Co všechno se nepovedlo? Rozhovor s majitelem Baníku

Ostrava - Vystřízlivění, po kterém přichází sebereflexe. Majitel Baníku Ostrava Petr Šafarčík zhodnotil v rozhovoru s redaktorem České Televize Petrem Hrčkou další nepovedenou sezonu. Komentoval změny v hráčském týmu, nevydařené působení trenéra Petra Frňky a mnoho dalších ožehavých otázek včetně ztráty přízně fanoušků. Ani příprava na novou sezonu nebude bez problémů. Klub se stěhuje na nový stadion a trénovat zatím bude v provizoriu. Řeší složení nového realizačního týmu i hráčského kádru. Jisté není ani setrvání Milana Baroše.

Petr Šafarčík
zdroj: ČTK autor: Michal Karamyt

Baník má za sebou další nepovedenou sezonu. Marně jsem čekal na nějaké zhodnocení třeba na oficiálních stránkách klubu. To však nepřišlo. Jaká tedy byla sezona 2014/2015?
První, co mne napadne, je, že to byla sezona vystřízlivění. Sezona, po které si musíme zpátky sednout na zem a velmi reálně vyhodnotit naše ambice, možnosti a cíle do budoucna. Neřešíme totiž pouze problémy na sportovním poli. Musíme se vypořádat s hledáním nového zázemí a tréninkových ploch, stěhováním na Městský stadion ve Vítkovicích, musíme si ujasnit vztahy s městem. Rozhodně nás nečeká jednoduchá a lehká letní přestávka.

Stále jste neřekl, jak hodnotíte uplynulou sezonu ze sportovního hlediska. Mám na mysli hlavně sešup z páté příčky po podzimní části až do jarních bojů o záchranu.
Už jsem to zmiňoval v zimě. Pátá příčka neodpovídala reálným možnostem, schopnostem ani výkonům našeho týmu. Věděli jsme, že ani z hlediska množství vyhraných zápasů, se štěstím a množství gólů, které jsme vstřelili (12 gólů v 16 zápasech), není to postavení v tabulce úplně zasloužené. Šli jsme proto do jistého rizika, abychom ten sešup, který podle mě nastal už v posledních pěti podzimních zápasech, zastavili. Risk nám ovšem nevyšel. Výsledkem bylo velmi nepovedené jaro, ze kterého nikdo z nás neměl radost.

Co tedy říkáte na hru ostravského Baníku na jaře?
Herní projev se určitě nedal změnit ze dne na den. Samozřejmě jsme věřili, že nový trenér vtiskne týmu novou tvář, zejména pak trochu atraktivnější a odvážnější hrou. A doufali jsme, že změna k lepšímu by mohla být znát už na konci jara. Bohužel, zpočátku nepřicházely výsledky, v kabině navíc nebyla pohoda ani důvěra, což se promítlo i do hlav hráčů. Prostě se to nepovedlo a my nyní procházíme velmi silnou sebereflexí.

Co se vám tehdy honilo hlavou? Nad některými výkony se, promiňte mi to, vznášelo až trapno.
Zejména ta poslední kola byla opravdu nepovedená. Nebudeme si nic nalhávat a musíme se podívat pravdě do očí. Výkony v úvodu přitom dle mého špatné nebyly, mám na mysli zápasy se Spartou nebo Libercem. Tehdy se mi zdálo, že v týmu ten potenciál opravdu je, že zlepšení přijde. Nakonec ale přišlo poměrně tvrdé vystřízlivění.

Petr Frňka a Petr Šafarčík
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Kádr v zimě opustila v podstatě celá jeho kostra. Obránci Baránek, Stronati a záložníci Greguš s Lindperem. Když se ohlédnete, bylo takto citelný zásah do týmu opravdu nevyhnutelný.
Jednoznačně se ukázalo, že největší ztrátou byl odchod Jánka Greguše. S tím jsme se úplně nevyrovnali. I v Jablonci, kde se nyní připravuje na evropské poháry, prokázal a prokáže své kvality. Stále doufáme, že Patrik Mišák, kterého jsme přivedli jako náhradu, bude schopen převzít jeho roli. Zřejmě se ovšem potřebuje aklimatizovat, neboť jarní část mu příliš nesedla. Dalším oslabením pak bylo rozvázání spolupráce s Joelem Lindperem. Tento zkušený hráč ve středu zálohy nám na jaře citelně chyběl. Je to ale všechno samé kdyby, zpátky to už nevrátíme. Naopak co se obrany týče, tam si myslím, že jsme výraznější problémy neměli. Příchod Kouřila patří mezi velmi vydařené přestupy. Jsem přesvědčen, že naše stoperské trio Frydrych, Kouřil a Kaša určitě v rámci české ligy patří k těm nadprůměrným.

Vrátím se ještě na začátek zimní přípravy. Odvolání Martina Svědíka, tedy trenéra, který vyvedl Baník na páté místo v tabulce, byl správný krok?
I dnes jsem přesvědčen, že k té změně muselo dojít. Byl to samozřejmě riskantní krok, který se nám zkrátka nepodařil. Ale takový je sport, s tím je třeba počítat.

V zimě jste angažovali druholigového trenéra Petra Frňku. Ten si, podle mého názoru, udělal v Baníku velkou osobní antireklamu a šrám v kariéře. Mám na mysli nejen výkony jeho svěřenců na hřišti, ale také jeho alibistická prohlášení v médiích. Bylo správné rozhodnutí svěřit tým poměrně nezkušenému trenérovi, který zřejmě ještě nedozrál pro prvoligový fotbal?
Dodnes považuji Petra Frňku za jednoho z nejtalentovanějších českých trenérů. Jsem přesvědčen o tom, že svou budoucnost v našem fotbale, a možná nejen v něm, má. To, že ten přechod do prvoligového klubu a emočně vypjatého prostředí, jaké v Baníku panuje, nezvládl, je prostě fakt. Za toto rozhodnutí neseme my ve vedení klubu plnou zodpovědnost.

Jaká je tedy budoucnost Petra Frňky v Baníku Ostrava? Skončí?
Ano. Petr Frňka v pozici hlavního trenéra v našem klubu skončí. Co se nového trenéra týče, měl by se jím stát Radomír Korytář. My ovšem chceme všechny podstatné změny oficiálně ohlásit až před začátkem přípravy na novou sezonu, tedy do 19. června.

K otázce složení týmu jste řekl, že vám na jaře citelně chyběla zkušenost v podobě Joela Lindpereho. Zaměříte se tedy na získání nějakého zkušenějšího hráče, který by plnil na hřišti roli režiséra, vůdce i mentora pro mladší spoluhráče?
Příchodu takto zkušeného hráče bychom se samozřejmě nebránili. Nyní jsme se ale rozhodli, také vzhledem k finančním možnostem klubu, jít cestou zužování kádru. To totiž také byla jedna z našich chyb. V průběhu jara jsme měli, co se týče kvantity, kádr dosti rozsáhlý. Měli jsme třiadvacet hráčů, z nichž každý byl přesvědčený o tom, že by měl být na prvoligovém hřišti. To rozhodně nepřispělo k lepší náladě v kabině. Musím proto říci, že v následující sezoně se takříkajíc vracíme ke kořenům. Větší prostor dostanou naši odchovanci. Pokud jsme v uplynulé sezoně měli nejmladší tým v Synot lize, tak tento primát obhájíme i v následujícím ročníku.

Významným prodejním artiklem Baníku jsou nyní Michal Frydrych a zejména pak brankář Jiří Pavlenka. Jak to vypadá s jejich setrváním v Ostravě?
Michalovi končí za rok smlouva a už nějaký čas mu leží na stole nová a vylepšená nabídka. Zatím ji odmítl podepsat, jeho agent mu údajně hledá zahraniční angažmá. Budeme usilovat, aby v Ostravě zůstal. Vzhledem k tomu, že mu z kontraktu zbývá pouhý rok, tak bychom mu ale v případě zajímavé nabídky v odchodu nebránili. A co se týče Jiřího Pavlenky, všichni čekáme, jak se mu vydaří evropský šampionát jednadvacítek. Už nyní ale evidujeme řadu atraktivních zájemců i ze zahraničí. V případě Jirky se obávám, že vzhledem k jeho potenciálu a výkonnosti nebude v našich silách ho v Ostravě udržet.

Sport
zdroj: ČT4

A co Milan Baroš?
Jeho budoucnost budu v následujících dnech řešit s agentem. Samozřejmě jsem zaregistroval Milanovy výroky bezprostředně po posledním utkání, on je prostě takový - co na srdci, to na jazyku. Já nemám ve zvyku reagovat příliš emotivně a už vůbec ne si s kýmkoliv něco vzkazovat přes média. Milan je nyní na dovolené, včera jsem s ním mluvil a dohodli jsme se, že si spolu sedneme a vše probereme.

Vedení klubu čelí velké kritice, i ze strany fanoušků. Vašemu synovi Michalovi je vyčítána neznalost fotbalového prostředí, Rostislavu Helštýnovi neschopnost přijímat cizí názory a Matouši Hábovi jeho údajná arogance. Bude se něco měnit v manažerském složení vedení klubu?
Situaci v managementu bych porovnal se situací na hřišti. Pokud bude mít mladý tým k dispozici někoho zkušeného, tak se jeho výkonnost změní k lepšímu. Proto bychom šli rádi cestou zkvalitnění a posílení vedení klubu. Není tajemstvím, že jsme oslovili Karla Kulu nebo Dušana Vrťa. Ti jsou ale bohužel vázáni ve svých klubech. Takže ano, chceme management posílit, ovšem ne za každou cenu.

Co se kritiky Rosti Helštýna týče, on je možná svéráz a není zrovna oblíbený. Pro mě jsou ale důležité výsledky, výkony mládeže a také zařazování hráčů do struktur A-týmu. A v této oblasti udělal Baník oproti minulosti velký krok směrem dopředu. A to je pro mne naprosto rozhodující faktor. Rosťa Helštýn má proto mou důvěru.

Baníku končí k 30. červnu smlouva na Bazalech. Kde tedy budou jednotlivé výběry od mládeže až po muže trénovat?
Čas nyní už pokročil natolik, že s městem nejsme při jeho schvalovacích procesech schopni do konce června uzavřít smlouvu o pronájmu Bazalů tak, aby byla pro nás únosná. Jde o to, aby byl Baník schopný za nájem zaplatit. V posledních dnech jsme s představiteli města jednali o možnostech, jak tam trénovat, ať ve formě nájmu celých Bazalů, nebo aspoň hracích ploch. Město nyní rozpracovává jednotlivé možnosti. Nedostaneme se k tomu ovšem dříve než v polovině července. S přípravou na novou sezonu proto začneme v provizorních podmínkách. Máme štěstí, že naše centrum výchovy mládeže, tedy Základní škola Šoupalova, má v létě prázdniny, takže budeme trénovat tam a navíc máme domluveny hrací plochy v nejbližším okolí Ostravy.

Jak je na tom Baník nyní s financemi? Zaznívají i názory, že má stejné dluhy jako při odchodu Tomáše Petery z klubu.
Co mám na to říci? Je to absolutní nesmysl. Baník je, co se týká starých dluhů, absolutně čistý. Všechny závazky z dob Tomáše Petery jsou uhrazeny. Jediné závazky, které klub eviduje, jsou vůči současnému akcionáři, tedy vůči mně. Jsou to mé půjčky a úvěry, které jsem Baníku poskytl v posledních letech. Sezonu jsme zajistili bez problémů i díky zmiňovaným výhodným zimním prodejům hráčů. A to i přesto, že jsme byli částečně kráceni na městských dotacích. Nutno přiznat, že ve vztahu s městem jsme ti, kteří tahají za kratší konec. Samozřejmě se v následující sezoně budeme snažit najít společnou řeč v otázkách působení na městském stadionu, i setrvání v tréninkovém areálu na Bazalech. A také budeme jednat o dotacích na mládež. A tu chci udržet v nastavené kvalitě za každou cenu. Takže pokud dostaneme méně peněz na mládež, budeme muset sáhnout na rozpočet A-týmu, což se logicky projeví na jeho kvalitě.

Sport
zdroj: ČT4

Přiznáváte, že se bez městských dotací stěží obejdete. Zastupitelstvo Ostravy vám, stejně jako třeba hokejovým Vítkovicím, schválilo částku 15,7 milionu korun. Asi se vám ulevilo, protože Jan Světlík, váš velký sponzor, údajně podmiňoval svou další podporu Baníku právě tím, že za vámi bude nadále stát i město.
To jsou sekundární důsledky podpory města. Nepřiklepnutí dotace či nějaké nešťastné vyjádření politiků na nás může vrhnout negativní světlo a odradit potenciální partnery. Mohlo by se tak stát, že by Ostrava byla bez prvoligového fotbalu. To by byla velká škoda. Podívejte se třeba na severní Čechy, kde na několika desítkách kilometrů čtverečních mohou vedle sebe působit Jablonec, Liberec či Teplice. Pro image Ostravy by byla ztráta fotbalu fatální.

Když narážíte na image, tak právě mediální obraz Baníku šel v posledním roce dolů strmým pádem.
Myslím, že si všichni pamatujeme, kde to všechno začalo. Mám na mysli loňské utkání se Spartou, kdy došlo k velkým nepokojům na stadionu. Byl to neomluvitelný incident fanoušků. Poté jsme dostali od fotbalové asociace striktní podmínky spojené s novými bezpečnostními opatřeními na stadionu a adresným ticketingem. Tím začal bojkot fanoušků umocněný rozvázáním spolupráce s jejich ikonou Václavem Svěrkošem. To byl ten odrazový můstek pro nepříznivou atmosféru na Bazalech v posledním roce. Já si samozřejmě "užívám" tuto nenávist plnými doušky. Nicméně mé stanovisko je zcela jasné. Pro mě je primární zajistit bezpečnost na stadionu. Nyní se přestěhujeme do Vítkovic, kam doufám budou lidé chodit rádi a kde se bude primárně fandit fotbalu.

Jak ale vylepšit značku Baníku Ostrava napříč celou republikou? Asi také vnímáme, že Baník už není, co býval.
Baník není, co býval, už několik let. Nebudeme si nic namlouvat. Když jsem do Baníku před třemi a půl lety přicházel, měl jsem jasnou vizi, co s ním. A myslím, že se jí držím. Měl jsem jasný plán, jak odvrátit bankrot celého klubu. Finanční situace v něm byla ale daleko horší, než jsem předpokládal. Dluhy byly vyšší o 30 milionů. A k tomu ještě nedobytná pohledávka za přestup Lukáše Magery do Temešváru dalších 30 milionů. To už jsme na minus šedesáti milionech. Do toho vyplavaly na povrch další kauzy a s nimi mediálně propírané spory. Tím nové přátele zrovna nezískáte. Nezbývá než přiznat, že toto období dobré pověsti Baníku nepřidalo.

Čeká vás stěhování na zrekonstruovaný stadion ve Vítkovicích. I kritici tohoto přesunu musí uznat, že jde o nádherný sportovní stánek. Když ale odmyslím loučení s Bazaly, kde bylo více než 10 tisíc fanoušků, o současné náklonnosti vůči Baníku spíše svědčí duel proti Českým Budějovicím, kam přišlo jen 1400 lidí, byť to bylo v době světového šampionátu. Kolik fanoušků bude chodit do Vítkovic?
Já jsem přesvědčen, že návštěvnost půjde nahoru. Nechali jsme si udělat průzkum, a to ve vztahu k samotnému stěhování i zajištění bezpečnosti. Je zajímavé, že z toho průzkumu firmy Respond vyšlo najevo, že 80 procent fanoušků stojí o bezpečnost na zápasech, že velká většina se stěhováním souhlasí a těší se na nový stadion, neboť pochopili, že stařičké Bazaly prostě dosloužily. Doufám, že i přes různé zlostné a nenávistné reakce si lidé cestu na nový stadion najdou.

Vraťme se ještě k financím. Máte v hledáčku nějakého movitějšího sponzora typu Jana Světlíka, který přinese do klubu ne statisíce, ale třeba miliony?
Víme, že v našem regionu stále není situace pro byznys zvlášť komfortní. Podobně velcí sponzoři jako Jan Světlík tady v řadě nestojí a nečekají. Budu v tuto chvíli velmi spokojený, pokud se nám podaří udržet stávající partnery. Až se přestěhujeme do Vítkovic, třeba sponzoři uvidí nový Baník na novém stadionu a přidají se k nám.

Spekulovalo se, že Baník chtěl svého času koupit Alois Hadamczik, poté Milan Baroš. Je tedy ostravský Baník na prodej?
Já více než rok opakuji, že by klubu pomohlo, kdyby do něj vstoupil silný strategický investor s větším kapitálovým zázemím, než mám já. Na podzim jsem byl velmi daleko v jednání s potenciálním zájemcem, který chtěl získat majoritní podíl v klubu. Bohužel, i díky negativní atmosféře na Bazalech spojené s bojkotem fanoušků, z domluvy sešlo. Momentálně mám jen pouhé náznaky. Po zkušenostech jsem ale velmi opatrný, abych vyhlašoval, že příchod nového strategického partnera do Baníku je na spadnutí.

Zdroj

Hlavní zprávy

Nejčtenější články