Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Dlouho očekávaný fotbalový stadion Eden se otevřel veřejnosti

Praha - Dnes v 17 hodin se poprvé otevřely brány nového multifunkčního areálu Eden. Součástí slavnostního večera je nejenom exhibiční utkání mezi Slavií Praha a Oxford University Association Football Club, ale především slavnostní ceremoniál. Po dvouhodinovém doprovodném programu v okolí stadionu a v jeho ochozech se diváci dočkali slavnostního přestřižení pásky, které dostal na starost Vladimír Šmicer. Součástí slavnostního ceremoniálu bylo kromě státní hymny také symbolické předání klíče od stadionu.

Nový Eden
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Každý příchozí dostal pamětní minci a dárky od sponzorů, v rámci doprovodného programu předvedli své umění slávističtí žáci, byl promítán dokument velkého fanouška Slavie režiséra Davida Ondříčka a zazněly také poprvé zhudebněné slávistické chorály. Slavnostní výkop střetnutí provedl František Veselý. Do utkání proti legendárnímu soupeři Slavie nastoupili také bývalí slávisté jako například Patrik Berger.

Hrací plocha je situována stejně jako ve starém Edenu, jedna branka je směrem k ulici Vladivostocká, druhá k železniční dráze. Střídačky jsou také na stejném místě. Hřiště je pět metrů pod úrovní okolních komunikací a střecha je upevněna na táhlech mimo hlediště. Podhledy střechy jsou ze starých kanadských cedrů, což má připomínat starou dřevěnou tribunu v Edenu.

Zvláštností jsou sedačky umístěné bezprostředně u hřiště. Na ploše byl umístěn moderní, vyhřívaný trávník, který se několik měsíců pěstoval nedaleko Kolína nad Rýnem. Na stadionu je 14 stánků s občerstvením a tři velkoplošné obrazovky. Permanentní vstupenky Slavia začala prodávat 7. listopadu 2007.

Výstavba začala 15. září 2006. Náklady na výstavbu areálu by neměly přesáhnout jednu miliardu korun. Částka bude pokryta z interních a externích zdrojů. Jedním z nich jsou dluhopisy, jejichž první emise proběhla 20. září 2006. Dobu návratnosti vložených prostředků spočítali majitelé na 15 let. Kapacita stadionu je 21.000 sedících diváků. Rozměry hřiště jsou 105 x 68 metrů. K dispozici je přibližně 1300 parkovacích míst.

Stadion je konstruován jako otevřený areál, který nebude sloužit jen kultuře a sportu. Součástí severního křídla stadionu bude také čtyřhvězdičkový hotel se 150 pokoji, z nichž některé budou mít výhled na hřiště. V komplexu vyroste také restaurace McDonald's nebo Komerční banka. V areálu bude platit zákaz kouření.

První akce, která se na stadionu uskuteční, bude 27. května přátelské utkání fotbalové reprezentace s Litvou. O měsíc později proběhne finále ligy amerického fotbalu. Stadion bude k dispozici i pro koncerty hudebních skupin - americká skupina Metallica, britská metalová legenda Iron Maiden, americká skupina R.E.M.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články