Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Damková: Šéfovat českému fotbalu? Je to 50 na 50

Praha – Česká rozhodčí Dagmar Damková se chystá na roli členky Komise rozhodčích UEFA. Zároveň však zvažuje svou kandidaturu na post šéfa tuzemské Fotbalové asocicace. "Nemůžu zatím říct ani ano, ani ne. Je to padesát na padesát," řekla šestatřicetiletá Damková, která bude vůbec první ženou, která v komisi zasedne. "Je to pocta nejvyšší," uvedla v pořadu Na slovíčko.

Dagmar Damková
zdroj: Isifa/LN autor: Viktor Chlad

"Ani nevím, jak je to možné, ale stalo se. Asi na tom mám zásluhu svými výkony, které jsem podávala, možná proto, že jsem žena a Michel Platini v čele preferuje, aby v orgánech UEFA bylo obecně více žen," přiblížila Damková, která bude v komisi působit třeba vedle Ángel María Villary nebo Pierluigi Colliny.

První sezení má koncem srpna a zatím neví, co ji přesně čeká. "Budu mít s největší pravděpodobností na starost všechny ženy rozhodčí v Evropě. Plus i muže a ženy v Čechách, protože každý člen komise rozhodčích má na starost svůj kraj a ještě nějaké další země," nastínila.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko

Českým rozhodčím by ze své nové pozice chtěla především pomoci. "Rozhodně totiž nejsou špatní. Když se podíváme na nějaké zápasy, ať už je to Evropská liga, nebo Liga mistrů, chyby tam jsou, je to normální. Kdybych měla jedním procentem pomoci ke zviditelnění, aby dostávali dobré zápasy Champions League, myslím, že to bude dobře."

Podle Damkové chybí tuzemským rozhodčím hlavně lobbing. "Je to samozřejmě i o výkonech, ale hlavně o lobbingu. Je důležitý, když jste v nižších pozicích. Když jste na vrcholu, už ho ani nepotřebujete, protože pracujete se svým jménem a se svými výkony," řekla žena, která si zapískala i finále olympiády.

Dagmar Damková
zdroj: Isifa/LN autor: František Vlček

Damková je zároveň předsedkyní českého ženského fotbalu. Podle ní s tím půjde její další funkce dohromady. "Vůbec to nebude kolidovat, naopak to bude ku prospěchu. V Nyonu sídlí i ti, kdo zastupují ženský fotbal, takže tam můžu přijít pro radu. Myslím, že stihnu oboje."

A možná si přibere i další práci. Rozmýšlí se totiž nad kandidaturou na předsedkyni Fotbalové asociace ČR. "Pokud ji podám, bude to v ten nejposlednější okamžik. Není to jen o tom říct, že jdu do toho. Je to i o tom zjistit, co všechno to obsahuje," nastínila Damková. Poukázala na Ivana Haška. "Ten šel do něčeho a nevydržel to, protože možná nevěděl, co všechno to obsahuje."

Damková podle svých slov teprve začíná zjišťovat, co všechno by ji čekalo. "Určitě si myslím, že je to hodně o politikaření. Je to o setkávání se se špičkami politického života. Odtud přicházejí peníze. Je to i o práci s lidmi, musíte je mít okolo sebe. Když do toho půjdu, myslím, že ta šance je opravdu veliká," řekla s tím, že mezi její hlavní zbraně patří ženskost a důvěra lidí. "Že ve mě vidí takovou spásu," dodala.

A co by podle ní měl šéf českého fotbalu umět? "Měl by být známý na poli UEFA, protože si o nás musí myslet, že jsme tady jak kašpárkové, když každou chvíli někoho měníme a dosazujeme někoho nového. A mělo by to být jméno, které je známé. Člověk, který se dokáže domluvit, což je alfa a omega všeho," popsala. Když do kandidatury nakonec nepůjde, podpoří prý současného místopředsedu Jindřicha Rajchla.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články