Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

ČT: Policie obvinila tři lidi kvůli ovlivňování zápasu

Praha - Protikorupční policie obvinila tři lidi kvůli možnému ovlivnění prvoligového fotbalového zápasu v sezoně 2011/2012. Trestní stíhání nesouvisí s takzvanou "Křetínského taškou", tedy s údajnými důkazy o korupci ve fotbale, které sliboval předložit šéf Sparty Daniel Křetínský. Všichni tři obvinění jsou stíháni na svobodě.

Rozhodčí
zdroj: isifa/LN autor: Hynek Glos

"Jeden z obviněných se podle závěrů kriminalistů dopustil trestného činu přijetí úplatku, kdy mu měla být nabídnuta finanční částka za to, aby jako hlavní rozhodčí svým výkonem ovlivnil průběh jednoho utkání Gambrinus ligy," uvedl policejní mluvčí Jaroslav Ibehej . Druhý obviněný muž prý tento úplatek nabídl a později i předal. Policie ho tedy viní z podplácení. Třetí muž byl při nabídnutí úplatku přítomen a o této skutečnosti neinformoval policii, takže čelí obvinění z neoznámení trestného činu.

Podle informací magazínu Hattrick z minulého týdne jsou obviněnými bývalí prvoligoví rozhodčí Tomáš Adámek a Pavel Býma a někdejší fotbalový funkcionář Martin Svoboda. Údajné uplácení se prý týká loňského prvoligového zápasu mezi Jabloncem a Plzní, ve kterém Plzeň zvítězila 2:0. Svoboda a Býma však serveru Aktuálně.cz řekli, že jim žádné obvinění předáno nebylo. "Aby nedošlo k identifikaci konkrétního utkání ani osob, nebudeme poskytovat více informací," uvedl stručně Ibehej.

Žádné nové informace od policie neobdržela ani Fotbalová asociace České republiky (FAČR). "Můžu říct, že jsme na případu velmi úzce spolupracovali s disciplinární komisí," připustil Ibehej. Disciplinární komise musí nyní čekat na závěry policejního vyšetřování. Znovu by se ke korupčním případům měla vrátit právě až tehdy, kdy policie někoho obviní.

Jestli se tak skutečně stane, ale zatím není jasné. "Sám za sebe budu iniciovat, abychom to přerušené disciplinární řízení dále prováděli," řekl předseda komise Roman Brnčal. Zda začne případ řešit také fotbalová disciplinárka, by mělo být jasno do čtvrnácti dnů. I kdyby se obvinění nakonec týkalo Adámka, Býmy a Svobody, disciplinární komise by je však stejně nijak trestat nemohla, protože všichni tři se už členství v asociaci vzdali.

Adámek už dříve uvedl, že jej Svoboda uplatil částkou 200 000 korun, aby utkání v Jablonci ovlivnil ve prospěch Plzně. Adámkovu verzi podpořil i Býma, zatímco Svoboda se proti ní ohradil, stejně jako zástupci Plzně. Její šéf Tomáš Paclík řekl, že za vším vidí snahu zdiskreditovat klub. Z toho představitelé Viktorie viní především sparťanského majitele Křetínského, který stál na začátku celé kauzy.

Je nám líto, video expirovalo.
Policie obvinila tři lidi kvůli fotbalové korupci

Při prověřování případu policisté úzce spolupracovali s disciplinární komisí FAČR. Popřeli však souvislost s kauzou "Křetínského aktovky". Křetínský předal loni v září předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi informace, které údajně poukazovaly na nestandardní praktiky v řízení domácích profesionálních soutěží. Křetínského taška měla obsahovat informace, jež šéf svazu označil za "zdrcující". Křetínský dodnes policistům žádné důkazy nepředložil.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články