Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Darida zahájil obrat Freiburgu, Bayern poprvé v sezoně padl

Wolfsburg – Vladimír Darida opět potvrdil, že se z něj stal specialista na penalty. V sezoně proměnil již pátou a i díky němu dokázal Freiburg po obratu doma porazit Frankfurt 4:1. Stejným výsledkem skončil i duel druhého Wolfsburgu s lídrem Bayernem a překvapivě se z vítězství radovali domácí. Vlci se stali prvním celkem, který v letošní sezoně v německé lize bavorský celek porazil a stáhl jeho náskok v čele na osm bodů.

Vladimír Darida z Freiburgu slaví vstřelenou branku
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Frankfurt, v jehož kádru chyběl Václav Kadlec, na hřišti Freiburgu vedl zásluhou Russe už od 43. vteřiny a náskok držel hodinu hry. Pak však dostali domácí výhodu pokutového kopu, míč si vzal Darida a přesnou střelou k tyči vyrovnal. Za další dvě minuty otočil skóre Petersen, který následně dosáhl hattricku a definitivně rozhodl. Zažil tak vydařený debut po zimním příchodu z Brém. "Protože jsem realista, tak jsem takový snový začátek opravdu nečekal. Jsem rád, že jsem mohl klukům pomoci k této velmi důležité výhře," řekl Nils Petersen.

Slavit naopak nemohli Češi v Hamburku, který prohrál 0:2 s Kolínem nad Rýnem. Byli u toho brankář Jaroslav Drobný i Petr Jiráček, který hrál do 72. minuty ve středu zálohy.

Také Adam Hloušek se Stuttgartem zažil hořkost z porážky. VfB doma nestačil na Mönchengladbach, který vybojoval výhru 1:0, stejně jako Schalke v souboji s Hannoverem.

Augsburg je pátý, Di Santo zařídil výhru Brém nad Herthou

Fotbalisté Augsburgu porazili Hoffenheim 3:1 a jsou na pátém místě o skóre za Schalke a Mönchengladbachem. V posledních šesti minutách prvního poločasu zápasu Augsburgu s Hoffenheimem, který se hrál za vydatného sněžení, padly tři branky. Skóre otevřel po Hojbjergově centru hlavou Altintop, na kterého navázal z přímého kopu pátou trefou v sezoně Werner.

Hoffenheim ale dokázal v poslední minutě snížit, popáté v tomto ročníku bundesligy se trefil také Firmino. Hosté však vyrovnat nedokázali a v nastavení naopak upevnil vítězství bavorského celku Bobadilla.

Werder Brémy s českým reprezentantem Theodorem Gebre Selassiem v sestavě porazil v Herthu Berlín 2:0. Obě branky vstřelil argentinský útočník Franco di Santo. Brémy začaly jarní část bundesligy velmi aktivně, soupeře přestřílely poměrem 19:3. Dva z těchto pokusů proměnil Di Santo, jenž má na kontě v této sezoně už osm branek. Brémy se ve vyrovnané tabulce posunuly na 12. místo, Hertha je patnáctá o bod nad sestupovým pásmem. 

Na poslední místo spadl Dortmund, který začal jaro bezbrankovou remízou na hřišti Leverkusenu. Loňský vicemistr nedokázal počtvrté za sebou vyhrát, na místa znamenající záchranu však ztrácí jediný bod. Leverkusen klesl z třetího na páté místo.

Pro Bayern to byla první ligová porážka v sezoně a první po 21 zápasech bez prohry. Předtím obhájci titulu našli v lize přemožitele loni v dubnu, kdy nestačili na Dortmund. Čtyři góly dostali naposledy v dubnu 2009 rovněž od Wolfsburgu a teď v jediném utkání obdrželi stejně branek jako za celý podzim.

Wolfsburg už před utkáním prohlašoval, že hodlá utkání vyhrát a tři body věnovat zesnulému spoluhráči Bernardovi Malandovi, který během zimní přestávky zahynul při autonehodě. Kvůli tomu fotbalisté obou týmů nastoupili s černými páskami na rukou. Domácí za svým cílem vykročili už ve 4. minutě. Bayern chyboval při kombinaci, fotbalisté Wolfsburgu precizně zahráli rychlý protiútok, na jehož konci byl Dost, který umístěnou střelou k tyči nedal brankáři Manuelu Neuerovi šanci.

Kevin de Bruyne (vlevo) a Josuha Guilavogui
zdroj: ČTK/AP autor: ČTK/imago sportfotodienst

Bayern si poté vytvořil převahu a tradičně dlouho držel míč, ale v nastavení první půle přišel druhý domácí úder. Wolfsburg měl výhodu přímého kopu, po kterém se míč odrazil k Dostovi a ten předvedl další dokonale umístěnou střelu. Z hranice pokutového území se trefil přesně do horního rohu branky a Neuer se mohl za míčem znovu jen ohlédnout.

Po změně stran pak Wolfsburg znovu ničil soupeře rychlými protiútoky. Nejprve se De Bruyne na polovině hřiště vyhnul ofsajdu a běžel 50 metrů sám na Neuera, kterého překonal potřetí. Bayern snížil zásluhou Juana Bernata, kterému po nevydařené kličce domácí obrana smolně vrátila míč a španělský bek zamířil do odkryté branky. Jenže vzápětí dobrou střelu Robbena zlikvidoval brankář a De Bruyne předvedl další brejk, pohrál si se stoperem Dantem a čtvrtou brankou definitivně rozhodl.

Výsledek 18. kola německé ligy:

Wolfsburg - Bayern Mnichov 4:1 (4. a 45.+2 Dost, 53. a 73. De Bruyne - 55. Bernat), Freiburg - Eintracht Frankfurt 4:1 (63., 69. a 88. Petersen, 61. Darida z pen. - 1. Russ), Hamburk - Kolín nad Rýnem 0:2 (62. a 78. Risse), Mohuč - Paderborn 5:0 (6. a 46. Malli, 69. De Blasis, 82. Allagui, 87. Geis z pen.), Schalke - Hannover 1:0 (32. Höger), Stuttgart - Mönchengladbach 0:1 (71. P. Herrmann), Leverkusen - Dortmund 0:0, Brémy - Hertha Berlín 2:0 (43. a 69. Di Santo), Augsburg - Hoffenheim 3:1 (39. Altintop, 42. Werner, 90.+3 Bobadilla - 45. Firmino). Tabulka:

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články