Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Do ligy se po roce vracejí Hradec a Budějovice, zklamané je Táborsko

Praha – Fotbalisté Českých Budějovic a Hradce Králové si po roční přestávce zahrají první ligu. Budějovice v přímém souboji o postup deklasovaly Táborsko na jeho hřišti 6:0, Hradec zase v závěrečném kole Fotbalové národní ligy vyhrál 1:0 v Pardubicích. Budějovice tak nakonec ovládly soutěž se 62 body, Hradec skončil o bod zpátky druhý. Třetímu Táborsku ani 59 bodů k postupu nestačilo. Z FNL naopak sestupují Bohemians Praha a Vltavín.

Hráči Českých Budějovic se radují z postupu
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Stadion Táborska v Sezimově Ústí obsypaly tisícovky diváků, průběh zápasu ale většinu z nich rychle zarmoutil. Budějovicím stačil k návratu do ligy bod, na remízu ale nechtěly spoléhat a na domácí doslova vlétly. Už ve čtvrté minutě se dostal k míči za vápnem Machovec a přesnou ranou k tyči propálil brankáře Tomu. Autor úvodní branky potvrdil, že je ve střelecké formě a za dalších šest minut se trefil znovu, tentokrát hlavou po rohu.

Hosté v jihočeském derby zcela kralovali a už po čtvrthodině zasadili zdecimovanému Táborsku další úder. Po rychlém brejku se přízemní střelou k tyči prosadil Benát a pár domácích fanoušků zklamaně zamířilo domů. Dynamo kontrolovalo hru a po pauze přidalo další tři branky. Machovec potvrdil, že je dobrým exekutorem přímých kopů a v 52. minutě zkompletoval hattrick. V 77. minutě přidal pátý zásah střelou pod břevno Hanzlík a osm minut před koncem uzavřel skóre hlavičkující Kalod.

Budějovice přitom ještě po 19. kole ztrácely na postup šest bodů, z posledních jedenácti kol ale desetkrát vyhrály. "Zvládli jsme ten psychicky náročný zápas skvěle. Hrála pro nás i remíza, ale na tu jsme nechtěli hrát. Byli jsme na domácí skvěle připraveni," řekl kouč Dynama Luboš Urban. "Kluci nám u přípravy, když jsme měli video nebo u tabule, skoro až usínali, ale vyplatilo se to. Domácí jsme nepustili do ničeho, dali jsme šest gólů a ještě čtyři další tutovky zahodili. Skvělá tečka za skvělou sezonou, hlavně za jarem," dodal Urban.

Radost budějovických hráčů z návratu do ligy
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Naopak hráčům Táborska poté, co promarnili šanci na historický postup, nebylo moc do řeči. "V předchozím průběhu sezony dostaneme 21 gólů a teď šest v jednom utkání. Vůbec jsme to nezvládli. Přijde tolik fanoušků a my předvedeme tohle," litoval obránce Ivan Ciferský.

Hradec zvládl derby v Pardubicích

Fotbalistům Hradce na hřišti Pardubic šance na postup svazovala nohy a v prvním poločase jako by ani do ligy nechtěli. Do druhé půle však s vědomím výsledku z Táborska nastoupili s mnohem větší bojovností a hned si vytvořili dvě velké šance. Kuličovu střelu k tyči skvěle zneškodnil brankář Frydrych, Shejbal trefil při závaru jen tyč.

"Votroky" pak udržel ve hře brankář Koubek, který vyrazil gólovou střelu Řezníčka. Hosté vrhli vše do útoku, na hrot se vysunul i vytáhlý stoper Rolko a přineslo to odměnu. V 78. minutě se na hranici vápna uvolnil hezkou kličkou Halilovič a střelou k tyči poslal Hradec do nejvyšší soutěže. "Emir má dobrou střelu a je dobře, že se o to pokusil. Je obounohý, technicky velmi zdatný. Jeden čas byl na farmě v Převýšově a teď rozhodl o postupu," chválil bosenského záložníka trenér Luboš Prokopec.

Utkání Pardubice – Hradec Králové
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"Chci na dálku pogratulovat i Budějovicím, které na jaře hrály skvěle, což potvrdily dnešním vítězstvím. Myslel jsem si, že bude na postup stačit 54 bodů, ale soupeři hráli skvěle, takže jsme nakonec potřebovali 61. Ale my i Budějovice postupujeme zaslouženě," dodal hradecký kouč.

Fanoušci Hradce pak se závěrečným hvizdem vtrhli na hrací plochu a slavili společně s fotbalisty pokřikem "Už jsme zase prvoligoví". "Bylo to strašně moc vyčerpávající. Když jsem hrál fotbal, tak jsem nezažil takové nervy," řekl generální ředitel Východočechů Richard Jukl. "Poslední dva měsíce byly velmi těžké, proto jsme hrozně rád, že to kluci zvládli i přes tu nervozitu. Určitě to byl mnohem těžší boj o postup než před čtyřmi lety," dodal Jukl.

Žižkov se po prohře 0:1 v Třinci propadl na páté místo tabulky za Varnsdorf, který zvítězil 2:1 v Karviné. Střížkovští Bohemians se rozloučili s druhou ligou drtivou domácí výhrou 7:1 nad Frýdkem-Místkem. Zlín na svém hřišti deklasoval Sokolov 5:0, Most zvítězil ve Vlašimi vysoko 4:0.

Pardubice – Hradec Králové 0:1 (0:0)

Branka: 78. Halilovič. Rozhodčí: Bílek – Blažej, Filípek. ŽK: Klátil, Dostálek, Vencl, Kudrna, Jeřábek – Kulič, Čermák, Koubek, Dvořák. Diváci: 2 500.

Pardubice: Frydrych – Přibyl (79. Pospíšil), Vencl, Jeřábek, Šejvl – Dostálek, Řezníček (60. Němeček), Fusek, Kudrna – Klátil, Fikejz (82. Kim Te-won). Trenér: Krejčí.

Hradec Králové: Koubek – Holeš, Plašil, Rolko, Poděbradský – Malinský (61. Zelený), Hable, Halilovič (81. Križko), Shejbal (71. Čermák) – Kulič, Dvořák. Trenér: Prokopec.

MAS Táborsko  Dynamo České Budějovice 0:6 (0:3)

Branky: 5., 11. a 52. Machovec, 16. Benát, 77. Hanzlík, 82. Kalod. Rozhodčí: L. Kovařík – Mencl, Jiřík. Bez karet. Diváci: 7 465.

Táborsko: Toma – Kotrba, Mráz, Ciferský, Štrbák – Šiml (24. Vukadinovič) – Džafič (64. Nešický), Šimák, Javorek, Presl – Strnad (56. Musiol). Trenér: Frňka.

Č. Budějovice: Křížek – Novák, Lengyel, Deli, Machovec – Klesa (79. Linhart), Benát, Brunclík, Funda (74. Hanzlík) – Herzán (58. J. Hála) – Kalod. Trenér: Urban.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články