Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Disciplinárku povede Brnčal, FAČR vyzvala Haindlovou k rezignaci

Praha - Disciplinární komisi Fotbalové asociace ČR dočasně povede její místopředseda Roman Brnčal. Nahradil Jiřího Goldu, který v lednu na funkci rezignoval. Goldovi se nelíbilo, že výkonný výbor asociace doporučil, aby všechny fotbalové korupční kauzy řešila policie a disciplinárka vynášela tresty až po skončení policejního vyšetřování. Osmatřicetiletý advokát Brnčal je členem rozhodčího soudu při Hospodářské komoře Agrární komoře ČR. Fotbalovou disciplinárku povede minimálně do března, kdy se má znovu sejít výkonný výbor a definitivně jmenovat nového předsedu.

Fotbalová asociace České republiky
zdroj: ISIFA/FAČR autor: Vojta Rejl

"Povedeme ještě další jednání, nechci předbíhat, jakou šanci má pan Brnčal být definitivně novým předsedou. Teď jsme rádi, že souhlasil s tím, aby disciplinární komisi vedl alespoň do dalšího výkonného výboru," uvedl předseda FAČR Miroslav Pelta. Výkonný výbor dnes také vyzval předsedkyni odvolací a revizní komise (ORK) Markétu Haindlovou, aby odstoupila z funkce. Učinil tak proto, že se mu nelíbila reakce Haindlové po Goldově rezignaci. Haindlová uvedla, že rezignovat nehodlá a chce zůstat v čele ORK.

Výzvu výkonného výboru navíc ani přijímat nemusí. Členy ORK totiž volí delegáti na valné hromadě. A zvolených pět členů ORK si pak na svém prvním zasedání zvolí svého předsedu, kterého tak výkonný výbor nemůže odvolávat. Haindlová podle Pelty poškodila asociaci tím, že vzápětí komunikovala s orgány UEFA a FIFA, aniž by věc konzultovala s výkonným výborem. Haindlová před dvěma týdny řekla, že výkonný výbor tím, že se rozhodl přenechat korupci policii, jednal v rozporu s mezinárodními a evropskými sportovními předpisy.

Je nám líto, video expirovalo.
Disciplinárku povede Brnčal, FAČR vyzvala Haindlovou k rezignaci

A ve stejném duchu se vyjádřila i směrem k FIFA a UEFA. "Asi jednala pod vlivem emocí, kdy se chtěla zastat svého kamaráda a kolegy. Ale byla to nešťastná a unáhlená reakce. Směrem k UEFA a FIFA poslala úplně jiný materiál, než jaký schválil výkonný výbor. Přitom s těmito organizacemi může komunikovat jen generální sekretář nebo předseda asociace. Haindlová žádné pověření neměla," řekl Pelta.

Haindlová s jeho výkladem zásadně nesouhlasí. "Žádný předpis nezakazuje ORK komunikovat s mezinárodními institucemi. V rámci kontrolní činnosti se moje komise jednomyslně rozhodla konzultovat postup s UEFA, naše činnost by jinak byla zbytečná. Mandát kontrolovat rozhodnutí výkonného výboru jsem získala od valné hromady," uvedla Haindlová. "Je tedy absurdní, abych se zodpovídala orgánu, který je volený stejným způsobem jako naše komise," dodala.

Prohlásila, že text, který zaslala UEFA, byl totožný s tím, jaký schválil výkonný výbor. "Obsahoval jen jednu větu navíc, kterou měl výkonný výbor pozměnit během svého zasedání," uvedla Haindlová. Golda z čela disciplinárky odstoupil před dvěma týdny. Disciplinární komise už bez něj schválila doporučení výkonného výboru - přenechat fotbalovou korupci primárně policii.

Na fotbalové půdě se tak zastavilo vyšetřování korupční kauzy, v níž hrozil disciplinární trest majiteli fotbalové Sparty Danielu Křetínskému, který měl do 7. února předat důkazy o korupci. Právě Křetínský loni v září informoval Peltu o údajně nestandardních praktikách v řízení profesionálních soutěží. Bývalý prvoligový rozhodčí Tomáš Adámek na podzim uvedl, že jej v minulém roce fotbalový funkcionář Martin Svoboda uplatil 200 tisíci korun, aby jarní duel Plzně s Jabloncem ovlivnil ve prospěch Západočechů. Ti takovou konstrukci důrazně popřeli, stejně jako Svoboda.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články