či záložník však kromě zmíněného kontroverzního momentu má ve svých statistikách také celou řadu úspěchů jako tři domácí tituly, výhru v poháru a několik zahraničních angažmá, z nichž si dovezl spoustu zážitků.

Rezek se do povědomí fotbalové veřejnost dostal poprvé při angažmá v Teplicích, během kterého si vyzkoušel i hostování v Chomutově. V severočeském klubu se uvedl dobrými výkony jak v lize, tak i v Poháru UEFA a v roce 2004 ho koupila Sparta. V Praze se ale rodák z Teplic příliš neprosadil. Po sezoně sice mohl slavit mistrovský titul, ale kvůli nedostatku hracího času se rozhodl vydat na svoji první zahraniční štaci.  

Tehdy třiadvacetiletý hráč zamířil do Ruska, konkrétně do Krasnodaru. "S nabídkou přišel pan Chovanec, který v klubu trénoval. Já tehdy ve Spartě nehrál, takže jsem po nabídce sáhl. Vybavení klubu bylo na vysoké úrovni, akorát vzdálenosti mezi kluby byly obrovské," zhodnotil Rezek své působení v Rusku, kde strávil pouze sezonu.

Následoval comeback do Česka. Ne do Teplic, ale do Plzně, kde však Rezek příliš dlouho nevydržel. Následovalo angažmá ve Spartě, s kterou opět získal titul, hostování v Bohemians, a v roce 2008 přišel druhý přesun na západ Čech do Viktorie.

Start plzeňské éry

Ten už byl mnohem úspěšnější. V Plzni Rezek s dalšími hráči, kteří do klubu zamířili ze Sparty, vytvořili fungující tým a odstartovali úspěšnou éru Viktorie, během níž v roce 2010 vybojovali domácí pohár a o rok později historický titul. "Vyšlo to tehdy krásně, jelikož klub slavil sté výročí a my vyhráli titul," vzpomíná.

Po úspěších s Plzně se Rezek opět rozhodl vydat za hranice Česka a tentokrát zamířil na Kypr do Famagusty, kde nejprve hostoval a potom do kyperského celku i přestoupil. "Bylo mi v té době třicet. Chtěl jsem to ještě zkusit venku. Finančně to nebylo jako v Rusku, ale jelikož tam bylo devět měsíců teplo, měli tam krásná hřiště, pěkné zázemí a rodinný život byl úžasný. Vůbec jsem toho angažmá nelitoval, jelikož jsem si velmi užíval," prozradil hráč, jenž v seniorské reprezentaci odehrál 21 zápasů a vstřelil čtyři góly.

Na Kypru strávil dva roky. Poté se ale rozhodl jít opět "o dům dál" a výměnil Kypr za exotické angažmá v čínském Čchang-čchun Ja-tchaj. "Když přišla nabídka, tak na ni nešlo říct ne. Nebylo to jednoduché, jelikož jsem tam byl tři měsíce bez rodiny. Člověk pořád cestoval. Když jsme jeli na zápas, všechno zabralo 3-4 dny, takže rodina by to neměla v Číně beze mě lehké. Ale šel jsem tam, když Čchang-čchun byl na sestupové pozici a povedlo se nám zachránit, což bylo fajn," uznal.

Chuť Evropské ligy

V březnu Rezek opět zamířil do Plzně, kde podepsal kvůli již uzavřenému přestupovému období amatérskou smlouvu. Po půl roce a druhých místech v lize i poháru se ovšem vydal zase na cestu. A znovu na Kypr, kde nejprve působil v Apollonu Limassol, s nímž přešel přes ruský Lokomotiv Moskva do základní skupiny Evropské ligy, a poté v klubu Ermis Aradippou.

Během letošního léta se ale Rezek rozhodl, že by se rád opět vrátil domů. Smlouvu s ním nakonec podepsala Příbram, zatím poslední klub na jeho listu zaměstnavatelů. "Poté, co začala příprava v Příbrami, mi zavolal pan Starka s panem Rogozem, jestli bych to nechtěl zkusit ještě tady zahrát ligu. Ta chuť ve mně stále je," dodal Rezek.

Příbramské angažmá zatím bývalému českému reprezentantovi svědčí. V pěti duelech nastřílel hned tři góly a další může přidat již o víkendu, kdy ho čeká pikantní duel. Na Litávku totiž dorazí Plzeň.

Otázkou ale zůstává, jak dlouho Rezek ve středočeském klubu vydrží. Při pohledu na jeho cestovatelskou minulost, by totiž nebylo překvapivé, kdyby ho v létě opět zlákalo volání dalšího zajímavého zahraničního angažmá. Jestli to tak bude, a nebo se už rozhodne zůstat doma, ukáží ovšem až další měsíce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články