Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Cristiano Ronaldo získal svůj již čtvrtý Zlatý míč

Paříž – Cristiano Ronaldo je počtvrté držitelem Zlatého míče. Portugalský hráč letos dovedl své krajany k titulu pro mistry Evropy, na klubové úrovni zase vyhrál Ligu mistrů s Realem Madrid poté, co ve finále proměnil rozhodující pokutový kop. V historii ankety má nyní více výher pouze Lionel Messi (5), který letos skončil druhý. Jako třetí se umístila francouzská hvězda ME Antoine Griezmann.

Slavící Cristiano Ronaldo
zdroj: REUTERS autor: John Sibley

V hlasování dalo 173 novinářů z celého světa Ronaldovi přednost před dalšími 29 nominovanými. Ronaldo tak navázal na triumfy ze Zlatého míče 2008 a ze Zlatého míče FIFA 2013 a 2014. Právě od roku 2008 nevyhrál prestižní anketu nikdo jiný než Ronaldo a Messi.

"Je to velká pocta. Emočně je pro mě čtvrtý Zlatý míč stejně důležitý jako ten první. Nikdy mě nenapadlo, že bych takovou cenu mohl získat čtyřikrát. Jsem opravdu šťastný," řekl Ronaldo, který se ceremoniálu nezúčastnil. "Musím za to poděkovat spoluhráčům v Realu a národním týmu," dodal.

Messimu letos k obhajobě nestačilo ani 51 vstřelených branek za Barcelonu, s níž vyhrál španělskou ligu, pohár i Superpohár, a osm za Argentinu, se kterou došel do finále amerického šampionátu.

Tradiční anketu v posledních šesti letech pořádaly FIFA s časopisem France Football, ale jejich spolupráce skončila a letos vítěze vyhlašoval opět pouze francouzský magazín, jak tomu bylo v letech 1956 až 2009.

FIFA vyhlásí nejlepšího fotbalistu rovněž samostatně 9. ledna na tradičním ceremoniálu v Curychu, a to v rámci nové ankety "The Best – Nejlepší". Společně s trenéry a kapitány národních týmů budou poprvé započítány i hlasy fanoušků. Ve tříčlenné nominaci na vítěze jsou rovněž Ronaldo a Messi, doplňuje je nejlepší hráč mistrovství Evropy Francouz Antoine Griezmann.

Výsledky ankety Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa 2016:

1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portug.),
2. Lionel Messi (Barcelona/Arg.),
3. Antoine Griezmann (Atlético Madrid/Fr.),
4. Luis Suárez (Barcelona/Urug.),
5. Neymar (Barcelona/Braz.),
6. Gareth Bale (Real Madrid/Wal.),
7. Rijád Mahriz (Leicester/Alž.),
8. Jamie Vardy (Leicester/Angl.),
9. Pepe (Real Madrid/Portug.) a Gianluigi Buffon (Juventus/It.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články