Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Další zvrat v Barceloně. Vedení FCB rozhodlo o odchodu Xaviho, nahradí ho Flick?

Barcelona bude přece jen hledat nového kouče. Vedení katalánského velkoklubu totiž rozhodlo, že Xavi na lavičce v příští sezoně pokračovat nebude. Před měsícem se přitom obě strany dohodly na dodržení kontraktu s platností do léta 2025, ačkoli sám čtyřiačtyřicetiletý španělský stratég v lednu oznámil, že po tomto ročníku odejde. Jeho nástupcem by se podle médií mohl stát bývalý trenér Bayernu Mnichov a německé reprezentace Hansi Flick.

Trenér Barcelony Xavi
zdroj: Reuters autor: Nacho Doce

"Prezident FC Barcelona Joan Laporta oznámil Xavimu, že v sezoně 2024/25 nebude pokračovat v roli hlavního kouče. Klub děkuje Xavimu a jeho týmu za odvedenou práci, naposledy povedou mužstvo v nedělním posledním kole španělské ligy v Seville," stojí v krátkém prohlášení.

Sám Xavi se rozloučil s fanoušky příspěvkem na instagramu. "Vedle toho, že jsem hráč a trenér, jsem především fanoušek Barcy a chci pro ni to nejlepší," napsal Xavi. "Tahle sezona neproběhla tak, jak jsme si představovali, ale dali jsme do toho všechno a pomohli pečovat o novou generaci hráčů z akademie La Masía, kteří uchvátili naše fanoušky."

O Xaviho nástupci zatím není jasno, Barcelona o něm rozhodne v nejbližších dnech. Média nejvíce spekulují o bývalém kouči Bayernu Mnichov a německé reprezentace Hansim Flickovi.

Xavi se Barcelony ujal v listopadu 2021 jako nástupce odvolaného Ronalda Koemana. V ročníku 2022/23 získal s týmem dvě trofeje, po španělském Superpoháru ji dovedl také k 27. ligovému titulu, prvnímu po čtyřech letech.

V této sezoně se ale Kataláncům nedařilo a španělský mistr světa z roku 2010 překvapil v lednu oznámením, že v létě skončí. Tým nakonec dovedl do čtvrtfinále Ligy mistrů a ke druhému místu v La Lize. V dubnu po debatách s vedením i hráči svůj postoj přehodnotil a hodlal dodržet smlouvu i pro příští ročník. Nyní však nastal další obrat.

Xavi jako hráč strávil na Camp Nou 17 let a vybojoval s Barcelonou 25 trofejí včetně osmi ligových titulů a čtyř triumfů v Lize mistrů. S národním týmem vyhrál vedle MS i Euro v letech 2008 a 2012.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články