Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Dánský tisk se rozplývá nad fazonou Corneliuse a odvahou Olsena

Kodaň/Olomouc - Dánský tisk se rozplývá nad výkonem fotbalových reprezentantů, kteří v pátečním utkání kvalifikace o postup na světový šampionát zvítězili nečekaně vysoko 3:0 na hřišti českého celku. Seveřané podle médií v druhém poločase olomouckého duelu navzdory mrazivému počasí neskutečně rozkvetli a předvedli téměř dokonalý výkon. Díky němu značně oživili naděje na postup do Brazílie, připomínají dánské deníky.

Dánové se radují z první branky, kterou dal Cornelius
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Po poněkud nudné první půli, v níž nebyly žádné šance, dánský tým po přestávce obdivuhodně rozkvetl. Po nejlepším výkonu v kvalifikaci je zpět ve hře," napsal v komentáři deník Politiken.

Server sporten.dk vyzdvihl, jak Dánové zvládli kritickou situaci, ve které se po úvodní domácí remíze 0:0 s českým týmem ocitli. "Zdálo se, že tým je odsouzený skončit už v kvalifikaci. Ocitl se na temném dně skupiny, s nožem na krku ale ukázal v Olomouci takřka dokonalé představení, které mu vyneslo ohromující vítězství 3:0. Takovouhle efektivitu mužstvo těžko někdy překoná," pochvaloval si sporten.dk, jak Dánové naložili se svými šancemi.

Nikoli Bendtner, ale Cornelius

Všechna média vyzdvihla vynikající výkon dvacetiletého Andrease Corneliuse, který vstřelil klíčový první gól. Ocenila rovněž to, že se trenér Morten Olsen nebál vsadit i na další mladíky. "S nejmladší zahajovací jedenáctkou za poslední roky předvedli Dánové svěží, nadšený a soustředěný výkon. Nová generace ukázala, že může být úspěšná," podotkl komentátor sporten.dk.

Téměř dvoumetrový útočník Cornelius, který před týdnem oslavil dvacetiny, představoval v českém vápně neustálé nebezpečí. Vyhrával souboje, dokonce i s brankářem Čechem, kterému v 18. minutě rozrazil hlavou bradu. Oba hráči si museli nechat zranění ošetřit i za pomoci šití, na mladém útočníkovi to však nezanechalo větší následky.

Petr Čech o Cerneliusovi:

"Bolela mě hlava, teď po utkání bolí ještě víc, ale radost z výhry mi to zahojí," prohlásil útočník Kodaně. "Tu bolest jsem musel vydržet. V takto důležitých zápasech se nejde koukat na sebe, ale je třeba bojovat za tým," dodal Cornelius, který od střetu s Čechem hrál s obvazem na hlavě, než ho v 85. minutě vystřídal debutant Simon Makienok.

Tomáš Sivok (vpravo) v souboji s Andreasem Corneliusem
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Cornelius proti Česku potvrdil, že má v této sezoně velmi dobrou formu. Se 16 góly z 20 startů vede tabulku střelců dánské ligy. Svoji produktivitu doložil v 57. minutě, když z vápna napálil míč o břevno do šibenice branky a dal ve čtvrtém zápase za národní tým premiérovou branku.

V Dánsku sklidil za výkon velké uznání. "Má na to, aby byl v příštích letech naším klíčovým útočníkem. Bendtner je teď mimo, ale až se vrátí, místo v sestavě rozhodně mít jisté nebude, protože Cornelius má na to, aby ho převýšil," uvedl bývalý dánský reprezentant John Faxe Jensen. "Nedostává lehké míče, ale umí si s nimi poradit a pro tým je hodně prospěšný i v mezihře. A navíc je ještě mladý a bude se zlepšovat," dodal další dánský expert Keld Bordinggaard.

Olsen potvrdil roli taktika

Kouč Olsen podle komentátora sporten.dk ukázal velkou odvahu, když nechal na lavičce zkušeného Dennise Rommedahla a nasadil na pravý kraj zálohy o dvanáct let mladšího Nicolaie Jörgensena. "Trenér odpálil malou bombu už před zápasem, když nechal na lavičce Rommedahla. Další bomba poté vybuchla přímo na hřišti," uvedl k tomu list Jyllands-Posten.

Deníky si pochvalují, že Dánové teď mají mnohem lepší pozici ve skupině. Dostali se před český celek na třetí místo, a přestože ztrácejí na druhé Bulhary čtyři body, mají o zápas méně a před sebou úterní vzájemný souboj. "Zdálo se, že jihoamerické tropy jsou od olomouckého mrazu nekonečně daleko. Poté, co rozhodčí v Olomouci naposledy foukl do píšťalky, jako by se dánský tým dalekohledem díval na pláž Copacabanu," podotkl Politiken.

Podle Jyllands-Posten je dánský tým zpátky v bitvě o vstupenku na MS. "Mráz v Olomouci najednou vypadá jako horko na Copacabaně. Ještě není nic jistého, ale výhra 3:0 týmu přinejmenším dodá dostatek sebevědomí před rozhodujícími bitvami. Teď je třeba udělat další krok - porazit Bulhary," dodal list.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články