Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Darida: Moje role se změnila. Měl bych kluky vést a národní tým táhnout

Přesně před osmi lety a čtyřmi dny byl Vladimír Darida hozen do vody, hrál v základu čtvrtfinále mistrovství Evropy. O čtyři roky později už byl jedním ze základních stavebních kamenů mužstva a teď dovedl Česko na závěrečný turnaj jako kapitán. Přiznává, že jeho úloha se hodně změnila, věří v sílu národního týmu a nepochybuje, že mu nechybí chuť vyhrávat.

V devětadvaceti letech už toho zažil v reprezentaci hodně. Chystá se už na třetí Euro. "Zní to hezky, ale zároveň si říkám, že můj věk je už někde jinde, než když jsem jel na první Euro," pousmála se opora Herthy Berlín.

"Moje role se oproti prvnímu Euru změnila hodně. Jak na hřišti, tak i mimo. Jsem jeden z těch, kteří mají odehráno nejvíc zápasů, měl bych nějakým stylem kluky vést a snažit se tým táhnout. Zodpovědnost je na mně větší."

Je nám líto, video expirovalo.
Na Euro s Vladimírem Daridou

Má co porovnávat. Zůstává ale přesvědčený, že v základních parametrech se toho zas až tolik nezměnilo. "Je to hodně podobné. Nemůžu říct, že nějaký manšaft je silnější než jiný."

Tým má velkou morálku a chuť vyhrávat

Z kvalifikace se dá leccos vytušit. Reprezentace musela často vývoj zápasů otáčet. "Ukázali jsme velkou morálku a vůli po vítězství a vůli něčeho dosáhnout. I v těch zápasech, kdy jsme prohrávali, jsme nic nevzdávali a bojovali až do konce. Je vidět, že to mužstvo sílu má a chuť vyhrávat taky," zdůraznil kapitán.

Darida patří k těm, kteří jsou určeni pro kopání penalt. A jednu v kvalifikaci v Černé Hoře proměnil. Kdo má přednost? "Je to i o tom, jak se kdo cítí. Nemám problém na sebe tu odpovědnost vzít a myslím, že ani Patrik (Schick)," přiblížil.

Během zápasů toho hodně naběhá, chce se nabízet, dobře čte hru. Nebojí se zakončení, i když slýchává, že by to mohl zkoušet častěji. "Nejen od trenéra, slyším to i od jiných lidí. Pokud to jen trochu jde, snažím se do střely dostat," ujistil Darida.

Velká reprezentační pauza mu radost nedělá. I proto, že cítí z týmu dobrou energii. "Vždycky se na srazy těším, potkám spoustu kamarádů, se kterými se nevidíme. Máme dobrou partu," podtrhl zkušený záložník.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články