Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Další vyšetřování v sídle FIFA kvůli korupci. Švýcarské úřady hledaly nové důkazy

Curych – Vyšetřování rozsáhlého korupčního skandálu ve FIFA pokračuje. Švýcarské úřady opět prohledaly sídlo světové fotbalové federace v Curychu, kde hledaly nové důkazy ke kauze, která vypukla před rokem. Podle státního zástupce se kontrola týkala pouze již vyšetřovaných osob.

FIFA se topí v korupčních skandálech
zdroj: Reuters autor: Arnd Wiegmann

"V rámci probíhajícího vyšetřování jsme prohledali sídlo FIFA, abychom získali další informace," řekl státní zástupce s tím, že nový předseda federace Gianni Infantino, který v únoru nahradil Seppa Blattera, na seznamu podezřelých nefiguruje.

FIFA také vyšetřovatelům předala výsledky interní kontroly, která odhalila, že Blatter a bývalý generální sekretář Jérome Valcke s někdejším finančním ředitelem Markusem Kattnerem si za posledních pět let na odměnách vyplatili 80 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy korun). Podle federace tím porušili švýcarské zákony.

Aféra kolem FIFA vypukla loni v květnu při předsednických volbách, ve kterých Blatter původně obhájil funkci; když byl ale obviněn ze zpronevěry, rozhodl se po 17 letech odstoupit. Následně dostal zákaz působení ve fotbale stejně jako Valcke a Michel Platini, kterého skandál připravil o místo v čele UEFA. Kattner byl kvůli podezření ze zpronevěry nedávno odvolán.

V rámci vyšetřování už bylo obviněno přes 40 lidí. Všichni jsou spojováni s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů (3,6 miliardy korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články