Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Další kandidát na šéfa FIFA. Je to vzrušující mise, říká Champagne

Curych - Bývalý generální sekretář FIFA Francouz Jérome Champagne se bude znovu ucházet o funkci předsedy Mezinárodní fotbalové federace. Do květnových voleb nakonec nezasáhl, neboť nezískal potřebnou podporu. Nyní ji však podle svých slov má. Nástupce Seppa Blattera se bude volit 26. února.

Jerome Champagne
zdroj: ČT sport

"V pondělí večer jsem zaslal kandidaturu," oznámil bývalý diplomat Champagne. Během Blatterova panování zastával ve FIFA čtyři různé funkce v letech 1999 až 2010. Před minulými volbami ho podpořily jen tři svazy, přičemž potřeboval nejméně pět. Tentokrát jich prý za ním stojí osm.

Nyní zaslal všem členům FIFA sedmistránkový manifest, v němž představil své plány na modernizaci federace, rovnoprávnější zastoupení ve FIFA i na mistrovství světa na úkor Evropy či využití videa na pomoc rozhodčím. "Je to vzrušující mise," řekl o kandidatuře.

"Musíme zachránit FIFA a její roli v řízení a přerozdělování, která je v nebezpečí v době, kdy to je nejvíce zapotřebí," uvedl Champagne v dopise 209 členským asociacím. "Musíme také obnovit důvěryhodnost FIFA a připravit ji na výzvy ve stále měnícím se světě," dodal.

Sedmapadesátiletý Champagne je čtvrtým oficiálním uchazečem o vrcholný post světového fotbalu, který Blatter zastával od roku 1998. Dalšími jsou momentálně suspendovaný šéf UEFA Michele Platini, jordánský princ Alí bin Husajn a bývalý kapitán reprezentace Trinidadu a Tobaga David Nakhid.

Do pondělní uzávěrky se chtějí přihlásit ještě šajch Salmán bin Ibráhím Chalífa z Bahrajnu nebo bývalý švýcarský reprezentant Ramon Vega.

Zdroj
ČTK, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články