Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Disciplinárka chce vyslechnout podezřelé. Adámek s Býmou dorazí

Praha - Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR bude na mimořádném zasedání řešit údajnou korupci v první lize a možné ovlivnění březnového utkání minulého ročníku mezi Jabloncem a Plzní (0:2). Komise v minulém týdnu případ otevřela a nyní by měla poprvé vyslechnout podezřelé osoby i další svědky kauzy. Hlavní aktéři, rozhodčí zápasu Tomáš Adámek a čtvrtý sudí Pavel Býma, nakonec dorazí, bývalý funkcionář Čáslavi a Táborska Martin Svoboda, který jim měl nabídnout úplatek 200 tisíc korun, naopak do Prahy nepřijede. Informoval o tom server iSport.cz.

Rozhodčí Tomáš Adámek
zdroj: ČT sport

Předseda disciplinární komise Jiří Golda ještě včera doufal, že hlavní aktéři kauzy budou mít sami zájem na tom, aby dorazili. "Věříme, že díky jejich výpovědím se v celé záležitosti můžeme zase posunout o něco dál. Pokud se předvolaní nedostaví, nebo ani neomluví, bude to hodně naznačovat o tom, jak se ke kauze staví a jaký mají opravdový zájem na jejím objasnění," dodal Golda.

Adámek a Býma, oba již bývalí ligoví sudí, v minulém týdnu vystoupili z fotbalové asociace. Členem FAČR už není ani Svoboda. Ani jeden z nich tak nemá povinnost se před komisí zpovídat. Adámek, Býma ani Svoboda také nemohou být na fotbalové půdě potrestáni.

Golda už dříve uvedl, že pokud by Adámek s Býmou odmítli před komisí vypovídat, mohl by jejich svědectví začít považovat za nedůvěryhodné. Oběma by navíc zřejmě hrozilo, že je fotbalová asociace zažaluje i u soudu kvůli poškozování jména fotbalu.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Jiřího Goldy k zasedání disciplinární komise

Svoboda má naplánovanou cestu do zahraničí

Svoboda do Prahy nemíří. "Nestíhám, disciplinárce jsem zaslal své vyjádření," cituje Svobodu iSport.cz. Bývalý fotbalový funkcionář, kterému se přezdívá "Chřestýš", má údajně naplánovanou zahraniční cestu.

Komise na čtvrtečním jednání, kde otevřela případ, předvolala i asistenty z inkriminovaného duelu Emanuela Marka s Drahoslavem Handlířem a delegáty Luboše Helebranta a Josefa Vrzala. Na disciplinárku také dorazí šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková s rozborem zápasu a stanoviskem komise k jeho řízení. "Zápas jsme na komisi prostudovali, zaujali jsme nějaké stanovisko, ale jako první s tím seznámím disciplinární komisi," řekla Damková. Západočeši v utkání jasně dominovali a zdálo se, že sudí nemuseli řešit žádnou složitou nebo spornou situaci.

Kauzu odstartovala zářijová schůzka šéfa Sparty Daniela Křetínského s předsedou FAČR Miroslavem Peltou. Tomu majitel letenského klubu předal informace, které šéf svazu označil za "zdrcující". Podle policie však takzvaná Křetínského brašna žádné zásadní důkazy neobsahovala. O pár týdnů později dorazil do sídla asociace dopis od Adámka, v němž se sudí přiznává k přijetí úplatku od Svobody za ovlivnění utkání ve prospěch Plzně. Adámkovu verzi poté v dopise podpořil Býma. Svoboda to popřel a řekl, že pro žádný klub, tedy ani pro Plzeň, nepracuje. Totéž uvedla Viktoria.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články