Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Řada komplikací zažehnána. Přetestování reprezentace přineslo jen jeden pozitivní test

Deset z jedenácti hráčů národního týmu, kteří na Kypru podstoupili opakovaný test na covid-19, bylo negativních. Budou tak moci nastoupit v nedělním utkání Ligy národů v Izraeli. Trenér Jaroslav Šilhavý vybere z logistických důvodů jen devět z nich a ti se v dějišti zápasu připojí k devíti hráčům, kteří už po negativním pátečním testu do Haify odletěli. Informoval o tom tiskový mluvčí Fotbalové asociace ČR (FAČR) Michal Jurman.

Tomáš Holeš (třetí zprava) slaví gól v reprezentačním dresu proti Kypru
zdroj: ČTK/AP/ autor: Petros Karadjias

Páteční druhá vlna testování v Larnace, kde se tým připravoval po středečním vítězství 2:1 v přípravě nad domácím Kyprem, odhalila tři nakažené hráče a dalších 16 neprůkazných případů, z toho 11 hráčů a pět osob z řad realizačního týmu a zaměstnanců FAČR.

Do Haify proto zatím odcestovali jen brankář Tomáš Vaclík, obránci Aleš Matějů, Tomáš Petrášek, Ondřejové Kúdela s Čelůstkou, Jan Bořil, záložníci Tomášové Souček s Holešem a Petr Ševčík.

Je nám líto, video expirovalo.
Šilhavý: Jsme schopni se zmobilizovat a odvézt dobrý výsledek

FAČR sehnala z české ligy náhradní hráče, ale ti nakonec do Haify odcestovat nemusí. Kouč Šilhavý, který už do Izraele rovněž odletěl, bude mít k dispozici 18 hráčů. Z původního třiadvacetičlenného kádru se vedle tří pozitivně testovaných a jednoho hráče s neprůkazným výsledkem nedostane z kapacitních důvodů v letadle ještě na jednoho fotbalistu.

FAČR oznámí zbylou devítku v neděli ráno, jména nakažených nesdělila. Italský Hellas Verona ale na klubovém webu oznámil, že jedním z pozitivně testovaných je jeho záložník Antonín Barák. Podle iSport.cz budou v Izraeli chybět i kapitán Bořek Dočkal, další sparťan Adam Hložek, obránce Fenerbahce Filip Novák a jeden z náhradních gólmanů.

"Samozřejmě je to hodně nestandardní. Ale co je v téhle době standardní? Vyzkoušeli jsme si to při zářijovém srazu. Věřím, že jak se blbě začalo, tak se dobře skončí. Věřím, že jsme schopni se zmobilizovat, připravit se a odvézt si dobrý výsledek," řekl Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kypr - Česko

Zápas v Haifě má v neděli výkop ve 20:45. Ve středu čeká reprezentaci poslední střetnutí říjnového termínu ve Skotsku. Oproti původnímu plánu mužstvo z Haify zamíří do Prahy, kde podstoupí další kolo testů.

"Tým bude kompletně přetestován a bude se dále řídit rozhodnutími domácích hygienických autorit. Teprve na jejich základě se rozhodne o personálním obsazení týmu pro středeční utkání ve Skotsku," uvedl Jurman.

Náhradníci budou připraveni

Dodatečně povolaní náhradníci budou připraveni pro případ, že by museli pomoci ve Skotsku. "Povolaní hráči z české nejvyšší soutěže se sejdou v neděli na hotelu a zatím zůstanou v České republice. Tam se připravují pod vedením trenéra Davida Holoubka pro případ, že by právě hygienická opatření mezi jednotlivými státy neumožňovala, aby tým, který se v pondělí vrátí z Izraele, cestoval do Skotska na další utkání," podotkl Jurman.

Pozitivně testované osoby jsou v Larnace v karanténě. "FAČR už nyní jedná intenzivně s ministerstvem zahraničí ČR i českým velvyslanectví na Kypru, stejně tak jako s UEFA, o jejich případném a co nejrychlejším přesunu do České republiky," dodal Jurman.

V Izraeli panují kvůli zhoršené epidemiologické situaci přísná opatření a dokonce celostátní uzávěra. Česká výprava dostala před říjnovým srazem povolení přicestovat jen díky výjimce pro profesionální sport.

Problém s koronavirem se opakuje

Do týmu zasáhl covid-19 už během pondělí v Praze. První vlna testů odhalila jednoho nakaženého hráče z Plzně a kompletní trojice z Viktorie záložníci Jan Kopic s Lukášem Kalvachem a útočník Zdeněk Ondrášek musela sraz opustit. 

Češi mají s koronavirem podobný problém jako před měsícem. Kvůli dvěma pozitivním testům u členů realizačního týmu muselo mužstvo v září po výhře 3:1 na Slovensku v úvodním duelu Ligy národů do izolace a pro klání se Skotskem FAČR narychlo poskládala nový výběr výhradně z hráčů tuzemské ligy. Improvizovaná reprezentace smolně prohrála 1:2.

FAČR kvůli zářijovým problémům ještě zpřísnila opatření proti šíření nemoci. Do výsledků pondělních prvních testů v Praze byli členové mužstva izolováni na hotelových pokojích a celý realizační tým podstoupil ještě jedno kolo odběrů navíc už minulý pátek.

Fotbalová asociace připravila v souvislosti s pandemií vlastní manuál a pro hráče ze zahraničí speciální hráčskou kartu. Zároveň poskytla detailní informace všem klubům, které dodaly hráče. Všichni členové reprezentace jsou během srazu izolováni od ostatních osob.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články