Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Do Plzně se sjíždějí Neapolci, v ulicích desítky policistů

Plzeň - Policie považuje odvetu Evropské ligy mezi Plzní a Neapolí za vysoce rizikový zápas. Očekává až 520 italských fanoušků, přijala kvůli tomu rozsáhlá mimořádná opatření. Nasazeni budou mj. těžkooděnci, policisté na koních i se psy. Situaci bude monitorovat vrtulník.

Fanoušci fotbalové Neapole
zdroj: isifa/Getty Images autor: Paolo Bruno

"Máme potvrzeno, že do Plzně by mohlo dorazit až 520 fanoušků italské Neapole. Tolik lístků bylo prodáno do sektoru hostů," uvedla policejní mluvčí Hana Štefflová. Z tohoto počtu by podle ní mohly být až dvě stovky fanoušků rizikových. "Tento počet ale potvrzen není," dodala.

Část fanoušků už do Prahy dorazila letecky a do Plzně se přepravují pomocí autobusů. Ty by je podle policie měly dovézt až přímo před viktoriánský stadion. Další příznivci italského týmu přijíždějí autobusem přímo z Neapole nebo individuálně osobními auty.

Neapolští fanoušci patří mezi ty nejtvrdší v Itálii. "Důkazem budiž to, že v loňské sezoně evropských pohárů byli pobodáni dva fanoušci Stockholmu," uvedl redaktor ČT Filip Horký. "Nechci říci, že je to pravidlem. Jejich výjezdy však vždy doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření," dodal.

Bezpečnostní složky dnes zatím žádné incidenty s Italy nezaznamenaly a nepředpokládají je ani během zápasu. "Poznatek, že by fanoušci Neapole měli v plánu jakékoliv protiprávní jednání, nemáme. Vztahy mezi fanoušky Viktorie Plzeň a neapolského týmu by měly být ryze přátelské," poznamenala policejní mluvčí.

Kromě dopravní policie, antikonfliktního týmu, těžkooděnců a dalších policistů bude v terénu také mobilní monitorovací centrum, jež při podobných akcích průběžně shromažďuje a vyhodnocuje informace. "V případě narušení veřejného pořádku jsme připraveni zasáhnout. Celkový počet policistů z taktických důvodů nezveřejníme," dodala Štefflová.

Ještě než samotný zápas ve 21:00 začne, očekávají policisté, že se budou fandové zdržovat v okolních restauracích. "Také bývá zvykem, že se vypraví na náměstí Republiky, což je centrální náměstí Plzně," upřesnila Štefflová. Stadion se prý veřejnosti otevře dvě hodiny před utkáním.

Do bezpečnostních opatření se proto zapojí také městská policie, na samotném stadionu i v jeho okolí chce mít desítky strážníků. "Od odpoledne bude monitorována bezpečnostní situace ve městě. V blízkosti stadionu budou strážníci dohlížet nad parkováním, aby byl zabezpečen volný průjezd vozů integrovaného záchranného systému a pořadatelů," uvedla mluvčí strážníků Jana Pužmanová. Počty pořadatelů navýšil také klub, a to dvojnásobně až na dvě stovky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články