Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

ČT odvysílala unikátní záznam finále MS v Chile

Praha – Česká televize připravila pro své diváky lahůdku. Ve středu 9. února odvysílal sportovní kanál ČT4 záznam finále MS ve fotbalu v Chile v roce 1962 mezi Československem a Brazílií. Došlo tak k unikátnímu spojení tří oslavenců: Vysílání záznamu po 49 letech ČT věnuje Josefu Masopustovi, autorovi první branky finále, k jeho osmdesátinám, reportéru Karlu Malinovi ke stejnému jubileu a divákům ČT4 k pátému výročí od startu tohoto sportovního programu.

V roce 1962 postoupili fotbalisté Československa senzačně do finále mistrovství světa v Chile. Přímý přenos strhujícího boje o první místo s Brazílií nebylo možné s tehdejší technickou výbavou mezi kontinenty vysílat. Celá republika poslouchala živou rozhlasovou reportáž. U mikrofonu se po 5 minutách střídali český reportér Karel Malina a jeho slovenský kolega Oskar Mana.

"Tento záznam zůstal nedotčen v archivu ČST, bez zvukové stopy a komentáře. Pro opakování zápasu po 49 letech jsme obraz doplnili originální rozhlasovou reportáží," uvedl šéfkomentátor Redakce sportu Robert Záruba, který unikátní záznam upravoval pro vysílání.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále MS ve fotbalu 1962: Československo - Brazílie

Československo - Brazílie 1:3

Téměř 70 000 diváků sleduje na Estadio Nacionál úchvatné fotbalové představení. Běží 15. minuta a Karel Malina komentuje situaci na hřišti: "Gilmar vykopává míč na naši polovinu hřiště. Tam je Popluhár, odhlavičkoval na Tichého, Tichý obloučkem přenesl míč na Pospíchala a Pospíchal postupuje narážečkou středem velkého čtverce. Nahrává Masopustovi a ten dává gól, gól! Českoslovenští reprezentanti se ujímají v patnácté minutě vedení 1:0."

Bohužel těsný náskok Čechoslováci udrželi jen dvě minuty. Amarildo falšovanou střelou srovnal skóre. Vyrovnaný stav trval až do 69. minuty, kdy se trefil Zito. Brazilské vítězství potvrdil třetím gólem Vavá, a Československo se tak muselo spokojit s druhým stříbrem ze světových šampionátů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články