Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Další velké poprvé pro MS v Kataru. Zápasy budou poprvé rozhodovat i ženy

Nejenom termín bude v případě letošního mistrovství světa, které v prosinci uspořádá Katar, revoluční. Poprvé v historii budou na mužském šampionátu nominovány ženské rozhodčí. Do výběru byly zařazeny Stéphanie Frappartová z Francie, Salima Mukansangaová ze Rwandy a Jošimi Jamašitaová z Japonska.

Další tři ženy byly vybrány jako asistentky na čarách. Komise rozhodčích FIFA povolala celkem 129 arbitrů včetně videorozhodčích a není mezi nimi žádný Čech. O zápasy na turnaji, který se uskuteční od 21. listopadu do 18. prosince, se podělí celkem 36 hlavních rozhodčích a 69 asistentů.

Nominaci šesti žen, přičemž roli asistentek budou v Kataru vykonávat Neuza Backová z Brazílie, Karen Díazová Medinaová z Mexika a Kathryn Nesbittová z USA, označil šéf komise rozhodčích FIFA Pierluigi Collina za završení dlouhodobého procesu, "který započal před několika lety nasazováním ženských rozhodčích do mládežnických a mužských soutěží FIFA a který je důkazem, že rozhoduje kvalita, a ne pohlaví," řekl bývalý italský sudí. "Doufám, že nominace elitních ženských rozhodčí na důležité mužské soutěže nebude už brána jako senzace, ale jako samozřejmost," dodal.

Z tria ženských hlavních rozhodčích je nejznámější osmatřicetiletá Frappartová, jež už řídila zápasy světové kvalifikace i Ligy mistrů, rozhodovala také finále ženského mistrovství světa v roce 2019 nebo nedávno finále mužského Francouzského poháru. V uplynulých třech letech ji Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) vyhlásila nejlepší ženskou rozhodčí světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články