Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Devatenáctka vstoupila do ME vítězně, Švédsko sestřelil Turyna

Tbilisi - Velmi důležitý vstup do evropského šampionátu do 19 let má za sebou česká fotbalová reprezentace. V gruzínském Tbilisi zdolala po dvou gólech Daniela Turyny ambiciózní Švédsko a vytvořila si slibnou pozici před dalšími zápasy prestižního turnaje. Druhým soupeřem svěřenců kouče Jana Suchopárka bude favorizované Portugalsko. 

Utkání Česko U19 - Švédsko U19
zdroj: uefa.com / twitter

Odchovanec pražské Sparty, který momentálně hostuje ve slovenské Senici, skóroval poprvé ve 42. minutě. V malém vápně si naskočil na centr Libora Holáka a rozvlnil síť za zády brankáře Marka Johanssona. Druhou trefu přidal krátce po změně stran přesnou střelou z hranice šestnáctky.

"Dlouho jsme zvažovali, koho pošleme do hry na postu útočníka. Největší otazník jsme měli nad Danem Turynou, protože od dubna nehrál. Nakonec jsme se rozhodli pro tuhle variantu i díky určitým pohovorům s hráči," uvedl Suchopárek. "Víme, že duo Šašinka - Turyna je velice úderné. Zápas to potvrdil," dodal.

Seveřané nicméně v 77. minutě využili nedůslednosti v české obraně, snížili zásluhou Viktora Gyökerese a těsně před koncem sahali po vyrovnání. Teddy Bergqvist však z metru minul odkrytou klec. Dvakrát mužstvo zachránil gólman Martin Jedlička. Po jeho druhém zákroku navíc Michal Sadílek trefil při odkopu tyč vlastní branky.

Euru do 19 let se věnoval také poslední díl Fotbal fokus podcastu (od 27:00 min.)

"Soupeř za stavu 2:0 přešel na hru se třemi útočníky a nám se nepovedlo některé situace dobře ubránit. Po vstřelení gólu pak nakopával míče, těžko jsme se vyrovnávali s jeho výškovou převahou, ale se štěstím jsme vedení udrželi a vyhráli," pokračoval Suchopárek.

Česká devatenáctka startuje na ME poprvé od zisku stříbra v roce 2011. K druhému utkání nastoupí proti favorizovanému Portugalsku, které v oslabení zdolalo 1:0 Gruzii. S domácím výběrem zakončí národní tým skupinu v sobotu. Do semifinále postoupí dva celky.

"Jedno vítězství samozřejmě nemusí nic znamenat. Musíme reagovat na nezvykle horké počasí, úbytky sil budou značné," řekl Suchopárek. "Na Portugalsko se nachystáme, určitě nebudeme jenom bránit. Budeme hrát znovu o vítězství," zakončil.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 19 let:

Skupina A:

Tbilisi: ČR - Švédsko 2:1 (1:0)

Branky: 42. a 55. Turyna - 77. Gyökeres. Sestava ČR: Jedlička - Holík, Chaluš, Král, Granečný - Chvěja, Havelka, Mareček (89. Lingr), Sadílek - Šašinka (90.+4 Graiciar), Turyna (72. Novotný). Trenér: Suchopárek.

Gori: Gruzie - Portugalsko 0:1 (0:0)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články