Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Disciplinárka na základě Adámkova svědectví podává trestní oznámení

Praha - Disciplinární komise Fotbalové asociace (FAČR) patrně vyhodnotila informace vyplývající ze svědectví sudího Tomáše Adámka jako závažné a hodné pozornosti policie. Na mimořádném zasedání se tak komise rozhodla podat trestní oznámení na neznámého pachatele, přestože Adámek jmenuje konrétní osoby. Informace pocházející z Adámkova dopisu se podle předsedy disciplinárky Jiřího Goldy týkají "korupčního jednání v minulém ročníku Gambrinus ligy". S případnými tresty však disciplinární komise chce vyčkat závěrů policie, na její žádost Golda odmítl poskytnout jakékoliv další informace k případu. 

Předseda disciplinární komise FAČR Jiří Golda
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Rozhodčí Tomáš Adámek zaslal v pátek dopisy s notářsky osvědčením svědectvím zástupcům Fotbalové asociace a disciplinární komise. Údajně by měly obsahovat nové informace v dosud nejasné korupční kauze, kterou odstartovala nedávná schůzka předsedy FAČR Miroslava Pelty a šéfa Sparty Daniela Křetínského.

Toho ještě nedávno chtěla disciplinární komise potrestat za poškozování dobrého jména fotbalu, nakonec se však rozhodla vyčkat závěrů policejního vyšetřování. Jelikož v Adámkově případě o trestu pro rozhodčího vůbec neuvažovala a naopak rovnou sáhla k podání trestního oznámení, dá se předpokládat, že Adámkovo obvinění se jeví jako velmi závažné. 

"Pan Adámek v dopise popisuje okolnosti, které souvisejí s korupčním jednáním v minulém ročníku Gambrinus ligy. Ale na základě svědectví jednoho člověka není možné vyřknout nějaké tvrdé tresty. Věc musíme zasadit do širšího kontextu a mozaiky, podle toho pak můžeme uspokojivě rozhodnout. Je třeba vyslechnout x lidí a pak postupovat dál," uvedl Golda. 

Přestože Adámek ve svědectví jmenuje v souvislosti s korupčním jednání konkrétní osoby, disciplinární komise se z nejasných důvodů rozhodla podat trestní oznámení na neznámého pachatele. "I když z těch dokumentů je evidentní, kteří lidé ve věci figurují, zatím jsme se rozhodli podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Jakmile budou známy podrobnosti, z dokumentů je zřejmé, kdo měl úplatek předat a kdo přijmout. Pokud se tedy potvrdí pravost dokumentů," řekl Golda.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Golda k trestnímu oznámení

Předseda disciplinární komise připustil, že Adámkovo svědectví se týká jednoho utkání loňského ročníku nejvyšší soutěže. O jaký konkrétní zápas se jedná, však odmítl sdělit. "Jde o jedno utkání, ale může to mít širší souvislosti. To oznámení, jak to tak bývá, se týká toho, že někdo úplatek dává a někdo přijímá," řekl Golda. Předseda disciplinárky alespoň naznačil, že by se mělo jednat o duel, který sám Adámek řídil.

Pokračování "Křetínského brašny"

Golda znovu potvrdil, že Adámkovo svědectví přímo souvisí s aférou, kterou rozpoutala schůzka Křetínského a Pelty. Ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec přitom minulý týden řekl, že Křetínský žádné konkrétní důkazy nepředal. Vyšetřování aféry však může nabrat spád po novém Adámkovu svědectví. Policii ani disciplinární komisi se prý zatím Adámka nepodařilo kontaktovat.

Disciplinární komise se nemíní vzdát vlastního vyšetřování ve věci Adámkova svědectví, prý chce pouze policii "dát náskok" a disciplinární řízení zahájit 15. listopadu. "Policie by měla mít asi čtrnáctidenní náskok. Pak jsem připraven zvát na disciplinární komisi ty, kterých se věc týká, a zahájit kroky dle fotbalových norem," řekl Golda.  

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články