Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Di María by uděloval dva Zlaté míče, Němci netají zklamání

Curych - Podle argentinského fotbalisty Ángela Di Maríi by FIFA měla udělovat dva Zlaté míče. Jeden by byl pro lepšího z dvojice Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a druhý pro ostatní fotbalisty. Nejprestižnější individuální anketa nemá už sedm let jiného vítěze než Ronalda a Messiho, hlasování se tak mění spíše v určování, který z nich měl lepší rok.

Manuel Neuer
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Ronaldo s Messim jsou úplně odlišní hráči od ostatních. Není pochyb o tom, že jsou nejlepší. Ale proto by FIFA měla udělovat dva Zlaté míče," prohlásil Di María po galavečeru FIFA v Curychu, kde zvítězil Ronaldo. "Jeden Zlatý míč by určil vítěze mezi touto dvojicí a druhý by získal někdo jiný, abychom i my ostatní fotbalisté měli šanci něco vyhrát," dodal v žertu záložník Manchesteru United.

Šestadvacetiletý argentinský reprezentant má za sebou jeden z nejlepších roků kariéry. Dostal se i do jedenáctky roku podle FIFA/FIFPro a v hlasování o Zlatý míč skončil desátý. Na čtyřech hlasovacích lístcích se objevil na prvním místě. Ve své zemi dokonce Messiho předčil a stal se argentinským fotbalistou roku.

V anketě Zlatý míč FIFA za posledních sedm let hned šestkrát obsadili Messi s Ronaldem první dvě místa. Jen v roce 2010 chyběl Ronaldo mezi první trojicí a na druhé místo se dostal Andrés Iniesta. Ostatní fotbalisté tak mohou brát jako výhru už jen to, že se dostanou do tříčlenné užší nominace.

Němci jsou z Neuerova umístění zklamaní

V zemi úřadujících mistrů světa zavládlo po vyhlášení Zlatého míče FIFA zklamání. Němci doufali, že ocenění pro nejlepšího fotbalistu za uplynulý rok získá brankář zlatého týmu z Brazílie Manuel Neuer, ten ale odjel z Curychu s prázdnou. Osmadvacetiletému rodákovi z Gelsenkirchenu se přitom v souboji s dvěma útočnými hvězdami dávaly slušné šance - podával vynikající výkony na mistrovství světa, pomohl Bayernu k zisku domácího double a v podzimní části Bundesligy pustil v 17 zápasech jen čtyři góly.

"Myslím, že to není fér. Vypadá to, že v téhle anketě se moc úspěch nepočítá," uvedla německá fotbalová legenda Franz Beckenbauer. "Brankáři jsou v těžké situaci. Fanoušci chtějí vidět góly, ne lidi, kteří gólům zabraňují," dodal muž, jenž dovedl Německo k titulům na MS jako kapitán i jako trenér. "Jsem z toho kvůli Manuelovi trochu zklamaný. Na mistrovství světa totiž předváděl úplně jinou úroveň chytání, něco, co tu ještě nebylo," uvedl kouč mistrů světa Joachim Löw.

Nebýt Neuerova třetího místa, mohli Němci v Curychu posbírat všechny hlavní trofeje. Ocenění získal trenér Löw, nejlepší fotbalistkou byla vyhlášena Nadine Kesslerová a nejlepším trenérem v ženském fotbale Ralf Kellermann.

Neuer ovšem potvrdil pověst muže, jehož nic nerozhází, a zklamání na sobě nedal znát. "Odjíždím s velkým úsměvem na tváři. Dnes pro mě bylo vítězství a úspěch už to, že jsem byl mezi nejlepšími třemi. Rok 2014 mi přinesl hodně radosti a zůstane navždy v mých vzpomínkách," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články