Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Coufal k úmrtí Alžběty II.: Jako by s ní byli všichni propojeni. Děje se něco neuvěřitelného

Jeden z mnoha dojemných okamžiků, které přinesly první minuty a hodiny po oznámení skonu britské královny Alžběty II. Na hřišti londýnského olympijského stadionu se před startem utkání domácího West Hamu proti rumunskému FCSB v rámci Evropské konferenční ligy držela minuta ticha. Byl u toho i český reprezentační obránce Vladimír Coufal. Speciální vysílání v den pohřbu zesnulé britské panovnice sledujte od rána v pondělí 19. září na ČT24.

"Musím říct, že jsme se tu zprávu (o skonu královny, pozn. red.) dozvěděli o něco dřív, než to vyšlo v médiích, takže jsme to věděli. Seděli jsme na hotelu před zápasem a nebylo to moc příjemné pro kluky, kteří jsou obyvatelé Británie. Zasáhlo to i mě, za královny jsem tu dva roky a byl jsem něco jako její poddaný. Nevěděli jsme, co bude, zda to UEFA odloží," vzpomíná Coufal na večer čtvrtek 8. září.

"Bylo to divný. Víte, že celý národ je smutný, a vy se musíte soustředit na zápas, kdy nevíte, jaká bude atmosféra. Pak se to ale trochu spravilo a začátek byl famózní, kdy zpívalo snad čtyřicet tisíc lidí. Všichni zpívali hymnu, do toho portrét královny, začalo klasické anglické počasí, tak jsme říkali, že nám zeshora posílá její pláč pro štěstí," dodává v rozhovoru pro ČT24.

Fanoušci začali do minuty ticha po několika vteřinách zpívat hymnu God Save the Queen. "Možná půl minuty jsme drželi ticho, což jsem byl rád, měl jsem strach, aby někdo nezačal tleskat, jak je dnes moderní. Když pak lidé začali zpívat, bylo to něco neuvěřitelného, zpívali to tak vášnivě. Měl jsem pocit, jako by všichni byli s královnou propojeni."

Je nám líto, video expirovalo.
Téma ČT24: Rozhovor s Vladimírem Coufalem k úmrtí Alžběty II.

Coufala úmrtí Alžběty II zasáhlo. "Když si uvědomíte, že zemřel největší panovník, co teď ve světě žil... Zemřela matka všech Britů. Když vidíte, jak ji všichni bezmezně milují..."

V následujících dnech se téměř nemohl odtrhnout od televize a sledoval kontinuální zpravodajství stanic. "Premier League se ten víkend odložila, měli jsme volno, já laboroval se zdravím a všechny britské kanály dávaly, co se bude dít: korunovace, jmenování, převoz rakve. Měl jsem puštěnou televizi skoro od rána do večera a některé věci jsem se i dovzdělal. Nevěděl jsem, jak se dědí tituly, i když jsem měl maturitu z dějepisu," popisuje bývalý obránce Slavie.

"I když mám k téhle zemi nějaké výhrady, tak prostě lidi, jejich bezmezná láska a důvěra k panovníkovi a královské rodině, to je něco nevídaného. Z Česka jsem zvyklý, že moc lidí prezidenta prostě nemá rádo, minimálně polovina národa. Tady možná pět procent lidí s něčím nesouhlasilo, ale i tak půjdou a pokloní se rakvi. Viděl jsem Davida Beckhama, který stál s ostatními dvanáct hodin, aby se poklonil královně. To na mě obrovsky zapůsobilo, hromady kytek od High Corner až k Buckinghamu."

I pro hráče národního týmu, který ve West Hamu United hraje společně s dalším reprezentantem Tomášem Součkem, byla Alžběta II. obrovským symbolem.

"Většina lidí se tu má dobře, lidé jsou jí vděčni, cítí s ní. Vychovávala své děti. Všichni očekávali, že nový král půjde do Buckinghamu, a on si podával ruce s lidmi a nechal se políbit. Já si nedokážu představit, že by pan Zeman šel mezi lidi a nechal si potřásat rukou," dodává Coufal.

V minulosti se spekulovalo o tom, že královna Alžběta II. měla z anglického fotbalu blízko k londýnskému Arsenalu, i když musela být sportovně neutrální.

V kuloárech se hovořilo ale také o její blízkosti právě k West Hamu. "Zjistil jsem to, až když umřela. Je to moc hezký. Měli bychom možná do erbu přidat ke kladivům i královskou korunu."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání West Ham - FCSB
Zdroj
ČT24, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články