Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Demolice fotbalového stadionu budí v Hradci rozpaky

Hradec Králové – Magistrát v Hradci Králové zahájil zcela nečekaně řízení o zbourání fotbalového stadionu ve čtvrti Malšovice. Zatím se to kromě úzkého okruhu jeho účastníků veřejnost nedozvěděla. Takový postup města je ale podle některých kritiků velkým rizikem. Varují, že starý areál bude zbořen, a nový už nikdo nepostaví. Stadion chce radnice vybudovat z peněz za prodej pozemků investorovi sousedního obchodního centra.

Desítky tisíc kubíků zeminy, ale také stovky tun železa a betonu – to je hradecký všesportovní stadion pod tradičními světly, tzv. 'lízátky'. Magistrát zahájil řízení o demolici. Informoval však pouze účastníky řízení, širokou veřejnost dosud ne. "To načasování se mi opravdu zdá podivné, protože každý je na dovolené," prohlásil stavební odborník Miloš Morávek z Hradce Králové. Lhůta pro připomínky přitom vyprší v příštím týdnu a řízení o demolici stadionu navíc předbíhá přípravu stavby nového. "Město chce být připraveno, aby nekomplikovalo případný začátek stavby," vysvětlila mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Stadion za 620 milionů má postavit město z peněz, které dostane za pozemky od německého investora ECE. Ten u stadionu připravuje obchodní centrum. Investor a radnice měly už vloni v červnu požádat o územní rozhodnutí a radnice pak o stavební povolení na stadion. Zatím to neudělaly. "To zpoždění je způsobeno komplikovaností celého projektu. Některé to zpoždění je na naší straně, některé zpoždění také na straně města," uvedl jednatel společnosti ECE Josef Tobek.

Stadion současný a budoucí se překrývají, proto bude muset prvoligový fotbalový klub hledat náhradní prostor pro zápasy, možná až v Praze. "A co když to nepostaví? Když ta garance nebude, kdo ji dnes zaručí?" chtěl by vědět Jaroslav Kott občanského sdružení Světlo pro Hradec Králové a Miloš Morávek dodal: "Riziko vidím v tom, že se stadion zbourá a nový se buď nepostaví vůbec, nebo s takovými potížemi, které si nikdo nedovede představit." Jednatel Tobek však namítá: "Ta varianta nepřichází v úvahu, stadion se určitě nebude bourat s předstihem tak, aniž by od nás město mělo finance."

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Vlastimila Weinera

Radnice a Němci nezahájí stavbu stadionu a obchodního centra dřív než v příštím roce. Totéž platí o bourání původního areálu ze šedesátých let.

Fotbalový stadion v Hradci Králové
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články