Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Další dějství skandálu FIFA. Američané chtějí vydání funkcionářů

Curych - Americké velvyslanectví v Bernu oficiálně požádalo Švýcarsko o vydání sedmi fotbalových funkcionářů, kteří byli v květnu v Curychu zatčeni v souvislosti s korupčním skandálem v Mezinárodní fotbalové federaci FIFA.

Je nám líto, video expirovalo.
Americké úřady požádaly Švýcarsko o vydání funkcionářů FIFA

Funkcionáři jsou podle amerických vyšetřovatelů podezřelí z vydírání a praní špinavých peněz. Jejich zatčení před začátkem volebního zasedání FIFA spustilo aféru, kterou nakonec neustál ani předseda FIFA Sepp Blatter a čtyři dny po svém znovuzvolení nabídl rezignaci.

Všichni zadržení, kterým hrozí až 20 let vězení, dosud čekali na žádosti o vydání ve švýcarské vazbě. Po jejich formálním doručení dostanou dva týdny na vyjádření, lhůta jim ale může být o další dva týdny prodloužena. Rozhodnutí by pak mělo padnout do týdne. Všichni už dříve oznámili, že se vydání budou bránit.

Prázdné křeslo šéfa FIFA
zdroj: ČTK/AP autor: Ennio Leanza

Celkem bylo na základě vyšetřování amerických úřadů z úplatkářství obviněno 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět spolupracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

V Curychu byli z úzkého vedení světového fotbalu zadrženi místopředseda FIFA a šéf severoamerické federace CONCACAF Jeffrey Webb z Kajmanských ostrovů, bývalý uruguayský místopředseda FIFA Eugenio Figueredo a šéf kostarické federace Eduardo Li, jenž měl být formálně potvrzen jako člen výkonného výboru FIFA.

Ve vazbě skončil i bývalý předseda brazilské federace José Maria Marin, jenž vedl organizační výbor MS 2014 a je i členem výboru FIFA pro olympijské hry v Riu de Janeiro. Dalšími zatčenými jsou šéf venezuelské federace Rafael Esquivel, funkcionář z Nikaraguy Julio Rocha a Webbův britský spolupracovník Costas Takkas.

Další obvinění funkcionáři, jako například bývalý předseda jihoamerické federace CONMEBOL Nicolás Leoz z Paraguaye či někdejší místopředseda FIFA a šéf CONCACAF Jack Warner z Trinidadu, na žádosti o vydání zatím čekají. Ve svých vlastech jsou v domácím vězení či po složení kauce na svobodě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články