Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Debut jako hrom. Chytil skolil Faeřany hattrickem a postavil základ k jednoznačnému vítězství

Na premiéru v reprezentačním dresu asi Mojmír Chytil nikdy nezapomene. Odchovanec Olomouce totiž na domácím Andrově stadionu zazářil druhým nejrychlejším hattrickem v historii národního týmu a výrazně přispěl k vítězství 5:0 v přípravném utkání s Faerskými ostrovy. Do poločasu skóroval ještě Václav Černý a po změně stran se trefil při premiéře v reprezentačním "áčku" také Patrizio Stronati.

Národní tým v součtu s Československem vyhrál i sedmý vzájemný zápas a s Faeřany ještě neinkasoval. S ostrovním soupeřem se svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého znovu utkají v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2024.

Reprezentanti, kteří v září sestoupili z elitní skupiny A Ligy národů, si v devátém letošním utkání připsali teprve druhou výhru a uspěli po sérii čtyř porážek. Šilhavého výběr zakončí kalendářní rok v sobotu přípravným duelem v Gaziantepu proti Turecku.

"Hráče musím pochválit. Přes všechny problémy, které jsme měli před zápasem, to dopadlo výborně. Kluci hráli s chutí a s nasazením. To, co jsme slibovali, jsme splnili. Dali jsme pět gólů a myslím, že i hra měla náboj, energii," řekl na tiskové konferenci Šilhavý.

Mojmír Chytil se raduje z gólu v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Zkušený kouč musel z nejrůznějších důvodů oželet téměř 30 hráčů - pro listopadové přípravné střetnutí nedodaly své zástupce elitní české kluby Plzeň, Slavia ani Sparta. Premiérový start za národní A-tým si rovnou v základní sestavě připsala olomoucká dvojice Navrátil a Chytil, na levém beku začal netradičně Zmrhal.

Reprezentačními trenérovi se tah vydařil. Chytil sice v první velké šanci v 8. minutě ještě přestřelil, ale za dalších pět minut už slavil, když ve skluzu umístil k tyči míč po dlouhém pasu od Coufala. V 19. minutě uspěl olomoucký útočník před hostujícím brankářem podruhé poté, co ho vysunul kapitán Souček.

Faeřané v předchozích čtyřech zápasech neprohráli a minule dokonce porazili Turecko 2:1, v Olomouci však působili neškodným dojmem. Ve 23. minutě nacentroval Zmrhal a Chytil přesnou hlavičkou s pomocí tyče zkompletoval hattrick.

Třiadvacetiletý útočník to v samostatné historii dokázal jako první český reprezentant, před rozdělením federace se při debutu povedlo dát aspoň tři góly pěti hráčům. Za nejrychlejším hattrickem v samostatné historii národního týmu Chytil zaostal jen těsně, v roce 2005 vstřelil Jan Koller při vítězství 6:1 nad Makedonií dokonce čtyři branky mezi 42. a 52. minutou.

"Lhal bych, kdybych řekl, že jsem takový debut čekal. Před zápasem jsme byl dost nervózní, ale na rozcvičce to ze mě spadlo. Povedl se mi vstup do utkání, další góly byly potom jen třešničkami na dortu," uvedl pro ČT sport Chytil.

Domácí před zaplněným hledištěm skórovali do přestávky ještě počtvrté. Obrovskou chybu v rozehrávce hostů vystihl Černý, udělal kličku gólmanovi a ve 42. minutě poslal míč do prázdné branky. Česká reprezentace prožila nejlepší první poločas od března 2017, kdy při výhře 6:0 v San Marinu ovládla úvodní dějství 5:0.

"Nejdůležitější bylo, že jsme šli brzo do vedení. Dobře jsme se dostávali do šancí, proměnili jsme je. Splnili jsme to, co jsme si řekli. Zápas jsme měli pod kontrolou. Já jsem nadšený, že jsem se poprvé v reprezentaci trefil," uvedl Černý.

Čeští fotbalisté v čele s Mojmírem Chytilem oslavují gól
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Po změně stran ubylo šancí. Ve 47. minutě se mohl prosadit další nováček střídající Zmrzlý, avšak minul. Po prostřídání domácí sestavy se trochu dostali do hry i Faeřané, v největší šanci ale Johannesen minul.

V 76. minutě přidali Češi pátou branku. Na Barákův centr si naskočil střídající Stronati a při debutu za reprezentační "áčko" se díky hlavičce pod břevno dočkal premiérového gólu. Stoper Puskáse si nadělil dárek ke čtvrtečním 28. narozeninám. "Fantastický okamžik, užil jsem si to. Jsem strašně hrdý a šťastný, že jsem mohl nastoupit. Gól je malý bonus," podotkl Stronati.

Poté mohl při prvním startu za národní mužstvo skórovat i další střídající hráč Schwarz, ale v 82. minutě hlavou minul. Reprezentanti potvrdili, že se jim v Olomouci daří, před rokem tam v přípravě rozdrtili Kuvajt 7:0.

"Už jsme dlouho nezažili oslavné vlny na konci zápasu. Hráči k utkání přistoupili zodpovědně a s nasazením. Faeřani jsou houževnatým týmem, po našem třetím gólu přidali ještě dalšího obránce. Zápas v kvalifikaci bude obtížnější, hlavně ten venkovní," dodal Šilhavý.

Česko - Faerské ostrovy 5:0 (4:0)

Branky: 13., 19. a 23. Chytil, 42. Černý, 76. Stronati. Rozhodčí: Dodál - Ferenc, Weiss (všichni SR). Bez karet. Diváci: 10 762.

Česko: Pavlenka - Coufal, Zima (85. Chaluš), Brabec (64. Stronati), Zmrhal - Král, Souček - Černý (46. Zmrzlý), Barák (77. Růsek), Navrátil (46. Schwarz) - Chytil (64. Pekhart). Trenér: Šilhavý.

Faerské ostrovy: Nielsen - H. Sörensen (71. Chukwudi), G. Vatnhamar, Nattestad, Davidsen - Hansen (71. Bartalsstovu) - M. Olsen (77. Petersen), Jönsen, S. Vatnhamar (77. Radosavljevic), Mikkelsen - K. Olsen (56. Johannesen). Trenér: Ericson.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články