Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Čtyřgólový Jurečka útočí na korunu krále střelců, Plzeň výhrou na Letné nezkalila sparťanské oslavy

Slavia porazila v posledním kole nadstavby díky čtyřem brankám Václava Jurečky Slovácko 4:0 a v konečné tabulce nadstavby bodově srovnali krok s mistrovskou Spartou. Letenští podlehli doma Plzni 0:1, titul měli ale díky lepšímu umístění po základní části už od minulého kola jistý. Čtvrté místo znamenající kvalifikaci Evropské konferenční ligy uhájili Bohemians přes domácí porážku s Olomoucí. "Klokani" se v evropských pohárech představí po 36 letech.

Radost fotbalistů Slavie
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Duel na Letné rozhodl v 58. minutě jediným gólem Matěj Vydra. Sparťané utrpěli první ligovou porážku po 21 zápasech.

Západočeši se vítězně rozloučili s trenérem Michalem Bílkem, který po sezoně na lavičce Viktorie končí.

"Všichni se snažíme být maximální profesionálové, ale když dosáhnete něčeho poprvé, tak si to musíte užít, protože nevíte, jestli to není naposledy. Cítil jsem únavu, ale připravil jsem se na 100 procent. Nic jsme nepodcenili. Jsem smutný, že jsme to nezvládli, já nechci v životě nikdy prohrávat. Ale teď už by byla škoda kazit si oslavy," řekl Ladislav Krejčí mladší.

Ten těsně před výkopem přebral jako sparťanský kapitán od primátora hlavního města klíč od Prahy pro vítěze posledního derby.

Kuchta v první velké šanci zápasu zakončil únik z úhlu jen střelou do tyče a sparťané ve slavnostní atmosféře měli i nadále převahu.

Sörensenův přímý kop vyrazil brankář Staněk, který si následně poradil i s Krejčího hlavičkou. Na opačné straně upadl těsně před pauzou ve vápně Vydra, ale penalta se nekopala.

Po ospalém začátku druhé půle hosté otevřeli skóre. Kalvach těsně za vápna zády k brance vrátil míč do vápna a nabíhající Vydra z voleje poslal míč přesně k tyči.

"Kalvi to dával za sebe. Tak nějak vyčůraně jsem si počkal za obranou, že o mně nikdo nevěděl. Byl jsem tam sám a zbývalo jen prostřelit gólmana," popsal Vydra.

Sparťané si porážkou nechtěli pokazit oslavy. Před Kuchtou zasáhl Staněk, plzeňský gólman si poradil i s šancí Krejčího a v 72. minutě zlikvidoval i Kuchtův únik.

"Měl jsem šanci jak blázen, mrzí mě, že jsem ji neproměnil," uvedl Krejčí. "Jindra Staněk dnes opět potvrdil svoje kvality, podržel nás v těžkých situacích, když si soupeř vytvořil šance," ocenil brankářův výkon Bílek.

"Domácí už před zápasem věděli, že mají titul. Věděli jsme, že jejich motivace možná už nebude taková. Ale my jsme to odehráli dobře, dali jsme gól, udrželi jsme po dlouhé době nulu. Pro nás je to po tom zpackaném jaru příjemný závěr sezony," dodal Bílek, jenž ve Spartě působil jako hráč i trenér.

V 84. minutě musel rozhodčí Volek na chvíli přerušit zápas, neboť řada fanoušků za jednou z branek, kde sídlí "kotel", přelezla z tribuny k postranní čáře.

Sudí pak následně raději ukončil utkání hned po uplynutí 90. minuty a tisíce sparťanských příznivců vběhly v euforii na trávník.

Sparta Praha – Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)

Branka: 58. Vydra. Rozhodčí: Volek - Kříž, Pospíšil - Hocek (video). ŽK: Kairinen - Kalvach. Diváci: 17 593.

Sparta: Kovář - Vitík (83. Čelůstka), Sörensen (46. Panák), Ladislav Krejčí II - Wiesner, Kairinen, Laci, Zelený - Sadílek (65. Daněk) - Kuchta (83. Čvančara), Minčev (65. Mabil). Trenér: Priske.

Plzeň: Staněk - Kaša, Hejda, Jemelka - Holík (75. Řezník), Kalvach, Bucha (75. Květ), Havel - Durosinmi (83. Mosquera), Vydra (82. Jirka) - Chorý. Trenér: Bílek.

Olayinkovu rozlučku ozdobil dalíšm střeleckým koncertem Jurečka

Slávisté zakončili sezonu 17. domácí ligovou výhrou z 18 zápasů. Jurečka se prosadil proti svému bývalému klubu hned čtyřikrát a 20. zásahem v sezoně předstihl dosud nejlepšího střelce soutěže Jakuba Řezníčka z Brna.

"Máme stejný bodový zisk jako v minulém ročníku, dali jsme 98 gólů v lize, vyhráli jsme pohár. Chyběl nám jeden bod nebo první místo po základní části, aby byla sezona kompletně úspěšná," zhodnotil trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

V základní sestavě Slavie nastoupil s kapitánskou páskou uzdravený Olayinka, pro něhož šlo o rozlučku ve vršovickém klubu, po sezoně zamíří do CZ Bělehrad.

Slavia od úvodní minuty dominovala a Jurečka otevřel skóre v 24. minutě. Jeho pokus z přímého kopu Nguyenovi zaplaval a gólman Slovácka si se střelou doprostřed brány neporadil.

Záhy mohl srovnat Kadlec, kapitán hostů však ze dvou metrů přestřelil. V 34. minutě byl blízko rozlučkové trefě Olayinka, který mířil na zadní tyč, tentokrát se ale Nguyen blýskl skvělým zákrokem.

Krátce před pauzou Oscar prokličkoval do vápna, kde ho podrazil Kadlec. Jurečka penaltu s pomocí tyče proměnil a 18. trefou si vytvořil osobní maximum v nejvyšší soutěži.

"Musím poděkovat Peteru Olayinkovi, že mi penaltu nechal. Zeptal se mě, jestli si věřím, a já si vzal míč. Jenom tím ukázal, že je top hráč," ocenil Jurečka.

Ani po pauze se ale výkon Slovácka nezvedl. Naopak v 61. minutě Tecl při svém 250. ligovém zápase předložil míč před odkrytou bránu Jurečkovi a ten završil hattrick.

Jurečka nakonec navázal na čtyřgólové představení proti Bohemians. V 89. minutě po přihrávce Davida Juráska zaokrouhlil svůj střelecký účet na 20 branek. Z toho se dvanáctkrát prosadil v nadstavbě.

"Venca je momentálně v absolutně neskutečném rozpoložení. Kdyby hlavičkoval z půlky půlky, tak to skončí v bráně. Je to ale jen odměna za všechnu práci, kterou na hřišti a v tréninku odvádí," pochválil svého svěřence Trpišovský.

"Ve všem jsme byli horší než Slavie. I z hlediska elánu, zodpovědnosti, nastavení do zápasu. Přitom jsme stále hráli o poháry, i přesto byl náš výkon od začátku do konce velmi špatný a nebyl hoden našeho mužstva," mrzelo trenéra hostů Martina Svědíka.

Slavia Praha – 1. FC Slovácko 4:0 (2:0)

Branky: 24., 41. z pen., 61. a 89. Jurečka. Rozhodčí: Všetečka - Hrabovský, Machač - Starý (video). ŽK: Kadlec, Vecheta (oba Slovácko). Diváci: 14 771.

Slavia: Mandous - Douděra (72. Bořil), Holeš, Ogbu, D. Jurásek - Provod (72. Lingr), Oscar, Zafeiris (72. Pech), Olayinka (78. Šmiga) - Jurečka - Tecl (84. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Slovácko: Nguyen - Hofmann, Daníček, Kadlec - Brandner (46. Vecheta), Havlík, Trávník (87. Kudela), Doski (46. Kalabiška) - Holzer (81. Šimko), Mihálik, Juroška (67. Sinjavskij). Trenér: Svědík.

"Klokani" míří do Evropy, radost jim nezkazila ani porážka s Olomoucí

Bohemians navzdory porážce vyrovnali své nejlepší umístění v historii samostatné nejvyšší soutěži ze sezony 2001/02.

Výše se naposledy umístili ještě ve federální lize v ročníku 1986/87, kdy obsadili třetí pozici a naposledy se kvalifikovali do pohárové Evropy.

"Prohra mě mrzí, neměla být. Je to trochu kaňka na sezoně, měli jsme to dohrát na remízu, byť jsme na ni nehráli. Je škoda dostat branku tři minuty před koncem. Na druhou stranu musím říct, že to je moje nejpříjemnější prohra v trenérské kariéře. Bolí nejmíň. Asi jsem se nikdy neradoval po prohře, poprvé mám radost uvnitř," řekl trenér Bohemians Jaroslav Veselý.

Vršovičtí začali aktivně, po Matouškově přihrávce zakončil Hála mimo tři tyče. V 17. minutě zahrozili i hosté, Pospíšilovu pohotovu střelu vyrazil brankář Valeš.

Po hodině hry Matoušek s Hálou postupovali sami na brankáře Trefila, jenže druhý jmenovaný zakončil akci střelou nad.

V 79. minutě naskočil do hry ke svému poslednímu ligovému startu Bartek, jemuž přenechal kapitánskou pásku Jindřišek, přestože zůstal na hřišti.

Pětatřicetiletý univerzál už v prosinci ukončil prvoligovou kariéru a stal se asistentem trenéra Veselého, navíc hrál na jaře i za třetiligové "béčko".

Hosté rozhodli o triumfu v 87. minutě, kdy si Beneš naběhl na rohový kop Zmrzlého a hlavou se nemýlil. Hanáci zvítězili v nejvyšší soutěži v Ďolíčku po čtyřech zápasech.

"Chtěli jsme udělat maximum pro to, abychom se se sezonou rozloučili vítězně. Byť to bylo ze standardky, jsem strašně rád, že se nám to podařilo. Hráči si za to zaslouží absolutorium, protože ačkoliv se motivace nehledala lehce, přistoupili k tomu naprosto zodpovědně a utkání odjezdili od první až do poslední minuty. Bohemce je potřeba pogratulovat, protože za celou sezonu si to zasloužila," uvedl kouč hostů Václav Jílek.

Ihned po závěrečném hvizdu naběhli na trávník diváci, kteří s hráči začali oslavovat nečekaně povedenou sezonu. Před rokem totiž Bohemians zachránili první ligu až v baráži s Opavou.

Bohemians 1905 – Sigma Olomouc 0:1 (0:0)

Branka: 87. Beneš. Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Hájek - Adámková (video). ŽK: Vraštil (Olomouc). Diváci: 5812.

Bohemians: Valeš - Köstl, Křapka, Hůlka - Dostál, Jindřišek, Jánoš (61. Beran), Kovařík - Jan Matoušek (67. Drchal), Hála (68. Mužík) - Prekop (60. Puškáč, 79. Bartek). Trenér: Veselý.

Olomouc: Trefil - Vraštil (83. Kramář), Beneš, Zmrzlý - Chvátal, Pospíšil, Breite (73. Israel), Sláma (46. Pokorný) - Vodháněl (62. Fortelný), Navrátil (61. Zorvan) - Chytil. Trenér: Jílek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články