Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

David vs. Goliáš po francouzsku. Třetiligové Les Herbiers se pokusí o zázrak proti PSG

V době obrovského množství peněz, které se v elitních fotbalových ligách točí, jsou příběhy o úspěších trpaslíků na úkor movitých celků stále větší raritou. Přesto se dějí a jedna velká story se píše ve Francii. Tam se do finále poháru podle očekávání dostal obhájce trofeje a miliardářský gigant Paris Saint-Germain. Jméno jeho soka však zná málokdo, tedy spíše téměř nikdo – třetiligový Les Herbiers.

Slavící fotbalisté Les Herbiers
zdroj: REUTERS autor: Stephane Mahe

Píše se konec srpna 2018 a v Monte Carlu právě ředitel soutěží UEFA Giorgio Marchetti jako již tradičně řídí losování základních skupin Evropské ligy, při kterém nechybí ani zástupci českých klubů. Ve čtvrtém koši však leží míček s neobvyklým jménem, Les Herbiers… I takto by mohla vypadat senzační blízká budoucnost.

K ní však totální outsider potřebuje udělat ještě jeden krok, který by byl považovaný za ještě větší senzaci než účast třetiligového celku v základní skupině Evropské ligy. Ve finále Francouzského poháru by musel tým, jehož stadion pojme pouze 5000 fanoušků, porazit miliardáře z PSG.

Sami hráči celku ze západní Francie z regionu Pays de la Loire o této budoucnosti zatím příliš nepřemýšlí a užívají si ohromný úspěch, který se jim podařil. Že se jako teprve druhý amatérský tým a čtvrtý v historii z třetích a nižších soutěží dostali až do finále Francouzského poháru. A že je čeká utkání na Stade de France, stadionu pro 80 000 fanoušků. 

"Je to neuvěřitelné. Lítáme si na malém mráčku se všemi fanoušky, kteří nás přišli podpořit. Splnili jsme si sen a teď budeme slavit," říkal plný nadšení do televizních kamer po postupu do finále brankář Matthieu Pichot.

Slavící fotbalisté Les Herbiers
zdroj: REUTERS autor: Loic Venance

A že bylo co slavit. Les Herbiers prožívají historický úspěch i přes to, že v soutěži se jim příliš nedaří. Drží až deváté místo a při vyrovnanosti ligy mají náskok na sestupovou patnáctou pozici pouhé 3 body.

Ve Francouzském poháru to ale byla jiná jízda. Při cestě do finále zdolali hned sedm soupeřů. Ano, měli i štěstí, jelikož nenarazili na žádný tým z nejvyšší soutěže, přesto v osmifinále a čtvrtfinále prošli přes Auxerre a Lens z Ligue 2, kteří ještě nedávno působili mezi elitou.

V semifinálové bitvě se pak potkali s dalším třetiligovým celkem Chambly a po výhře 2:0 mohli bouchat šampaňské. "Prožíváme neuvěřitelný moment štěstí. Pojedeme na Stade de France. Všichni jsme o tom snili. Nyní už to není sen, nyní už vyrážíme," řekl prezident Michel Landreau po zvládnutém semifinále, které se hrálo v Nantes před 35 tisíci fanoušky.

PSG? Les Herbiers je lepší alespoň v roce založení

V té době ještě nevěděli, na koho ve finálovém měření sil narazí. PSG však v druhém semifinále ukázalo, že v současnosti ve Francii nemá konkurenci. Bez potíží porazilo Caen 3:1, což rozhodlo o tom, že duel o titul bude skutečný boj Davida s Goliášem. Vždyť porovnání obou klubů působí až úsměvně.

Jediná věc, kterou se trpaslík může oproti Pařížanům, kteří budou útočit na čtvrtou obhajobu v řadě, pyšnit, je stáří klubu. Zatímco PSG vznikl až v roce 1970, první fotbalisté v dresu Les Herbiers se proháněli po trávnících už v roce 1919.

Stáří ovšem v tomto případě neznamená více úspěchů. Pro tým z městečka, které má necelých 16 tisíc obyvatel, je současné působení ve třetí lize klubovým maximem a v jeho kádru nenajdeme jméno, které by fotbalovým fanouškům něco řeklo. Nejlépe placení hráči berou maximálně s bonusy 70 tisíc korun, jiní chodí do práce a celkově tým operuje s rozpočtem okolo 60 milionů korun, což je na francouzské poměry velice nízká cifra.

Pařížané by s takovým množstvím peněz nevystačili ani měsíc. Vždyť tým je prošpikovaný hvězdami a nejdražší fotbalista světa Neymar podobnou cifru vydělá za dva týdny. Klub hnaný katarskými miliardami má tak za sezonu výdaje kolem 16 miliard korun, což se odráží i na jeho výsledcích na domácí scéně, kde nemá konkurenci.

Oslavy fotbalistů PSG
zdroj: Reuters

Letos už s předstihem získalo PSG titul ligového mistra, Ligový pohár ovládlo popáté v řadě a Francouzský pohár může do vitríny přidat pojedenácté v historii, což je nejvíce ze všech.

Kouč PSG Unai Emery ale outsidera nechce podceňovat. "Je to finále, je to Francouzský pohár. Když se sem dostali, zaslouží si to. Gratuluji jim za historický úspěch. Nejlepší respekt, který jim můžeme vyjádřit, je hrát na vítězství," prohlásil po postupu do finále. 

To obránce Thomas Meunier byl při hodnocení trochu přísnější. "Zápas by měl být rozhodnut už po 20 minutách. Nechci je podceňovat a mají můj respekt z celého srdce, ale je mezi námi rozdíl dvou soutěží," prohlásil.

Fotbalistům Les Herbiers ale podobné hodnocení může být jedno. Už postup do finále je obrovskou senzací a 8. května, kdy se utkání na Stade de France uskuteční, moc lidí v jejich městečku nezůstane.

A kdo ví, třeba v srpnu skutečně bude při losu Evropské ligy otevřený míček s názvem Les Herbiers.

Zdroj
Daily Mail, as.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články